Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Χρήστος Γιαννακάκης: Οι ζημιές στα ροδάκινα καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φυλλοβολών Δένδρων Νάουσας

Σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα της σοβαρής ζημίας που υπέστη από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις η ροδακινοπαραγωγή της Ημαθίας και της Πέλλας  πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Τετάρτης 26ης Ιουλίου, στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Κουρεμπέςς, οι βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας  κα. Καρασαρλίδου κ.κ Ουρσουζίδης και Αντωνίου κ. Σηφάκης και η   κα.Τζάκρη, o αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ κ. Παπάς, η περ. σύμβουλος Πέλλας κ. Ζωγράφου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας  Συνεταιρισμών Ομάδων
Παραγωγών Ημαθίας κ. Γιαννακάκης, καθώς και  πρόεδροι και εκπρόσωποι οργανώσεων παραγωγών ,συνεταιρισμών  και αγροτικών συλλόγων, Ημαθίας και Πέλλας.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Γιαννακάκης  παρουσίασε γνωμοδότηση - τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση,  με άμεσες ζημιές την προσυλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού  των καρπών , ζημιές που  καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  O αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Φάνης Παπάς, τόνισε επίσης ότι οι συγκεκριμένες ζημιές εμπίπτουν απόλυτα στον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, καθώς το ζημιογόνο αίτιο είναι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις. «Να δοθεί άμεσα λύση και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και παιχνίδια με την αγωνία των αγροτών μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόσημες ήταν και οι θέσεις των συμμετεχόντων στην σύσκεψη, υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
Τοποθετηθήκαν όλοι οι προαναφερόμενοι αναπτύσσοντας τις θέσεις τους υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού.
Ο  πρόεδρος του ΕΛΓΑΚ  ανάφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  θα προχωρήσει άμεσα  σε σύσταση επιστημονικής ομάδας για τη διερεύνηση των αιτιών.
Από την πλευρά των οργανώσεων παραγώγων προτρέπονται τα μέλη τους να προβούν  άμεσα σε δηλώσεις ζημιάς για τις συγκομίσιμες ποικιλίες,  με δική τους ευθύνη,  στις υφιστάμενες αναγγελίες που λήγουν στις 31 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου