Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Απάντηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε Ημαθίας στην Οικολογική Ομάδα Βέροιας

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018, η Δ/νση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε.Ημαθίας, ως θεσμικός δέκτης καταγγελιών-παραπόνων πολιτών και φορέων της Π.Ε.Ημαθίας, μετά από
παράπονα κατοίκων της Αγκαθιάς και καταγγελία μέλους οικολογικής ομάδας στην Αστυνομία προέβη σε επιτόπια αυτοψία και έλεγχο μονάδας μεταποίησης φρούτων (κονσερβοποίηση ροδακίνων) στην περιοχή, παρουσία της Αστυνομίας και του μέλους της οικολογικής ομάδας. Επίσης έλαβε δείγματα υγρών αποβλήτων του εργοστασίου, τόσο από την έξοδο της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων όσο και από γειτονικό ρέμα που αποτελεί τον ενδιάμεσο αποδέκτη τους, με τελικό αποδέκτη τον π. Αλιάκμονα.
Πληροφορίες σχετικές με την παραπάνω αυτοψία έχουν ήδη εμφανισθεί στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο με πρωτοβουλία της οικολογικής ομάδας. Ωστόσο, για την πληρέστερη και εγκυρότερη πληροφόρηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, που αποτελούν και τους κυρίως ενδιαφερόμενους, σημειώνουμε τα εξής.
Η λειτουργία του εργοστασίου (επεξεργασία ροδακίνων) είχε σταματήσει μία ώρα τουλάχιστον πριν την άφιξη του κλιμακίου της υπηρεσίας για τον έλεγχο. Η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου αφορούσε τον προγραμματισμό των εργασιών του (παραλαβή πρώτης ύλης) και είναι άσχετη με τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, η οποία είναι αδιάκοπη και δεν επηρεάζει ούτε τον έλεγχο της υπηρεσίας ούτε τα αποτελέσματα που εξάγονται μετά την ανάλυση των δειγμάτων. Άλλωστε, έχουμε την μαρτυρία του μέλους της οικολογικής ομάδας, ότι η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία και ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση.
Στις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δίνονται λεπτομέρειες για τον έλεγχο που διενήργησε η υπηρεσία και για τη λήψη των δειγμάτων, τόσο από τον ενδιάμεσο αποδέκτη, γειτονικό ρέμα της περιοχής, όσο και από τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Ωστόσο, στα εν λόγω δημοσιεύματα δεν διευκρινίζεται, ότι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 9 και 10, τα ανεπεξέργαστα λύματα που εισέρχονται για επεξεργασία στη μονάδα μεταφέρονται με αντλίες αναρρόφησης στις δεξαμενές αερισμού και καθίζησης, των φωτ. 4 και 5. Μετά από τις δεξαμενές αυτές γίνεται χλωρίωση και τα επεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται στη δεξαμενή της φωτ. 11 (που παρατίθεται εδώ) και από την δεξαμενή αυτή παροχετεύονται στον ενδιάμεσο αποδέκτη. Από την έξοδο της δεξαμενής αυτής ελήφθησαν τα δείγματα της υπηρεσίας, παρουσία του μέλους της οικολογικής ομάδας, που παρακολούθησε όλη τη διαδικασία. Αντιθέτως, η οπή της φωτ. 10, οδηγεί σε κλειστό φρεάτιο και κατά τον έλεγχο της υπηρεσίας δεν παροχέτευε λύματα στον ενδιάμεσο αποδέκτη, ενώ η χρήση της επιτρέπεται μόνο για λόγους ασφαλείας και μόνο προσωρινά σε περίπτωση ατυχημάτων κλπ. Κάθε άλλη χρήση της, εάν διαπιστωθεί αποτελεί παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Στα δημοσιεύματα του τύπου, η δεξαμενή της φωτ. 11 δεν αναφέρθηκε για άγνωστο στην υπηρεσία λόγο.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως και όλα τα εργοστάσια της Π.Ε.Ημαθίας, που διαθέτουν υγρά απόβλητα στα επιφανειακά νερά και οφείλουν να λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, εντάσσονται σε πρόγραμμα τακτικών και έκτακτων (μετά από καταγγελία) ελέγχων, η δε υπηρεσία προγραμματίζει τους ελέγχους, σύμφωνα με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αναγκαιότητα των ελέγχων σε περιόδους όπου υπάρχει ένταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία λειτουργούν οι βιομηχανίες κονσερβοποίησης ροδάκινων κλπ. Έκτακτοι έλεγχοι μπορούν να διενεργηθούν και σε ώρες εκτός ωραρίου της υπηρεσίας, μετά από εισαγγελική παραγγελία ή/και εντολή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.
Οι έλεγχοι της υπηρεσίας γίνονται κάτω από τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας και τα δείγματα που λαμβάνονται αναλύονται από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο, μετά από ετήσιο δημόσιο διαγωνισμό. Οι αποφάσεις της υπηρεσίας λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνονται μετά τη λήψη των ποσοτικών αποτελεσμάτων από την ανάλυση των δειγμάτων, παράγουν έννομα αποτελέσματα και περιλαμβάνουν τη λήψη διοικητικών μέτρων (πρόστιμα, κλπ.), όπου τεκμηριώνεται η υπέρβαση των νόμιμων ορίων, ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες, καθώς κάθε φάκελος που αφορά συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παραβάσεις διαβιβάζεται αμελλητί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Παρακάτω παρατίθενται αυτούσιες οι φωτογραφίες 1-10 του δημοσιεύματος της οικολογικής ομάδας, μαζί με την φωτ. 11, που ελήφθη από την υπηρεσία και αποτυπώνει τον τρόπο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του εργοστασίου στον ενδιάμεσο αποδέκτη (ρέμα) και η οποία παραλήφθηκε από το εν λόγω δημοσίευμα.
Σημειώνεται ακόμη πως ο έλεγχος στην εν λόγω επιχείρηση, επαναλήφθηκε την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσής της με την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της υπηρεσίας που προβλέπει επανέλεγχο όλων των επιχειρήσεων στο χρονικό διάστημα της ετήσιας λειτουργίας τους.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου