Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ρωσικό εμπάργκο και… χάος στην γεωργική παραγωγή μας!

Tέσσερα χρόνια μετά τα ρωσικά αντίμετρα στην ΕΕ, η οποία επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία για τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014 και οι δηλώσεις των Ημαθιωτών στελεχών στον χώρο του συνεταιριστικού κινήματος, στον Ματθαίο Παπαοικονόμου-Σιδέρη για το sputniknews.gr  περιγράφουν με απόλυτη ακρίβεια το…
χάος που επικράτησε μετά το «κλείσιμο» της ρωσικής αγοράς στα προϊόντα μας. Από τον Ιούλιο του 2018 μάλιστα η Ε.Ε στον γνώριμο ρόλο της του «Ποντίου Πιλάτου»  σταμάτησε τις αποζημιώσεις προς τους Ευρωπαίους παραγωγούς, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την τραγική κατάσταση. Η χώρας μας, που ήταν στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών φρούτων και λαχανικών στην αγορά της Ρωσίας, εξάγοντας το 2013  140.000 τόνους, που ισοδυναμούσε με το 12% των εισαγωγών της, έχει πλέον εξαφανιστεί από τον «χάρτη» της ρωσικής αγοράς, με μεγάλο κερδισμένο την…Τουρκία! Χαρακτηριστικό είναι ότι οι  πωλήσεις των νωπών μας προϊόντων στην Ρωσία μειώθηκαν κατά 164 εκ. ευρώ το 2017, σε σχέση με το 2013, την προ αντιεμπάργκο εποχή.

«Η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά επιτραπέζια ροδάκινα, απορροφώντας πάνω από 40.000 τόνους ετησίως. Συνολικά, η Ρωσία απορροφούσε με βάση τα στοιχεία που είχαμε 160.000 με 180.000 τόνους ροδάκινο. Αυτή η αγορά έχει σήμερα χαθεί. Καλύπτει τις ανάγκες της από την Τουρκία και χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ασίας, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.Οι συνέπειες αυτής της απώλειας είναι ακόμη ορατές. «Από το 2014 δεν μπόρεσε να ανακάμψει ο τομέας και υπάρχουν σημαντικά προβλήματα». Δεν μπορούν να αναζητηθούν εύκολα άλλες αγορές αφού  το ροδάκινο είναι ένα ευπαθές φρούτο και δεν μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά από τη χώρα παραγωγής. Η ρωσική αγορά ήταν σε απόσταση που μπορούσε να προσεγγιστεί και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλη» τονίζει, σε δηλώσεις του,  ο πρόεδρος της «Κοινοπραξίας» Χρήστος Γιαννακάκης.

Παρότι η Ημαθία πρωταγωνιστούσε ως βασικός εξαγωγέας, ο κ. Γιαννακάκης δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τις οικονομικές συνέπειες για την περιοχή. «Μπορούμε, όμως, να πούμε ποιες είναι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή παραγωγή: είναι κάτι που τυραννά όλο το ευρωπαϊκό ροδάκινο, το ισπανικό, ιταλικό και ελληνικό», επισημαίνει. «Παρότι η καλλιέργεια του επιτραπέζιου ροδάκινου έχει μειωθεί, υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες που δημιουργούν συμπίεση στις τιμές. Η ρωσική αγορά με τις ποσότητες που απορροφούσε, συνέβαλε να υπάρχει ισορροπία. Εάν δούμε, λοιπόν σε τι τιμές πουλούσαμε το 2013 και σε τι τιμές πουλάμε τώρα, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πέσει περίπου στο 50% σε σχέση με τότε. Έχει προκληθεί μία φοβερή διαταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά η οποία ταλανίζει ακόμη και θα ταλανίζει και στο μέλλον το ροδάκινο και είναι κάτι που δηλώνεται και από τους Ισπανούς και τους Έλληνες σε συσκέψεις που γίνονται», επισημαίνει το έμπειρο συνεταιριστικό μας στέλεχος.
Σε 30% υπολογίζει τις απώλειες για τους ροδακινοπαραγωγούς, ο Βασίλης Μπουγάς, διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, με τον τζίρο του συνεταιρισμού να πέφτει από τα 15 εκ. ευρώ στα 11!

Το χάος του εμπάργκο δεν αφορά μόνο την επιτραπέζια ροδακινοπαραγωγή, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του Α.Σ Νάουσας, Κώστα Ταμπακιάρη «αυτή τη στιγμή γίνεται πανικός με το μήλο. Η Ρωσία απορροφούσε μεγάλο κομμάτι.. Όλα τα ελληνικά μήλα θα κατευθυνθούν φέτος στην εσωτερική αγορά όπου θα πρέπει να ανταγωνιστούν και άλλες χώρες. Η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να καταναλώσει όλες αυτές τις ποσότητες. Ήδη οι τιμές είναι πολύ χαμηλές γιατί υπάρχει υπερπαραγωγή σε όλη την Ευρώπη». Είναι εφικτό, όμως, τα ελληνικά προϊόντα να κατευθυνθούν σε άλλες αγορές; «Αυτό το παραμύθι με τις εναλλακτικές αγορές το λένε όλοι και δεν ισχύει. Ήδη όλες οι αγορές καταναλώνουν προϊόντα. Ποιες εναλλακτικές; Να τα στείλουμε στην Κίνα; Δε φτάνουν. Αυτά τα προϊόντα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια συντήρησης και μπορούν να φτάσουν σε συγκεκριμένες αγορές. Πού να τα προωθήσουμε; Οι αγορές που μπορούν να φτάσουν ήδη προμηθεύονται προϊόντα από την Ευρώπη. Η αγορά της Ρωσίας ήταν άλλη μία αγορά ευρωπαϊκή και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα που κατέληγαν εκεί, περισσεύουν τώρα. Δεν υπάρχουν άλλες αγορές», τονίζει ο κ. Ταμπακιάρης.

Οι συνεταιριστές μας τονίζουν με κάθε τρόπο ότι οι αποζημιώσεις δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ρωσικού αντιεμπάργκο, λέγοντας στο Sputniknews.gr, ότι δεν θέλουν καμιά βοήθεια, αρκεί να ανοίξει και πάλι η αγορά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον  Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT — HELLAS ακόμη και εάν σταματήσει το εμπάργκο, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για την ανάκαμψη. «Ακόμη και εάν οι λόγοι επιβολής του εμπάργκο εξαλειφθούν, τότε οι πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας των εξαγωγέων σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. θα χρειασθεί τουλάχιστον μια τριετία να δοθούν, ως δήλωσε αρμόδιος Ρώσος αξιωματούχος, αλλά η αποκατάσταση κάλυψης του μεριδίου της αγοράς που είχαν τα προϊόντα της Ε.Ε. στην Ρωσική αγορά θα είναι χρονοβόρα» επισημαίνει.

Καλό θα ήταν να προσθέσουμε ότι το ήδη βαρύ κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας επιδείνωσαν οι παράλογες απελάσεις ρώσων διπλωματών, με ευθύνη του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, όπως και η κυβέρνηση Τσίπρα τα δίνει όλα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, χωρίς να εξασφαλίζει ούτε τα αυτονόητα, όπως θα ήταν π.χ η διάθεση της παραγωγής μας σε αυτούς που μας επέβαλαν το εμπάργκο στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου