Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

O Mίκης από τη Νάουσα, επτά χρόνια πριν:Λαός βέβαιος και αποφασισμένος,Λαός νικητής.

 26 Ιουνίου 2011, ο Μίκης Θεοδωράκης, εκ μέρους του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, μιλά στην κατάμεστη πλατεία Καρατάσου της Νάουσας. Στην πλατεία δεκάδες στελέχη των "αγανακτισμένων" της εποχής, που σήμερα λοιδορούν τον Μίκη, όταν τότε τον αποθέωναν. Σας παραθέτω ένα μικρό μέρος της ομιλίας του, που είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη:



Ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να μας πει ότι τάχα δεν είμαστε πατριώτες, δεν είμαστε Έλληνες και πως δεν αγαπάμε το Λαό και την Χώρα μας; Τώρα φροντίσαμε να σηκώσουμε στους ώμους την Ελλάδα και την Πατρίδα, γεγονός που το γνωρίζει και το εκτιμά όλος ο Λαός. Για το ποιος δεν αγαπά και ποιος ξεπουλά την Ελλάδα φρόντισαν να μας το δείξουν οι ίδιοι, με τις άφρονες αντιπατριωτικές πράξεις τους.
            Ο Λαός βγήκε αυθόρμητα στους δρόμους, τους φτύνει, τους μουντζώνει, τους γιαουρτώνει και θα πρέπει να είναι ευτυχείς γι’ αυτό. Γιατί αλίμονο αν ξεσπάσει η οργή του Λαού. Αλίμονο αν δεν υπάρξει τότε μια δύναμη υπεύθυνη και ισχυρή να οδηγήσει αυτή την οργή σε πράξεις υπεύθυνες και ωφέλιμες για τον Λαό και την Πατρίδα.
Όμως ξέρουμε ότι δεν φτάνει να ενωθεί ο λαός. Θέλουμε τον Λαό ενεργητικό γνώστη της αλήθειας. Ένα λαό υπεύθυνο που μόνο έτσι μπορεί να δώσει στην ενότητα τον χαρακτήρα της πίστης, του πείσματος, της αποφασιστικότητας και του θάρρους. Μαζί με τη βεβαιότητα όχι μόνο της τελικής νίκης αλλά και του τι θα πρέπει να γίνει μετά τη νίκη, ώστε η Πατρίδα να είναι ελεύθερη, ακέραιη και δυνατή και ο λαός ελεύθερος και ικανός να χτίσει όπως αυτός θέλει το ίδιο του το μέλλον.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι μόνο ο Λαός μπορεί να γράψει ιστορία. Εκατομμύρια Έλληνες, που όλοι μαζί κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, εμφορούμενοι από τα ίδια ιδανικά, γίνονται αυτομάτως δύναμη ιστορική. Που σημαίνει ότι τότε όλα αλλάζουν. Πρώτα και κύρια αλλάζει η ψυχολογία του ίδιου του Λαού, που από Λαός αβέβαιος και φοβισμένος γίνεται Λαός βέβαιος και αποφασισμένος. Λαός νικητής. Αλλάζει ακόμα και η στάση των εχθρών και των φίλων του απέναντί του. Γιατί όλοι υπολογίζουν και σέβονται έναν Όρθιο Λαό. Όπως είπα και στα Προπύλαια, όταν δύο εκατομμύρια Έλληνες φυσήξουν προς την ίδια κατεύθυνση, τότε θα σαρωθούν η Ξένη Εξάρτηση και το Σύστημα Εξουσίας. Και τότε ακόμα είναι βέβαιο ότι θα έρθουν να ενωθούν μαζί του τα ένοπλα τμήματα του ελληνικού λαού, ο Στρατός, η Αστυνομία, γιατί σήμερα δεν είναι όπως χτες, που υπήρξαν τυφλά όργανα της Αντίδρασης. Σήμερα στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν διαφοροποιηθεί.
Θα πρέπει όμως και μεις να φροντίσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε μια δύναμη που πάνω απ’ όλα αγαπά την Ελλάδα. Μια δύναμη έτοιμη να θυσιαστεί για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο χαρακτήρας της πάλης είναι σήμερα πατριωτικός. Και επομένως το μόνο κριτήριο που μετρά για μας είναι η αγάπη και η αφοσίωση στον Λαό και την Πατρίδα, πάνω από διαχωριστικές γραμμές και αντιπαλότητες. Ο αγώνας μας είναι δημοκρατικός, απελευθερωτικός, πατριωτικός και ριζοσπαστικός, είναι επαναστατικός, βασισμένος μόνο στη δύναμη του ενωμένου Λαού, δηλαδή ειρηνικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου