Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Βασιλίτσα , "η αγαπημένη της Πίνδου"



Στην κορυφή της Βασιλίτσας, στα 2.249 μέτρα υψόμετρο , ανέβηκαν την Πέμπτη 12 Ιουλίου τρεις ορειβάτες από τη Νάουσα , οι : Κώστας Μάϊνος , Θωμάς Μητσκόπουλος και Γιώργος Καισαρίδης .
  Η διαδρομή τους για την κορυφή ξεκίνησε από το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο ,και με πορεία
μέσα από τα πανύψηλα αιωνόβια Ρόμπολα  και τα αλπικά λιβάδια πάνω από τα 2000 μέτρα , κατέληξε στην κορυφή.
 Η διαύγεια της ημέρας επέτρεψε στους ορειβάτες μας να δούνε πολύ καθαρά την Τύμφη και την Νεμέρτσκα από πίσω της , λίγο δεξιά τους τον Γεροσμόλικα με χιονούρες ακόμα στην κορυφή Γριά , μπροστά τους το βλαχοχώρι Αβδέλλα και πίσω της τον Όρλιακα . Τι υπέροχα μέρη , «τι τύχη να αγναντεύεις στην καρδιά της Πίνδου , να είσαι εκεί και να ρουφάς ζωή , με όλη την σημασία της λέξεως».  Στην επιστροφή η ομάδα των τριών άλλαξε κατεύθυνση , στόχος ήταν η Αλπική Δρακόλιμνη της Βασιλίτσας. Και όντος , η λίμνη έσφυζε από ζωή , απομεινάρια της προϊστορίας ,  τα υδρόβια ,χαριτωμένα πλασματάκια που κολυμπούσαν μέσα και μοιάζουν με δράκοι σε μικρογραφία, οι Τρίτωνες .
 Επιστροφή στο αυτοκίνητο μετά από διαδρομή 8 χιλ και 700 μέτρων θετικών υψομετρικών στην κεντρική Πίνδο και στην Βασιλίτσα ,στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Ανάμεσα σε Δίστρατο , Σμίξη και Αβδέλλα σε ένα βουνό που είναι βιότοπος της Αρκούδας , της Βίδρας και του Αγριόγιδου και το όνομα του τα λέει όλα.
 Επόμενος σταθμός το χωριό Σπήλαιο και το γνωστό σε όλους τοξωτό Γεφύρι της Πορτίτσας, στο Φαράγγι του ποταμού Βενέτικου ,στο γειτονικό Βουνό της Βασιλίτσας , στον Όρλιακα.
 Μετά λοιπόν από 2 χιλιόμετρα πετρόχτιστου μονοπατιού , οι ορειβάτες μας αντίκρισαν το υπέροχο Γεφύρι που έκτισαν οι μαστροκαλφάδες της περιοχής με μεράκι και περισσή αγάπη. Ο πρωτομάστορας «ζωγράφισε πραγματικά», στηρίζοντας το γεφύρι στο βράχο πριν το σκιερό φαράγγι της Πορτίτσας, που γοητεύει τους τυχερούς που το διασχίζουν ,πότε βρέχοντας τα πόδια τους , πότε κολυμπώντας στα δροσερά νερά του .
 Ζούμε σε μία από της χώρες που έχει την ευλογία να διαθέτει τέτοια ποικιλία , τέτοιο έντονο ανάγλυφο με βουνά , χαράδρες , ποτάμια , υπέροχα δάση  και σίγουρα μαγευτικές παραλίες , όμως τα βουνά περιμένουν και αυτά να τους δείξουμε την αγάπη μας , να τα αγκαλιάσουμε σαν παιδιά που τα μάλωσαν και τα πήρε το παράπονο. Μας περιμένουν και μας κοιτούν από ψηλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου