Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

"Ζωντανές μνήμες": Της Ίλιας Ιωσηφίδου

Εκδόθηκε πριν λίγο καιρό και κυκλοφορεί ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο βγαλμένο απ’ ευθείας από τα σπλάχνα της παλιάς Νάουσας. Είναι το βιβλίο με τίτλο «Κορασό» της Ευθυμούλας Μπαμπάτση- Τζερεφού που μόλις το διάβασα αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια σαν αντιστάθμισμα για τα πολλά συναισθήματα που μου προκάλεσε.
Η Ευθυμούλα μπορεί να μην είναι επαγγελματίας συγγραφέας, είναι όμως ένας άνθρωπος
παθιασμένος με την ιδιαίτερη πατρίδα της τη Νάουσα. Θυμάται κάθε πτυχή των παιδικών της χρόνων με νοσταλγία και καταγράφει πρόσωπα και καταστάσεις με γλαφυρότητα κα αυθορμητισμό, με στοργή και αφοσίωση, με απέραντη αγάπη. Ζωγραφίζει με έντονες πινελιές μέσα στο μυαλό μας κομμάτι- κομμάτι έναν μεγάλο καμβά με την ολοζώντανη εικόνα της πόλης μας με τα καλντερίμια και τα σοκάκια της, τις αλάνες και τις πλατείες της, τα χωράφια και τις εξοχές της, όπως την έζησε τότε. Όλες οι δραστηριότητες, οι αγροτικές εργασίες, οι γιορτές, τα γλέντια, τα μεράκια, οι λύπες, οι έρωτες αποτυπώνονται με ενάργεια μέσα σ’ αυτό το ντεκόρ. Η ναουσαίικη ντοπιολαλιά, που κατέχει και χειρίζεται άψογα, την επενδύει ηχητικά και της προσδίδει αμεσότητα.
Η συγγραφέας περιγράφει χωρίς κανένα κόμπλεξ τη φτώχεια, τις δυσκολίες, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, τα χαρούμενα και τα θλιβερά, τους ηρωισμούς και τις δειλίες, τη γενναιότητα αλλά και το φόβο, τις καλές πράξεις αλλά και τις σκανδαλιές, τη μεγαλοψυχία αλλά και τη μικρότητα και νιώθει περήφανη για όλα που έζησε.
Πρώτη φορά διάβασα να εξιστορούνται τόσα παθήματα και τόσα δράματα που πέρασε η ίδια και η οικογένειά της χωρίς παράπονο και γκρίνια, χωρίς ίχνος μελό, σαν απολύτως φυσικά γεγονότα. Με πολύ πάθος αλλά χωρίς καθόλου μίσος!
Κάθε μια από τις αφηγήσεις που αφορούν την παλιά Νάουσα, αν και διαβάζεται μονορούφι, σου δημιουργεί την ανάγκη να κάνεις μια παύση για να απορροφήσεις, να εμπεδώσεις, όλες τις ιστορικές πληροφορίες που περιέχονται. Είναι γραμμένες τόσο συμπυκνωμένα, που ένας συγγραφέας θα μπορούσε να γράψει ολόκληρο βιβλίο από το κάθε δισέλιδο κεφάλαιο.
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που όλοι οι Ναουσαίοι αξίζει να διαβάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου