Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Βασίλης Κορκίδης: 146 δις ευρώ των ΕΣΠΑ στην Ελλάδα σχεδιάστηκαν με την λογική του «ποτιστηριού», δηλαδή για πολιτικούς λόγους όλοι να πάρουν και κάτι!

Εξαιρετική η κατάρτιση και ο ρόλος του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος αναπτύσσοντας τις σκέψεις του, αναφορικά με τον ρόλο που έπαιξαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στη χώρας μας, από το 1982 έως σήμερα, με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και κατόπιν με τα διάφορα πακέτα Ντελόρ, Β΄ΚΠΣ. Γ΄ΚΠΣ, ΕΣΠΑ και ΣΕΣ,τονίζει ότι στην οικονομία της χώρας μας εισέρρευσαν 146 δις. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 12,6 δις, δόθηκαν για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. «Τα ελληνικά προγράμματα, ως επί το πλείστον, σχεδιάζονται με τη ‘λογική του ποτιστηριού’, δηλαδή έχοντας στο νου, για πολιτικούς λόγους, όλοι να πάρουν και
από κάτι. Οι διαχειριστικές αρχές τείνουν να θεωρούνται ο κουμπαράς με αποτέλεσμα τη κατασπατάληση των χρημάτων, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δόλος» σημειώνει ο κ. Κορκίδης, ο οποίος, συνεχίζοντας λέει ότι η δομή του ΕΣΠΑ είναι ο ορισμός της γραφειοκρατίας, καθώς επίσης και ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα όλων των… διαμετρημάτων, που σε πολλές περιπτώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των έργων «Στην Ελλάδα τέτοια συμφέροντα συνήθως δεν οργανώνονται σε λόμπι με διάφανη δράση καθώς η χώρα μας υστερεί στη θεσμοθέτηση των ομάδων πίεσης, μπορεί κάποιος μόνο να μαντέψει τις παρεμβάσεις, χωρίς να είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητά τους» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Εκπληκτικά είναι τα στοιχεία και για τις εταιρείες συμβούλων που δραστηριοποιούνται στο ΕΣΠΑ στη χώρα μας και αγγίζουν τις 2.600!  Στο ποιοι πρέπει να είναι οι τομείς προτεραιότητας στο νέο ΣΕΣ 2014-2020 ο κ. Κορκίδης επισημαίνει τους εξής: Αγρο-διατροφή, εμπόριο τροφίμων,Βιοεπιστήμες , Υγεία – Φάρμακα,  Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών,   Ενέργεια - Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη , Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα (logistics),Νέα Υλικά – Κατασκευές , Πολιτισμός - Τουρισμός - Πολιτιστικές και  Δημιουργικές Βιομηχανίες. Δυστυχώς καμιά κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στην χάραξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για τα οποία ΟΡΘΩΣ ο αγαπητός μου πρόεδρος επισημαίνει ότι γίνονται με την λογική του…. «ποτιστηριού» για να πάρει το…κάτι της και η «Πέρα Παναγιά» , της εκλογικής περιφέρειας των σύγχρονων «Μαυρογιαλούρων» της κεντρικής διοίκησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: