Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τα κουνούπια στη Νάουσα

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και της περ.συμβούλου Νίκης Καρατζιούλα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 6ης Αυγούστου η ενημέρωση για τα κουνούπια στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού
συμβουλίου Νάουσας, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφερειακής μας ενότητας.
Ο κ. Καλαϊτζίδης επισήμανε την σύμβαση με τις πιστοποιημένες εταιρείες που εκτελούν επίγειους και εναέριους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η οποία έχει τριετή διάρκεια και επιφέρει καλά αποτελέσματα, παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, που πολλαπλασίασαν τις αποικίες τους. "Κάναμε τα πάντα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, πολύ νωρίτερα και πιο δραστικά από πολλές περιφέρειες της χώρας" είπε ο αντιπεριφερειάρχης.


Στις ενέργειες που πραγματοποιούνται στην Ημαθία από την ΠΚΜ, για την  καταπολέμηση των κουνουπιών, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος μας παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη για το ζήτημα."Παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και την αύξηση των εστιών των κουνουπιών, τα διαπιστωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" είναι μόλις 3 στην Ημαθία, 2 στην Αλεξάνδρεια και 1 στη Βέροια, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία 12. Ελέγχουμε καθημερινά τις εταιρείες που διενεργούν τους ψεκασμούς, μέσω GPS, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 7 αεροψεκασμοί σε ορυζώνες του δήμου Αλεξάνδρειας" είπε.
Σημαντικές και οι αναφορές του γιατρού της Διεύθυνσης Υγείας κ. Παπαδημητρίου. "Ο ιός μεταδίδεται με το κοινό κουνούπι και όχι με το κουνούπι "τίγρης". Η δεξαμενή μόλυνσης των κουνουπιών είναι τα πτηνά, ενώ ο κύκλος συνεχίζεται αφού τα πτηνά τρώνε τα κουνούπια. Ο άνθρωπος είναι ενδιάμεσος ξενιστής. Το 80% των ανθρώπων δεν θα νοσήσουν από τον ιό, αν τσιμπηθούν από τα κουνούπια. Το 10 με 20% θα έχει δέκατα πυρετού και κάποιες μυαλγίες και αρθαλγίες, που θα περάσουν σε μια βδομάδα. Μόλις το 1% των ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως υψηλός πυρετός και μηνιγγίτιδα-εγκεφαλίτιδα. Από τους 3 που μολύνθηκαν στην Ημαθία, όλοι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ευπαθείς είναι οι άνω των 50, που έχουν προβλήματα υγείας, κυρίως δε οι άνδρες. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όλες οι αιμοδοσίες της χώρας είναι σε επαγρύπνηση, με σχολαστικούς ελέγχους. Τα οριστικά αποτελέσματα των δειγμάτων για τον ιό του "Δυτικού Νείλου" επιβεβαιώνονται μόνο από επιστημονικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται η ενημέρωση του πληθυσμού και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας" είπε ο κ. Παπαδημητρίου. Η επόπτρια υγείας κα. Δαμιανίδου αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι δήμοι της Ημαθίας, με τον καθαρισμό των καναλιών και των αποστραγγιστικών έργων, την κοπή των χόρτων κοινόχρηστων χώρων και την επιχωμάτωση χώρων που λιμνάζουν στάσιμα νερά. Επισήμανε στους πολίτες να προσέχουν, όσοι διαθέτουν βόθρους, να έχουν σήτα σε αυτούς και να ενημερώνουν τις κοινότητες, ώστε να γίνεται καθαρισμός από τα συνεργεία της ΠΚΜ, να υπάρχει συνεχή ροή νερού σε συντριβάνια ή δεξαμενές που έχουν στον κήπο τους, να κόβουν συχνά το γρασίδι και να το ποτίζουν τις πρωινές ώρες, να μην αφήνουν στάσιμα νερά σε λάστιχα, καρότσια και κουβάδες, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και συσκευές που παράγουν κίτρινο φως και να προσέχουν να ανανεώνουν το νερό των οικόσιτων ζώων και να ραντίζουν τους χώρους τους κα. Στην ενδιαφέρουσα ενημέρωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάουσας κ.Κουτσογιάννης, οι αντιδήμαρχοι κα. Τάκη και κ.Καρανάτσιος,ο δημ.σύμβουλος κ.Μάντσιος, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Νάουσας κα. Καλπαξίδου, Αγγελοχωρίου κ. Σπαθόπουλος, Ροδοχωρίου κ.Μωΰσίδης, Ζερβοχωρίου κα. Τζαλίλη, ο προϊστάμενος κήπων του δήμου Νάουσας κ.Μπάμπος και, ελάχιστοι, πολίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου