Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η παρουσίαση του βιβλίου της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του Θεοφάνη Μαλκίδη

«Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου  Παύλου Τσαουσίδη»έγινε με επιτυχία το Σάββατο 5 Μαΐου στις 7:30 από τον πολιτιστικό σύλλογο Κοπανού η «ΜΙΕΖΑ», γνωστό πια σε
όλους για την αστείρευτη πολιτιστική του δράση.
Για το βιβλίο μίλησαν οι δυο συγγραφείς τονίζοντας το βιωματικό και ιστορικό του χαρακτήρα. Η κ. Ροζαλία  Γαβριηλιδου τόνισε με συγκίνηση ότι το βιβλίο είναι για αυτήν αποκάλυψη  και συμβολή στην ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο μαζικό έγκλημα και την εξαφάνιση τους ,καθώς η ενοπλή δράση των ανταρτών στον Πόντο έσωσε τη ζωή εκατοντάδων ανδρών ,γυναικών και παιδιών.
Ιδιαίτερα ο κ. Μαλκίδης επεσήμανε ότι ο αγώνας των ανταρτών του Πόντου συνέχισε την αντιστασιακή παράδοση του Παπαφλέσσα, του Κολοκοτρώνη και τόσων άλλων επώνυμων και ανώνυμων του ελληνικού λαού ενάντια στη βία , την καταπίεση και την εξαφάνιση. Ακόμη  τόνισε πως παρά την υπονόμευση, την αδιαφορία, τη λήθη και τα πολυποίκιλα εμπόδια στον αγώνα αναγνώρισης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, η σημερινή πραγματικότητα εμφανίζει μια πρωτοφανή κινητικότητα.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με το τραγούδι για τον Παύλο Τσαουσίδη από το Γιάννη Θεοδωρίδη και τη λύρα του Γιάννη Κωνστανίδη με ενδιάμεσες αφηγήσεις από την κ. Αναστασία Μαχαιρίδου και το προσκλητήριο ανταρτών, τους οποίους υποδύθηκαν χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής  που χόρεψαν και το χορό των ποντίων «Σέρρα»
Η κ. Κοσμίδου Μάρθα μαζί με τις ευχαριστίες της στο σύλλογο για την επιλογή της ως συντονίστρια της παρουσίασης, δήλωσε ότι η εμπνευσμένη και δυναμική γραφή των δυο συγγραφέων συνταίριαξαν τα ιστορικά στοιχεία με τα βιώματα και τις μνήμες και καταδεικνύουν γλαφυρότατα πως οι αγώνες και οι θυσίες για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο είναι παντοτινά σημεία αναφοράς , παγκόσμια και διαχρονικά.
Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν και ιδιαίτερα τους Κο.Τεληγιαννίδη Θεόφιλο Περιφερειακό Σύμβουλο Ημαθίας, Κο.Καγκελίδη Αντώνιο Πρόεδρο ΣΠΟΣ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΊΑΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. , Κο.Ευαγγελίδη Δημήτρη Συγγραφέα-Ιστορικό,  Κο.Κώστα Τσιλογιάννη Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου. Τους συλλόγους Ε.Λ.ΒΕΡΟΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΊΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, ΣΎΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΥ  ''ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΆΤΑ", ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ''ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ'', Ε.Λ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ. Και τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε το γυναικείο τμήμα για την προσφορά των  παραδοσιακών εδεσμάτων.
Με τιμή και συνέπεια για το Διοικητικό Συμβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου