Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Kώστας Κιλτίδης από τη Βέροια για την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της ΠΚΜ: Κεντρική Μακεδονία, Δύναμη Παραγωγής στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας




Την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην  οποία συμμετέχουν 18 φορείς, με την ΠΚΜ να διατηρεί το 47% του μετοχικού κεφαλαίου, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 29ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της, πρώην υπουργός και βουλευτής  Κώστας Κιλτίδης, στην «Εληά» της Βέροιας. Στο πλευρό του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας  Κώστας Καλαϊτζίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη
Καρατζιούλα, ενώ  παραβρέθηκαν  ο αντιδήμαρχος Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης, οι τρεις αγροτικοί σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, η GAIA επιχειρείν, στελέχη της ΔΑΟΚ της Π.Ε Ημαθίας, της ΑΝ.ΗΜΑ και αρκετοί πολίτες.
Στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης, αναφέρθηκε  στην ιδιαίτερη βαρύτητα που έδωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην Π.Ε Ημαθίας, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων τους το στην προώθηση των τοπικών προϊόντων της Ημαθίας. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ο όρος ανάπτυξη συχνά αναφέρεται από τα χείλη πολλών αρμοδίων, χωρίς όμως να δίδεται πάντα η απαραίτητη ουσιαστική στήριξη. « Η περιβόητη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πρωτογενούς παραγωγής των προϊόντων μας που υπερέχουν σε ποιότητα και διατροφική αξία.  Ως Π.Ε Ημαθίας ενισχύσαμε  τη συμμετοχή  συνεταιρισμών και ιδιωτών σε ε μεγάλες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην διοργάνωση του Imathia Quality, με επικεφαλής την Π.Ε Ημαθίας και πολλών φορέων της περιοχής, στο «Ζάππειο» επισημαίνοντας ότι παρά τα προβλήματα και τις αστοχίες που ενδεχομένως υπήρξαν, το τελικό αποτέλεσμα άφησε ικανοποιημένους όλους τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν, αναδεικνύοντας τα προϊόντα τους στο κοινό των Αθηνών.
Ο κ. αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε κατασκευασμένη ψεύδη τα όσα δημοσιοποιούνται εσχάτως για το ζήτημα του τελωνείου. «Είναι γνωστό ότι και πάλι εμείς ήμασταν και είμαστε οι πρωτεργάτες στην προσπάθεια μετεγκατάστασης στο χώρο της αγοράς της Κουλούρας, έστω κι αν κάποιοι τελευταία για δικούς τους λόγους αρνούνται πεισματικά να το αποδεχθούν, Οι  πολυάριθμες ενέργειες που κάναμε , με συσκέψεις αρμοδίων φορέων, έγγραφα αλλά και επισκέψεις σε υπουργεία και υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκαν γιατί  θεωρούμε ότι  το τελωνείο είναι απαραίτητο  εργαλείο για την μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα  της Ημαθίας.  Κάποιοι από τον επιχειρηματικό κόσμο είπαν ότι θα βάλουν χρήματα. Η Κουλούρα είναι εκεί. Ας πάνε» κατέληξε, σημειώνοντας επίσης τις επαφές και τις υποσχέσεις που είχε από την αρμόδιο υπουργό και την συνεργασία του για το θέμα της αλλαγής της ΚΥΑ με την βουλευτή Ημαθίας  κα. Καρασαρλίδου.
Ως προμετωπίδα  της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» έβαλε το σύνθημα «Κεντρική Μακεδονία. Δύναμη Παραγωγής» ο κ. Κιλτίδης, τονίζοντας ότι η ΠΚΜ  παράγει το 25% του αγροτικού διατροφικού τομέα της χώρας μας. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα πάντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην μεταποίηση και την καινοτομία» είπε ο πρώην υπουργός, τονίζοντας την σημαντική στήριξη που προσέφερε σε επίπεδο τεχνογνωσίας στην «Σύμπραξη» η GAIA επιχειρείν.  Ο ίδιος είπε ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά από την ΠΚΜ,  χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως το καλύτερο σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, έχοντας γνωρίσματα μιας ιδιωτικής αντίληψης και διαχείρισης, που με ευελιξία θα επιλεχθεί, ως στρατηγικός σύμβουλος της ΠΚΜ, στην διαχείριση προγραμμάτων στον αγροτικοδιατροφικό χώρο, όπως και στον χώρο της γαστρονομίας, στον οποίο η ΠΚΜ έχει συστήσει τον φορέα «Μακεδονική Κουζίνα».
«Δεν είμαστε ένας μελετητικός φορέας  ατέρμονων συζητήσεων και ευχολογίων. Συνθέτουμε τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση του και την εμπορική του προώθηση, μαζί με την γαστρονομία της περιοχής μας. Είμαστε ένας διυπηρεσιακός, διεπιστημονικός, διεπαγγελματικός φορέας. Συζητάμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για αυτά που ενδιαφέρουν τον παραγωγό μας, αλλά και τον τελικό καταναλωτή» κατέληξε.
Ακολούθησε η παρουσίαση από τον κ. Κιλτίδη  των προτεραιοτήτων της «Σύμπραξης». «Αναδεικνύουμε την πρωτογενή ελληνική παραγωγή της ΠΚΜ, που με την μεταποίηση  θα έχει την δυνατότητα να αξιοποιηθεί με την εμπορική διαχείριση.  Το συγκρητικό μας πλεονέκτημα, απέναντι σε «γίγαντες» ανταγωνιστές, μας είναι, η αξιοποίηση της ελληνικής γης. Πρέπει να αναβιώσουμε κάποιες καλλιέργειες που χάθηκαν. Να συνδέσουμε την ελληνική μπύρα, με το ελληνικό κριθάρι» κατέληξε ο κ. Κιλτίδης.  Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι  οργάνωση, γνώση και εμπειρία υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, όπως και στον δευτερογενή, επισημαίνοντας το πρόβλημα στην εμπορική διαχείριση του αγροτοδιατροφικού τομέα. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Κιλτίδη να προσεχθούν από την «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» μικροί συνεταιρισμοί και ιδιώτες.
Την αναγκαιότητα  διευκρίνησης του ρόλου δήμων που δεν μετέχουν στο δ.σ της «Σύμπραξης» τόνισε ο κ. Σοφιανίδης, με τον κ. Κιλτίδη να τονίζει ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι προτάσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα εστιάζουν στους σκοπούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου