Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Στον Καναδά το φεστιβάλ νεολαίας της Παμποντιακής νεολαίας της Αμερικής. Του Παναγιώτη Δημητριάδη

Στο Μόντρεαλ του Καναδά χτύπησε τον περασμένο μήνα η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού της Ομογένειας. Το Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κατά το τριήμερο 23-25 Ιουνίου με διοργανωτή τον τοπικό Σύλλογο «Εύξεινος Πόντος» Μόντρεαλ. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά 400 μέλη από 9 Συλλόγους τα ονόματα των οποίων παραθέτουμε παρακάτω:

1. «Εύξεινος Πόντος» (Μόντρεαλ)
2. «Παναγία Σουμελά» (Βοστώνη)
3. «Ακρίτες» (Φιλαδέλφεια)
4. «Κομνηνοί» (Νέα Υόρκη)
5. «Πόντος» (Νόργουοκ, Κονέκτικατ)
6. «Κομνηνοί» (Κάντον, Οχάιο)
7. «Ξενιτέας» (Σικάγο)
8. «Φοίνιξ» (Κλίβελαντ, Οχάιο)
9. «Παναγία Σουμελά» (Τορόντο)
Οι δράσεις κατά την διάρκεια του τριημέρου περιελάμβαναν μεταξύ άλλων σεμινάρια με θέμα την Ποντιακή φορεσιά, μαθήματα της Ποντιακής διαλέκτου καθώς και σεμινάρια με θέμα την Ποντιακή μουσική και τα Ποντιακά δίστιχα. Το μουσικό πρόγραμμα του τριήμερου πλαισιώθηκε από τους ομογενείς καλλιτέχνες Ιωάννη Απαζίδη (τραγούδι, νταούλι), Χρήστο Τικταπανίδη (λύρα), από την Ελλάδα ο Παντελής Κυρκενίδης (λύρα, αγγείο) και η Αντωνία Καραγιαννίδου (τραγούδι). Την Κυριακή 25 Ιουνίου οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων τα οποία σκόρπισαν ενθουσιασμό και ρίγη συγκίνησης στους θεατές.
Ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Μόντρεαλ Λευτέρης Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι και ιδρυτικός μέλος της Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και παρέδωσε επίσημα την σκυτάλη στην επόμενη διοργανώτρια πόλη η οποία είναι η Βοστώνη. Η Αλεξάνδρα Ουζουνίδου και η Γεωργία Μαυρίδου, χοροδιδάσκαλοι του συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Βοστώνης και συντονίστριες της Οργανωτικής Επιτροπής για το επόμενο φεστιβάλ, ανανέωσαν τον ραντεβού και προσκάλεσαν τον κόσμο να επισκεφθεί την Βοστώνη τον Ιούνιο του 2018.
Η Αλεξάνδρα Ουζουνίδου κατάγεται από την Χαρίεσσα Νάουσας, ζει και δραστηριοποιείται στην Βοστώνη από το 2003. Είναι μέλος του συμβουλίου του τοπικού Συλλόγου «Παναγιά Σουμελά», ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Η.Π.Α. και Καναδά ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει για χρόνια ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου της Χαρίεσσας. Είναι παντρεμένη με τον Ιωάννη Απαζίδη και μαζί συμβάλουν τα μέγιστα στην διατήρηση της Ποντιακής και γενικότερα της Ελληνικής παράδοσης στην Αμερικανική ήπειρο. Η ακούραστη και ανιδιοτελής δράση τους είναι ανεκτίμητη και τιμά ιδιαίτερα όχι μόνο τους ίδιους αλλά και όλους εμάς και την περιοχή μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον σύλλογο Ποντίων Μόντρεαλ για την θερμή φιλοξενία τους και ιδιαίτερα την κα Μάνια Παπαδοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου