Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Κουτσογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση ο «Κλεισθένης»!

Ως απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το  εισαχθέν σήμερα Πέμπτη στη Βουλή προς συζήτηση σχέδιο νόμου «Κλεισθένης» ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 11ης Ιουλίου. Ο κ. δήμαρχος έκανε
λόγο για προχειρότητα Σκουρλέτη και της ομάδας του, χαρακτηρίζοντας έκτρωμα τον «Κλεισθένη». Αναφορές έκανε και στην εκ νέου μεταφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές, αντί του Οκτωβρίου που είχε καταθέσει ο κ. Σκουρλέτης. «Σε συνέντευξη του ο υπουργός ρωτήθηκε για ενδεχόμενο  να κριθεί η παράταση της θητείας αιρετών ως αντισυνταγματική, λέγοντας θα…δούμε! Είναι δείγμα της μη σοβαρότητας του.   Εξυπηρετούν ται μικροκομματικά συμφέροντα, δημιουργώντας προβλήματα στο μόνο θεσμό που κράτησε τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και  θεραπεύοντας τις πληγές που δημιουργούσαν οι κυβερνήσεις. Ο «Κλεισθένης» δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά η πλήρης απορύθμιση, θα προκαλέσει ακυβερνησία και θα βοηθήσει τη συναλλαγή. Καλώ τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδθο και να μελετήσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Ο «Κλεισθένης» έχει δομηθεί για να δημιουργήσει μόνο προβλήματα. Η λογική του είναι ο έλεγχος της αυτοδιοίκησης, μετά τη διάλυση της, την οποία θα προκαλέσει, μέσω της θητείας του εκτελεστικού  γραμματέα, που θα ορίζει η κυβέρνηση και  θα αναλάβει να «σώσει» τις τοπικές κοινωνίες, από τη μη λήψη αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων που θα προκύψουν» είπε ο δήμαρχος.

«Το μοντέλο του δημάρχου που αποφασίζει και πράττει τελειώνει. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία και δημοκρατικότητα. Έχει 240 άρθρα τα 4 μόνο στο εκλογικό σύστημα. Όλη η αντίδραση της ΚΕΔΕ είναι μόνο για αυτά. Γιατί φοβόμαστε την απλή αναλογική. Αντιδημοκρατικό έκτρωμα το ισχύον εκλογικό  με τα 3/5 των εδρών να πηγαίνουν στον πρώτο συνδυασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 180 έδρες» του απάντησε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» Τάκης Ρίζος.



«Η ακυβερνησία και το μπάχαλο δεν είναι δημοκρατία.. Η συναίνεση και η συμφωνία δεν προκύπτουν με το ζόρι. Δείτε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένα κόμμα με 8 βουλευτές, έχει 6 υπουργούς. Και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σήμερα με bonus. Σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες προβλέπεται κυβερνησιμότητα. Να πάμε σε ένα αναλογικότερο σύστημα, ναι. Αλλά πρέπει να υπάρχουν πλειοψηφίες. Αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στον δήμο δεν θα κινηθεί τίποτε. Πώς θα λειτουργήσουμε τότε;  Ο «Φιλόδημος» είναι οι  παρανόμως παρακρατούμενοι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν αποδόθηκαν από τις κυβερνήσεις. Μας χρωστούν δυο δις ευρώ και μας δίνουν ψίχουλα. Ο Κλεισθένης περιέχει ανούσια πράγματα και το κύριο είναι μόνο η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν υιοθέτησε καμιά πρόταση της ΚΕΔΕ ο υπουργός» του απάντησε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου