Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνονται οι πολίτες ότι λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όπου εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των
τελευταίων ετών, παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί μεγάλο ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χρησιμοποιώντας όλες τις  μεθόδους καταπολέμησης με επεμβάσεις τόσο από εδάφους όσο και από αέρος. Τα συνεργεία των αναδόχων του έργου είναι σε πλήρη ανάπτυξη και προβαίνουν καθημερινά στους απαιτούμενους ψεκασμούς και στις λοιπές επεμβάσεις. Παρ’ όλ’ αυτά οι πληθυσμοί των κουνουπιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθ’ ότι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, δημιουργούνται νέες και δύσκολα εντοπίσιμες εστίες αναπαραγωγής ακόμη και στα πιο απίθανα και απροσπέλαστα σημεία.

Όπως είναι γνωστό, τα κουνούπια, πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης που δημιουργούν, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην οικονομία του τόπου, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μετάδοση νοσημάτων, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου. Εξαιτίας των ακραίων βροχοπτώσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αναφερθεί κρούσματα της νόσου (Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία κτλ).

Στο πλαίσιο άσκησης πολιτικών διασφάλισης της υγείας των πολιτών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Δήμους, λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, εντατικοποιώντας τις επεμβάσεις καταπολέμησης κουνουπιών και χρησιμοποιώντας όλους τους δυνατούς προβλεπόμενους τρόπους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για την επιτυχία, όμως, του έργου της και την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων που οφείλονται στα κουνούπια, χρειάζεται παράλληλα και η μεθοδική συνεργασία των πολιτών, με την εφαρμογή απλών και καθημερινών πρακτικών, που συνίστανται κυρίως:

Στην αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, δηλαδή έστω και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού, στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στην εξάλειψη των υπαρχόντων στάσιμων νερών ή αυτών που δημιουργούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις (όχι υπερβολικό πότισμα, τοποθέτηση καπακιών στους βόθρους, σίτας στους αεραγωγούς βόθρων, αποξήρανση ή συχνός καθαρισμός δεξαμενών νερού, σιντριβανιών, κλείσιμο με καπάκια βαρελιών ή δοχείων νερού κτλ).
Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.
Χρήση σε εσωτερικούς χώρους που έχουν κουνούπια, πριν να εισέλθουν άτομα, εντομοκτόνων αέρος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (με ένδειξη «για ιπτάμενα έντομα»), με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης του κατασκευαστή.
Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.
Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων, καθώς το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.
Παρακαλούνται οι πολίτες για τη συνεργασία τους.

Πέραν των ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Χατζηβρέττας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κουνουπιών.

Η αντιμετώπισή του χρειάζεται παράλληλα τη συμπαράσταση των πολιτών από τους οποίους ζητούμε να εφαρμόσουν τις παραπάνω οδηγίες.

Εκτιμούμε ότι, εάν μειωθεί η ένταση των βροχοπτώσεων, θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου