Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με απόφασή του, όρισε τριμελή επιτροπή δημοτικών συμβούλων αποτελούμενη από τους κυρίους :Τσαπαρόπουλο Πέτρο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαυροκεφαλίδη Νίκο, Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.και Κυρατλίδη Ιορδάνη , Δημοτικό Σύμβουλο, για να αντιπροσωπεύσει το Δήμο και να συμμετάσχει στο
Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης κ. Γκεόργκι Πολταβτσένκο, με θέμα: «Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα: Ενώνοντας τις Δυνάμεις» .
Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο μέγαρο:Smolny Hall Hall στις 21 Σεπτεμβρίου 2017
Πριν τις εργασίες του Συνεδρίου οι αποστολές από την Ελλάδα και τη Ρωσία ξεναγήθηκαν στους τρεις ορόφους , μήκους 220 μέτρων. Κατά το 18ο και 19ο αιώνα το μέγαρο, κλασικού ρυθμού, λειτουργούσε ως σχολείο 2.500 μαθητριών από την τάξη των ευγενών. Μετά το 1917 στέγαζε τα γραφεία της ηγεσίας της οκτωβριανής επανάστασης και κατά τις πρώτες εκατό μέρες το γραφείο του Λένιν.
Στο δεύτερο όροφο του μεγάρου στεγάζεται το Μουσείο Λένιν με πολλά προσωπικά του αντικείμενα.
Στο επιβλητικό κτήριο σήμερα λειτουργούν ανώτερες κρατικές υπηρεσίες της Αγίας Πετρούπολης.
Ακολούθησε ξενάγηση σε αίθουσες που συνδέονται με τη διαχρονική ιστορία του κτηρίου για να οδηγηθούν όλες οι αποστολές στο ανώγειο κεντρικό χώρο για τις διαπιστεύσεις και την είσοδο στον αμφιθέατρο όπου διεξήχθησαν οι εργασίας του Συνεδρίου.
Στο προεδρείο συμμετείχαν ο κ. Μαρκόβ ως εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, Γκεόργκι Πολταβτσένκο, και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και επιβλέπων τις σχέσεις με την Ελλάδα. Τον πλαισίωναν στο προεδρείο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ κ Γιάννης Γιώργος.
Τα μέλη του προεδρείου χαιρέτισαν τους συνέδρους με πρώτο τον κ Μαρκόβ και τελευταίο το Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γιώργο.
Ο κ. Μαρκόβ παίρνοντας το λόγο αφού πρώτα αναφέρθηκε στην κοιτίδα της Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας, την Ελλάδα, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συνάντηση στα πλαίσια του συνεδρίου που έχει ως κεντρικό σκοπό και στόχο την ανακεφαλαίωση των δράσεων και την παραπέρα συστηματοποίηση των συνεργασιών σε όλους τους τομείς που αναφέρονται στα εγκεκριμένα εκατέρωθεν πρωτόκολλα που εδράζονται στη βάση του αμοιβαίου οφέλους , για να οδηγηθούμε από τα έγγραφα στις πράξεις .«Μπορούμε με όλες τις δυνάμεις μας εκατέρωθεν να προάγουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλα τα προσφερόμενα και συμφωνημένα πεδία των πρωτοκόλλων μας επωφελεία και των δύο πλευρών. Προοδευτική σύσφιξη των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς που συνδέει πολλούς αιώνες τώρα η ορθόδοξη θρησκεία και παράδοση των λαών μας».
Μετά το συντονιστή του συνεδρίου κ. Μαρκόβ πρώτος από ελληνικής πλευράς πήρε ο Γενικός Πρόξενος κ. Πάνος Μπεγλίτης και ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Γιώργος .
Και οι δύο ανέφεραν πως η εταιρική σχέση και η εξέλιξή της πρέπει να αποτυπωθεί σε τριετή σχέδια εργασία ς για να αποτελούν τον οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα.
Έκαναν αναφορά στο 2016 που ήταν το έτος ελληνορωσικής φιλίας με το τίτλο «η Ελλάδα στη Ρωσία- Η Ρωσία στην Ελλάδα» καθώς και την επίσημη έναρξη του έτους Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας 2017-2018 που κηρύχτηκε στη Μόσχα στις 20-09-2017 από την ΥπουργόΤουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά και την Ομόλογό της, Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδια για τον τουρισμό, κυρία Άλα Μανίλοβα.
Το Έτος Τουρισμού περιλαμβάνει περισσότερες από 40 δράσεις και εκδηλώσεις τουριστικής προώθησης και προβολής σε όλη τη Ρωσία και στην Ελλάδα. Θα διοργανωθεί μεταξύ άλλων τουριστικό και πολιτιστικό φόρουμ Ελλάδας - Ρωσίας, θρησκευτικό - προσκυνηματικό φόρουμ, καθώς επιχειρηματικό φόρουμ για την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού.
Έχουν προγραμματιστεί σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και ειδικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός, ο αθλητικός - προπονητικός, και προγράμματα νεανικού και σχολικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη Ρωσία.
Και οι τρεις του προεδρείου έκαναν αναφορές σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους οποίους πρέπει να ενθαρρυνθεί και να στραφεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό Ελλήνων και Ρώσων. Από τη ρητορική να πάμε γρήγορα σε τριετή σχέδια εργασίας Περιφερειών και Δήμων, σε ανταλλαγές ανάμεσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, σε συλλογικότητες και οντότητες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας, του εμπορίου και της γεωργίας, της μεταποίησης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με προτεραιότητα τα πανεπιστήμια , στο θρησκευτικό –και προσκυνηματικό τουρισμό, στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας, στους νέους μας.
Ο κ. Μαρκόβ δευτερολογώντας είπε : «Τα μπρίκια δεν ξέρουν από μόνα τους πόσο ακριβώς είναι το έργο του καθενός αλλά …σίγουρα πολλά μπρίκια μαζί κάνουν κάτι πολύ μεγάλο». Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει η τοπική κυβέρνηση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις αθλητικές δράσεις, στις ανταλλαγές ανάμεσα σε εκπ/κά ιδρύματα και γενικά υπογράμμισε την νεανική κινητικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις ανταλλαγές εμπειριών πάνω: σε καλές πρακτικές , στην άνθιση της τοπικής δημοκρατίας, στην ασκούμενη δημοτική πολιτική. Είκοσι τρεις (23)δήμοι συνεργάζονται και 115 δημοτικές ενότητες Δημοτικές Ενότητες της Αγίας Πετρούπολης ζητούν διαμεσολάβηση για νέες συνεργασίες. Καλό είναι οι λίγες και ουσιαστικές συνεργασίες και οι αδελφοποιήσεις ανάμεσα σε συλλογικότητες ιδιαίτερα των νέων. Αναφέρθηκε με έμφαση σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος με παραγωγικές μονάδες χαμηλών ρίπων και υψηλής ενεργειακής απόδοσης , στη δημιουργία όλο και περισσότερο δημόσιων χώρων, φιλικών στους πολίτες έως ότου αναμορφώσουμε τη σφαίρα της ζωής στις πόλεις .
Χίλια χρόνια φιλίας στην κοίτη της ορθοδοξίας έφεραν τους λαούς πολύ κοντά και θα ΄ρθούμε κοντύτερα.
Αναφέρθηκε ότι κατά το πρώτο 9/μηνο του 2017 μειώθηκαν οι οικονομικοί δείχτες κατά 17% με το 60% αυτού του ποσοστού να αφορά τα φρούτα και τα πλαστικά .
Ακολούθησαν από βήματος του Συνεδρίου χαιρετισμοί και ομιλίες από επικεφαλής Δήμων και Περιφερειών από Ελλάδα και Ρωσία.
Ο κ.Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι ο Δήμος του εισφέρει στην οικονομική σφαίρα με ενδιαφέροντα σχέδια, ιδιαίτερα με το Κέντρο Διαχείρισης Επιχειρηματικότητας όπου κυματίζει η ρωσική σημαία. Στα αγροτικά προϊόντα και στην επιχειρηματικότητα, στην αεροπορική σύνδεση με την Aegean από το2013της Αλεξανδρούπολης με την Πετρούπολη, στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης όπου κάθε έτος φιλοξενούνται 300 ρωσόπουλα ,στις δημοτικές κατασκηνώσεις , στο «Ρωσικό Σπίτι» Σύλλογο Ελλήνων που παλινόστησαν από τη Ρωσία και αποτελούν ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Αγία Πετρούπολη, στις επενδύσεις Ρώσων επιχειρηματιών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης , στις συνεργασίες ανάμεσα στις Πανεπιστημιακές Σχολές και στα Λύκεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αδελφοποίηση του Δήμου Κουρότνικ και Δήμου Αριστοτέλη και στις οκτώ ανταλλαγές επισκέψεις σε ένα χρόνο όπως: κοινές δράσεις καθηγητών, επισκέψεις αποστολών στο «Μαργαριτάρι του Άθω το Άγιον Όρος», ανταλλαγές μαθητών με προγράμματα αναψυχής, καλοκαιρινό σχολείο, συναυλίες, αθλητικές συναντήσεις στο ποδόσφαιρο, στο τένις καθώς και συναντήσεις βετεράνων αθλητών, στο οικονομικό φόρουμ που διεξαχτηκε στην Ιερισσό.
Ο Δήμαρχος Ναυπλίου έκανε αναφορές στην ιστορία της πόλης και στο πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που είναι το ιστορικό πρόσωπο που συνδέει τους δύο λαούς όπως αναφέρεται και στη βάση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της Πετρούπολης «Πατριώτης της Ελλάδας και της Ρωσίας»
Ο Δήμαρχος Πούσκιν υπερθεμάτισε στην «παιδική διπλωματία» λέγοντας πως τα ελληνόπουλα μας φέρνουν το ήλιο που μας λείπει… και με αυτόν θα στερεώσουν της πολιτιστικές και οικονομικές μας προοπτικές. Τόνισε ότι πρέπει να διευκολύνουμε τις ανταλλαγές επισκέψεων των νέων. Σημειώνεται εδώ ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Μαυροκεφαλίδη κατά την επίσκεψη του μαζί με τον κύριο Καραπαναγιωτίδη στις 25 και24 και 25 Ιουνίου 2016 έθεσε τις βάσεις της αδελφοποίησης του 4ου Λυκείου Βέροιας με το 606 Λύκειο Πούσκιν. Από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2017φιλοξενήθηκαν οι μαθητές της Βέροιας σε οικογένειες μαθητών του Πούσκιν . Από 21 έως 28 Οκτωβρίου 2017 θα έρθουν στη Βέροια μαθητές από το 606ο Λύκειο του για να τους ανταποδοθεί η φιλοξενία από το 4ο Λύκειο Βέροιας και το Δήμο της Βέροιας.
Η Δήμαρχος Καβάλας κ.Τζανάκα Δήμητρα και ο κ. Μαρκόβ επεσήμαναν τις συμπτώσεις και τη σημειολογία της χρονικής σειράς αδελφοποιήσεων: Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη -Βέροια –Θες/νίκη-Καβάλα, που παραπέμπουν στην πορεία του Αποστόλου Παύλου.
Οι αναφορές όλων των ομιλητών περιστρέφονταν περίπου στους ίδιους στόχους που ήδη είχαν αναφερθεί.
Λίγο πριν το τέλος του συνεδρίου προσήλθε ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, κ.Γκεόργκι Πολταβτσένκο,ο οποίος ανέφερε:« Χαίρομαι που σας βλέπω, χαίρομαι που σας ακούω να ομιλείτε σε αδελφικό κλίμα , ας πάρουμε πρωτοβουλίες για τον πολιτισμικό τουρισμό, εκπ/κό, ιατρικό, θρησκευτικό, αθλητικό. Η κουλτούρα της Ορθοδοξίας μας δίνει μεγάλη δυναμική και η ζεστασιά των καρδιών μας θα προωθήσει και θα ευοδώσει τις συνεργασίες μας» .
Παρουσία του και του κ. Γιάννη Γιώργου , εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Π.Κ.Μ .κ.Τζιτζικώστα ,υπογράφηκαν διμερή έγγραφα και επικυρώθηκε η τελική διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου με ομόφωνη απόφαση των Συνέδρων.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ :
Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα:Ενώνοντας τις Δυνάμεις
«Εμείς ,οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο «Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα:Ενώνοντας τις Δυνάμεις ¨κατά τα αποτελέσματα του Συνεδρίου έχουμε συμφωνήσει για τα κατωτέρω:
• Να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα συνεργασίας της Αγίας Πετρούπολης και της Ελληνικής Δημοκρατίας ως επιτυχημένα.
• Με σκοπό σύνοψης των αποτελεσμάτων της αλληλεπίδρασης της Αγίας Πετρούπολης της Ελλάδας, αλλά και για την ανταλλαγή της υπάρχουσας εμπειρίας συνεργασίας, να διεξάγεται ένα συνέδριο τέτοιου είδους ετησίως εναλλάξ στην Αγία Πετρούπολη και στις πόλεις της Ελλάδας.
• Να συστηθεί στους επικεφαλής των Διοικήσεων των Περιοχών και των Δήμων της Αγίας Πετρούπολης και της Ελλάδας που έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας , όπως επεξεργαστούν τα τριετή σχέδια εργασίας και «οδικούς χάρτες», προγραμματίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων της Αγίας Πετρούπολης και των Ελληνικών Δήμων.
• Να συστηθεί στους συμμετέχοντες στη συνεργασία μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Ελλάδας όπως ενημερώνουν μέσω των τοπικών ΜΜΕ τους πολίτες για τα αποτελέσματα και τα σχέδια εργασίας σε τακτική Βάση.
• Με σκοπό ανάπτυξης των διμερών δεσμών να συστηθεί στους συμμετέχοντες από την πλευρά της Αγίας Πετρούπολης και από την Ελληνική πλευρά όπως αξιοποιούν δραστήρια τις δυνατότητες του Ενημερωτικού Επιχειρηματικού Κέντρου της Αγίας Πετρούπολης στην Ελληνική Δημοκρατία στην πόλη της Αλεξανδούπολη.
• Κατόπιν πρότασης του προεδρείου του συνεδρίου αποφασίζεται να διεξαχθεί το επόμενο συνέδριο το Σεπτέμβριο του 2018στην ελληνική πόλη Αλεξανδρούπολη.
Μετά το τέλος του Συνεδρίου σύσσωμοι οι σύνεδροι μετέβησαν στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια και κατέθεσαν στεφάνια .
Στις 22 Σεπτεμβρίου οι αποστολές συμμετείχαν σε κατάθεση στεφάνων στο νεκροταφείο Piskarevsky το μεγαλύτερο από τα 44 νεκροταφεία της Αγίας Πετρούπολης με 475.000 ενταφιασμένους (οι 75.000 ηρωικοί μαχητές)από το Σεπτέμβριο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1944. Θύματα του χιτλερικού σχεδίου «Επιχείρηση Βόρειο Σέλας» που διήρκησε 900 ημέρες πολιορκίας ,αποκλεισμού βομβαρδισμού και μαχών. Το σχέδιο του Χίτλερ προέβλεπε την ισοπέδωση της πατρίδας του Λένιν .Σήμερα χώρος τιμής και μνήμης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του Ανατολικού Μετώπου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ παρά μόνο με την ταυτότητα ως μαχητών και μαρτύρων της ελευθερίας!
Η αντιπροσωπεία της Βέροιας επισκέφτηκε το 606 Λύκειο του δήμου Πούσκιν της Πετρούπολης που από το Απρίλιο του 2017 είναι αδελφοποιημένο με το 4ο Γεν. Λύκειο Βέροιας . Συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Παιδείας , την υποδιευθύντρια του σχολείου, τους καθηγητές και ομάδα μαθητών. Ξεναγήθηκαν σε δύο μουσεία που δημιούργησαν μέσα στο σχολείο οι μαθητές: το Μουσείο Πούσκιν και το Μουσείο Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Και τα δύο Μουσεία,κατά τις δηλώσεις των καθηγητών του σχολείου , συμβάλουν σε μια διαρκή προσπάθεια πατριωτικής αυτογνωσίας των μαθητών και καλλιέργειας του πατριωτικου τους αισθήματος. Οι ίδιοι οι μαθητές τα δημιούργησαν, οι ίδιοι τα εμπλουτίζουν και οι ίδιοι τα παρουσιάζουν.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο δήμαρχος Πούσκιν παρέθεσε στην αντιπροσωπεία της Βέροιας δείπνο εργασίας όπου συζητήθηκαν με άνεση χρόνου όλα τα θέματα της συνεργασίας των δύο Δήμων. Τέθηκαν νέες προτάσεις που εκπορεύονται από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας . Υπήρξε ομοφωνία ότι πρέπει άμεσα να εκπονήσουμε από κοινού το δικό μας τριετές πρόγραμμα συνεργασίας καθώς και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη υλοποίησής του . Υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων πώς οφείλουμε να κινούμαστε εφεξής στο πνεύμα της Τελικής Διακήρυξης του Διεθνούς Συνεδρίου «Αγία Πετρούπολη-Ελλαδα:Ενώνοντας τις Δυνάμεις
Στο πλαίσιο του τριημέρου οι οικοδεσπότες μας ξενάγησαν σε αξιοθέατα της πόλης όπως το Μοναστήρι Νιευσκι ,τοΠαλάτι Pavlosk ,στο Ναό του Χυμένου Αίματος στοθέατρο Mariinssky όπου παρακολουθήσαμε στις 7μμ της23-09-2017την όπερα «Οθέλλος»
Συμπερασματικά .
Το Διεθνές Συνέδριο έφερε κοντά όλους τους συνεργαζόμενους φορείς Ελλάδας και Αγίας Πετρούπολης για να αναπτύξουν όλα τα θέματα των έως τώρα συνεργασιών και των αποτελεσμάτων τους ανάμεσα σε Περιφέρειες, Δήμους και σε Δημοτικά Διαμερίσματα της Αγίας Πετρούπολης ,να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν :
1. Στην Τελική Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου ,
2. Να αποφασίσουν το επόμενο συνέδριο να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2018 στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
3. Ο Δήμος Βέροιας και Δήμος Πούσκιν , από κοινού θα εκπονήσουν και θα επικυρώσουν τριετή σχέδια εργασίας και τον οδικό τους χάρτη στο πλαίσιο των σκοπών και στόχων του εγκεκριμένου, από τα δύο μέρη, Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας .
ΒΕΡΟΙΑ 11-10-2017
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ
Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης κ. Γκεόργκι Πολταβτσένκο, με θέμα: «Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα: Ενώνοντας τις Δυνάμεις» .
Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο μέγαρο:Smolny Hall Hall στις 21 Σεπτεμβρίου 2017
Πριν τις εργασίες του Συνεδρίου οι αποστολές από την Ελλάδα και τη Ρωσία ξεναγήθηκαν στους τρεις ορόφους , μήκους 220 μέτρων. Κατά το 18ο και 19ο αιώνα το μέγαρο, κλασικού ρυθμού, λειτουργούσε ως σχολείο 2.500 μαθητριών από την τάξη των ευγενών. Μετά το 1917 στέγαζε τα γραφεία της ηγεσίας της οκτωβριανής επανάστασης και κατά τις πρώτες εκατό μέρες το γραφείο του Λένιν.
Στο δεύτερο όροφο του μεγάρου στεγάζεται το Μουσείο Λένιν με πολλά προσωπικά του αντικείμενα.
Στο επιβλητικό κτήριο σήμερα λειτουργούν ανώτερες κρατικές υπηρεσίες της Αγίας Πετρούπολης.
Ακολούθησε ξενάγηση σε αίθουσες που συνδέονται με τη διαχρονική ιστορία του κτηρίου για να οδηγηθούν όλες οι αποστολές στο ανώγειο κεντρικό χώρο για τις διαπιστεύσεις και την είσοδο στον αμφιθέατρο όπου διεξήχθησαν οι εργασίας του Συνεδρίου.
Στο προεδρείο συμμετείχαν ο κ. Μαρκόβ ως εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, Γκεόργκι Πολταβτσένκο, και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και επιβλέπων τις σχέσεις με την Ελλάδα. Τον πλαισίωναν στο προεδρείο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ κ Γιάννης Γιώργος.
Τα μέλη του προεδρείου χαιρέτισαν τους συνέδρους με πρώτο τον κ Μαρκόβ και τελευταίο το Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γιώργο.
Ο κ. Μαρκόβ παίρνοντας το λόγο αφού πρώτα αναφέρθηκε στην κοιτίδα της Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας, την Ελλάδα, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συνάντηση στα πλαίσια του συνεδρίου που έχει ως κεντρικό σκοπό και στόχο την ανακεφαλαίωση των δράσεων και την παραπέρα συστηματοποίηση των συνεργασιών σε όλους τους τομείς που αναφέρονται στα εγκεκριμένα εκατέρωθεν πρωτόκολλα που εδράζονται στη βάση του αμοιβαίου οφέλους , για να οδηγηθούμε από τα έγγραφα στις πράξεις .«Μπορούμε με όλες τις δυνάμεις μας εκατέρωθεν να προάγουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλα τα προσφερόμενα και συμφωνημένα πεδία των πρωτοκόλλων μας επωφελεία και των δύο πλευρών. Προοδευτική σύσφιξη των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς που συνδέει πολλούς αιώνες τώρα η ορθόδοξη θρησκεία και παράδοση των λαών μας».
Μετά το συντονιστή του συνεδρίου κ. Μαρκόβ πρώτος από ελληνικής πλευράς πήρε ο Γενικός Πρόξενος κ. Πάνος Μπεγλίτης και ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Γιώργος .
Και οι δύο ανέφεραν πως η εταιρική σχέση και η εξέλιξή της πρέπει να αποτυπωθεί σε τριετή σχέδια εργασία ς για να αποτελούν τον οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα.
Έκαναν αναφορά στο 2016 που ήταν το έτος ελληνορωσικής φιλίας με το τίτλο «η Ελλάδα στη Ρωσία- Η Ρωσία στην Ελλάδα» καθώς και την επίσημη έναρξη του έτους Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας 2017-2018 που κηρύχτηκε στη Μόσχα στις 20-09-2017 από την ΥπουργόΤουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά και την Ομόλογό της, Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδια για τον τουρισμό, κυρία Άλα Μανίλοβα.
Το Έτος Τουρισμού περιλαμβάνει περισσότερες από 40 δράσεις και εκδηλώσεις τουριστικής προώθησης και προβολής σε όλη τη Ρωσία και στην Ελλάδα. Θα διοργανωθεί μεταξύ άλλων τουριστικό και πολιτιστικό φόρουμ Ελλάδας - Ρωσίας, θρησκευτικό - προσκυνηματικό φόρουμ, καθώς επιχειρηματικό φόρουμ για την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού.
Έχουν προγραμματιστεί σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και ειδικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός, ο αθλητικός - προπονητικός, και προγράμματα νεανικού και σχολικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη Ρωσία.
Και οι τρεις του προεδρείου έκαναν αναφορές σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους οποίους πρέπει να ενθαρρυνθεί και να στραφεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό Ελλήνων και Ρώσων. Από τη ρητορική να πάμε γρήγορα σε τριετή σχέδια εργασίας Περιφερειών και Δήμων, σε ανταλλαγές ανάμεσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, σε συλλογικότητες και οντότητες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας, του εμπορίου και της γεωργίας, της μεταποίησης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με προτεραιότητα τα πανεπιστήμια , στο θρησκευτικό –και προσκυνηματικό τουρισμό, στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας, στους νέους μας.
Ο κ. Μαρκόβ δευτερολογώντας είπε : «Τα μπρίκια δεν ξέρουν από μόνα τους πόσο ακριβώς είναι το έργο του καθενός αλλά …σίγουρα πολλά μπρίκια μαζί κάνουν κάτι πολύ μεγάλο». Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει η τοπική κυβέρνηση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις αθλητικές δράσεις, στις ανταλλαγές ανάμεσα σε εκπ/κά ιδρύματα και γενικά υπογράμμισε την νεανική κινητικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις ανταλλαγές εμπειριών πάνω: σε καλές πρακτικές , στην άνθιση της τοπικής δημοκρατίας, στην ασκούμενη δημοτική πολιτική. Είκοσι τρεις (23)δήμοι συνεργάζονται και 115 δημοτικές ενότητες Δημοτικές Ενότητες της Αγίας Πετρούπολης ζητούν διαμεσολάβηση για νέες συνεργασίες. Καλό είναι οι λίγες και ουσιαστικές συνεργασίες και οι αδελφοποιήσεις ανάμεσα σε συλλογικότητες ιδιαίτερα των νέων. Αναφέρθηκε με έμφαση σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος με παραγωγικές μονάδες χαμηλών ρίπων και υψηλής ενεργειακής απόδοσης , στη δημιουργία όλο και περισσότερο δημόσιων χώρων, φιλικών στους πολίτες έως ότου αναμορφώσουμε τη σφαίρα της ζωής στις πόλεις .
Χίλια χρόνια φιλίας στην κοίτη της ορθοδοξίας έφεραν τους λαούς πολύ κοντά και θα ΄ρθούμε κοντύτερα.
Αναφέρθηκε ότι κατά το πρώτο 9/μηνο του 2017 μειώθηκαν οι οικονομικοί δείχτες κατά 17% με το 60% αυτού του ποσοστού να αφορά τα φρούτα και τα πλαστικά .
Ακολούθησαν από βήματος του Συνεδρίου χαιρετισμοί και ομιλίες από επικεφαλής Δήμων και Περιφερειών από Ελλάδα και Ρωσία.
Ο κ.Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι ο Δήμος του εισφέρει στην οικονομική σφαίρα με ενδιαφέροντα σχέδια, ιδιαίτερα με το Κέντρο Διαχείρισης Επιχειρηματικότητας όπου κυματίζει η ρωσική σημαία. Στα αγροτικά προϊόντα και στην επιχειρηματικότητα, στην αεροπορική σύνδεση με την Aegean από το2013της Αλεξανδρούπολης με την Πετρούπολη, στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης όπου κάθε έτος φιλοξενούνται 300 ρωσόπουλα ,στις δημοτικές κατασκηνώσεις , στο «Ρωσικό Σπίτι» Σύλλογο Ελλήνων που παλινόστησαν από τη Ρωσία και αποτελούν ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Αγία Πετρούπολη, στις επενδύσεις Ρώσων επιχειρηματιών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης , στις συνεργασίες ανάμεσα στις Πανεπιστημιακές Σχολές και στα Λύκεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αδελφοποίηση του Δήμου Κουρότνικ και Δήμου Αριστοτέλη και στις οκτώ ανταλλαγές επισκέψεις σε ένα χρόνο όπως: κοινές δράσεις καθηγητών, επισκέψεις αποστολών στο «Μαργαριτάρι του Άθω το Άγιον Όρος», ανταλλαγές μαθητών με προγράμματα αναψυχής, καλοκαιρινό σχολείο, συναυλίες, αθλητικές συναντήσεις στο ποδόσφαιρο, στο τένις καθώς και συναντήσεις βετεράνων αθλητών, στο οικονομικό φόρουμ που διεξαχτηκε στην Ιερισσό.
Ο Δήμαρχος Ναυπλίου έκανε αναφορές στην ιστορία της πόλης και στο πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που είναι το ιστορικό πρόσωπο που συνδέει τους δύο λαούς όπως αναφέρεται και στη βάση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της Πετρούπολης «Πατριώτης της Ελλάδας και της Ρωσίας»
Ο Δήμαρχος Πούσκιν υπερθεμάτισε στην «παιδική διπλωματία» λέγοντας πως τα ελληνόπουλα μας φέρνουν το ήλιο που μας λείπει… και με αυτόν θα στερεώσουν της πολιτιστικές και οικονομικές μας προοπτικές. Τόνισε ότι πρέπει να διευκολύνουμε τις ανταλλαγές επισκέψεων των νέων. Σημειώνεται εδώ ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Μαυροκεφαλίδη κατά την επίσκεψη του μαζί με τον κύριο Καραπαναγιωτίδη στις 25 και24 και 25 Ιουνίου 2016 έθεσε τις βάσεις της αδελφοποίησης του 4ου Λυκείου Βέροιας με το 606 Λύκειο Πούσκιν. Από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2017φιλοξενήθηκαν οι μαθητές της Βέροιας σε οικογένειες μαθητών του Πούσκιν . Από 21 έως 28 Οκτωβρίου 2017 θα έρθουν στη Βέροια μαθητές από το 606ο Λύκειο του για να τους ανταποδοθεί η φιλοξενία από το 4ο Λύκειο Βέροιας και το Δήμο της Βέροιας.
Η Δήμαρχος Καβάλας κ.Τζανάκα Δήμητρα και ο κ. Μαρκόβ επεσήμαναν τις συμπτώσεις και τη σημειολογία της χρονικής σειράς αδελφοποιήσεων: Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη -Βέροια –Θες/νίκη-Καβάλα, που παραπέμπουν στην πορεία του Αποστόλου Παύλου.
Οι αναφορές όλων των ομιλητών περιστρέφονταν περίπου στους ίδιους στόχους που ήδη είχαν αναφερθεί.
Λίγο πριν το τέλος του συνεδρίου προσήλθε ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, κ.Γκεόργκι Πολταβτσένκο,ο οποίος ανέφερε:« Χαίρομαι που σας βλέπω, χαίρομαι που σας ακούω να ομιλείτε σε αδελφικό κλίμα , ας πάρουμε πρωτοβουλίες για τον πολιτισμικό τουρισμό, εκπ/κό, ιατρικό, θρησκευτικό, αθλητικό. Η κουλτούρα της Ορθοδοξίας μας δίνει μεγάλη δυναμική και η ζεστασιά των καρδιών μας θα προωθήσει και θα ευοδώσει τις συνεργασίες μας» .
Παρουσία του και του κ. Γιάννη Γιώργου , εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Π.Κ.Μ .κ.Τζιτζικώστα ,υπογράφηκαν διμερή έγγραφα και επικυρώθηκε η τελική διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου με ομόφωνη απόφαση των Συνέδρων.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ :
Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα:Ενώνοντας τις Δυνάμεις
«Εμείς ,οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο «Αγία Πετρούπολη-Ελλάδα:Ενώνοντας τις Δυνάμεις ¨κατά τα αποτελέσματα του Συνεδρίου έχουμε συμφωνήσει για τα κατωτέρω:
• Να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα συνεργασίας της Αγίας Πετρούπολης και της Ελληνικής Δημοκρατίας ως επιτυχημένα.
• Με σκοπό σύνοψης των αποτελεσμάτων της αλληλεπίδρασης της Αγίας Πετρούπολης της Ελλάδας, αλλά και για την ανταλλαγή της υπάρχουσας εμπειρίας συνεργασίας, να διεξάγεται ένα συνέδριο τέτοιου είδους ετησίως εναλλάξ στην Αγία Πετρούπολη και στις πόλεις της Ελλάδας.
• Να συστηθεί στους επικεφαλής των Διοικήσεων των Περιοχών και των Δήμων της Αγίας Πετρούπολης και της Ελλάδας που έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας , όπως επεξεργαστούν τα τριετή σχέδια εργασίας και «οδικούς χάρτες», προγραμματίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων της Αγίας Πετρούπολης και των Ελληνικών Δήμων.
• Να συστηθεί στους συμμετέχοντες στη συνεργασία μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Ελλάδας όπως ενημερώνουν μέσω των τοπικών ΜΜΕ τους πολίτες για τα αποτελέσματα και τα σχέδια εργασίας σε τακτική Βάση.
• Με σκοπό ανάπτυξης των διμερών δεσμών να συστηθεί στους συμμετέχοντες από την πλευρά της Αγίας Πετρούπολης και από την Ελληνική πλευρά όπως αξιοποιούν δραστήρια τις δυνατότητες του Ενημερωτικού Επιχειρηματικού Κέντρου της Αγίας Πετρούπολης στην Ελληνική Δημοκρατία στην πόλη της Αλεξανδούπολη.
• Κατόπιν πρότασης του προεδρείου του συνεδρίου αποφασίζεται να διεξαχθεί το επόμενο συνέδριο το Σεπτέμβριο του 2018στην ελληνική πόλη Αλεξανδρούπολη.
Μετά το τέλος του Συνεδρίου σύσσωμοι οι σύνεδροι μετέβησαν στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια και κατέθεσαν στεφάνια .
Στις 22 Σεπτεμβρίου οι αποστολές συμμετείχαν σε κατάθεση στεφάνων στο νεκροταφείο Piskarevsky το μεγαλύτερο από τα 44 νεκροταφεία της Αγίας Πετρούπολης με 475.000 ενταφιασμένους (οι 75.000 ηρωικοί μαχητές)από το Σεπτέμβριο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1944. Θύματα του χιτλερικού σχεδίου «Επιχείρηση Βόρειο Σέλας» που διήρκησε 900 ημέρες πολιορκίας ,αποκλεισμού βομβαρδισμού και μαχών. Το σχέδιο του Χίτλερ προέβλεπε την ισοπέδωση της πατρίδας του Λένιν .Σήμερα χώρος τιμής και μνήμης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του Ανατολικού Μετώπου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ παρά μόνο με την ταυτότητα ως μαχητών και μαρτύρων της ελευθερίας!
Η αντιπροσωπεία της Βέροιας επισκέφτηκε το 606 Λύκειο του δήμου Πούσκιν της Πετρούπολης που από το Απρίλιο του 2017 είναι αδελφοποιημένο με το 4ο Γεν. Λύκειο Βέροιας . Συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Παιδείας , την υποδιευθύντρια του σχολείου, τους καθηγητές και ομάδα μαθητών. Ξεναγήθηκαν σε δύο μουσεία που δημιούργησαν μέσα στο σχολείο οι μαθητές: το Μουσείο Πούσκιν και το Μουσείο Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Και τα δύο Μουσεία,κατά τις δηλώσεις των καθηγητών του σχολείου , συμβάλουν σε μια διαρκή προσπάθεια πατριωτικής αυτογνωσίας των μαθητών και καλλιέργειας του πατριωτικου τους αισθήματος. Οι ίδιοι οι μαθητές τα δημιούργησαν, οι ίδιοι τα εμπλουτίζουν και οι ίδιοι τα παρουσιάζουν.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο δήμαρχος Πούσκιν παρέθεσε στην αντιπροσωπεία της Βέροιας δείπνο εργασίας όπου συζητήθηκαν με άνεση χρόνου όλα τα θέματα της συνεργασίας των δύο Δήμων. Τέθηκαν νέες προτάσεις που εκπορεύονται από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας . Υπήρξε ομοφωνία ότι πρέπει άμεσα να εκπονήσουμε από κοινού το δικό μας τριετές πρόγραμμα συνεργασίας καθώς και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη υλοποίησής του . Υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων πώς οφείλουμε να κινούμαστε εφεξής στο πνεύμα της Τελικής Διακήρυξης του Διεθνούς Συνεδρίου «Αγία Πετρούπολη-Ελλαδα:Ενώνοντας τις Δυνάμεις
Στο πλαίσιο του τριημέρου οι οικοδεσπότες μας ξενάγησαν σε αξιοθέατα της πόλης όπως το Μοναστήρι Νιευσκι ,τοΠαλάτι Pavlosk ,στο Ναό του Χυμένου Αίματος στοθέατρο Mariinssky όπου παρακολουθήσαμε στις 7μμ της23-09-2017την όπερα «Οθέλλος»
Συμπερασματικά .
Το Διεθνές Συνέδριο έφερε κοντά όλους τους συνεργαζόμενους φορείς Ελλάδας και Αγίας Πετρούπολης για να αναπτύξουν όλα τα θέματα των έως τώρα συνεργασιών και των αποτελεσμάτων τους ανάμεσα σε Περιφέρειες, Δήμους και σε Δημοτικά Διαμερίσματα της Αγίας Πετρούπολης ,να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν :
1. Στην Τελική Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου ,
2. Να αποφασίσουν το επόμενο συνέδριο να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2018 στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
3. Ο Δήμος Βέροιας και Δήμος Πούσκιν , από κοινού θα εκπονήσουν και θα επικυρώσουν τριετή σχέδια εργασίας και τον οδικό τους χάρτη στο πλαίσιο των σκοπών και στόχων του εγκεκριμένου, από τα δύο μέρη, Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας .
ΒΕΡΟΙΑ 11-10-2017
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου