Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Φρόσω Καρασαρλίδου:Ένα ιστορικό ορόσημο αποτελεί για τη χώρα μας το τέλος των μνημονίων

Ένα ιστορικό ορόσημο αποτελεί για τη χώρα μας το τέλος των μνημονίων. Η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια. Η νέα συγκυρία δημιουργεί νέα
δεδομένα, μια ευκαιρία για τη χώρα με θετικά και δυνατότητες, αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να κλείσουμε τα τραύματα από τη μακροχρόνια λιτότητα, να τελειώσουμε με τις παθογένειες του παρελθόντος και να θωρακίσουμε την κοινωνία από μελλοντικές κρίσεις.
Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει και σκληρά μέτρα. Μέτρα που δεν συνάδουν με τις πολιτικές μας θέσεις. Η χώρα μας ήταν όμως κάτω από τον αυστηρό κλοιό των θεσμών. Και τα περιθώρια ελιγμών αποδείχθηκαν πολύ περιορισμένα. Στο διάστημα αυτό όμως η κυβέρνηση πέτυχε και σημαντικά πράγματα. Σε κοινωνικό επίπεδο, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και την αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων. Προώθησε δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.
 Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Η χαλάρωση του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, και της αυστηρής επιτήρησης θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε με καλύτερους όρους αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου