Σημαντικά στοιχεία για την σύνδεση του οίνου, από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, παρέθεσε, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος. Μέγας δάσκαλος- μέγας μαθητής» στη Νάουσα, ο υπεύθυνος εξαγωγών του οινοποιητικού μας συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ, Στράτος Κατής. Ο κ. Κατής αναφέρθηκε στην γνώση παραγωγής κρασιού από την ανθρωπότητα εδώ και....5.000 χρόνια. "Εικάζεται ότι η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού μπορεί να μην γεννήθηκε στην Ελλάδα, οι αρχαίοι όμως Έλληνες ήταν αυτοί που ανέπτυξαν την τέχνη της οινοποίησης, την
καλλιέργεια της αμπέλου και την εμπορία κρασιού σε υψηλό επίπεδο.Ακόμη περισσότερο, κατάφεραν να ανυψώσουν το κρασί από το να είναι απλώς ένα ποτό και βοήθησαν στην πρώιμη ανάπτυξη μιας πλούσιας οινικής κουλτούρας" τόνισε. Πώς να ξεχάσουμε άλλωστε το "νέκταρ των Θεών" που δαβάσαμε στην "Οδύσσεια" και την "Ιλιάδα" του Ομήρου, το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, όπου αναπτύσσεται ένας σημαντικός διάλογος για το κρασί και τόσες άλλες αναφορές στον κεκραμένο(νερωμένο δηλαδή, αφού οι αρχαίοι δεν τον έπιναν ποτέ σκέτο) οίνο στα συγγράμματα της αρχαιότητας. Όπως είπε ο κ. Κατής βρέθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην Κρήτη βρέθηκαν υπολείμματα οίνου ηλικίας 3.600 ετών! Σημαντικά τα όσα ανέφερε ο κ. Κατής και για την οινοποιία στην Μακεδονία, με επίκεντρο τη Νάουσα, γραπτές αναφορές για τα αμπέλια της υπάρχουν ήδη από το 1668, από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή. "Μην ξεχνάμε ότι ο ναουσαίικος οίνος ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να διασχίσει τον ατλαντικό,με τα τότε μέσα μεταφοράς, χωρίς να αλλοιωθεί" τόνισε το στέλεχος του ΒΑΕΝΙ. Τα λεγόμενα του μάλιστα δοκίμασαν στην πράξη οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με οινογευσία τοπικών κρασιών, με κυρίαρχο το ξινόμαυρο!
καλλιέργεια της αμπέλου και την εμπορία κρασιού σε υψηλό επίπεδο.Ακόμη περισσότερο, κατάφεραν να ανυψώσουν το κρασί από το να είναι απλώς ένα ποτό και βοήθησαν στην πρώιμη ανάπτυξη μιας πλούσιας οινικής κουλτούρας" τόνισε. Πώς να ξεχάσουμε άλλωστε το "νέκταρ των Θεών" που δαβάσαμε στην "Οδύσσεια" και την "Ιλιάδα" του Ομήρου, το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, όπου αναπτύσσεται ένας σημαντικός διάλογος για το κρασί και τόσες άλλες αναφορές στον κεκραμένο(νερωμένο δηλαδή, αφού οι αρχαίοι δεν τον έπιναν ποτέ σκέτο) οίνο στα συγγράμματα της αρχαιότητας. Όπως είπε ο κ. Κατής βρέθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην Κρήτη βρέθηκαν υπολείμματα οίνου ηλικίας 3.600 ετών! Σημαντικά τα όσα ανέφερε ο κ. Κατής και για την οινοποιία στην Μακεδονία, με επίκεντρο τη Νάουσα, γραπτές αναφορές για τα αμπέλια της υπάρχουν ήδη από το 1668, από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή. "Μην ξεχνάμε ότι ο ναουσαίικος οίνος ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να διασχίσει τον ατλαντικό,με τα τότε μέσα μεταφοράς, χωρίς να αλλοιωθεί" τόνισε το στέλεχος του ΒΑΕΝΙ. Τα λεγόμενα του μάλιστα δοκίμασαν στην πράξη οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με οινογευσία τοπικών κρασιών, με κυρίαρχο το ξινόμαυρο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου