Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Περί αξονικού τομογράφου και άλλων τινών… Του δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την έλλειψη αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Νάουσας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το Νοσοκομείο μας δεν έχει αξονικό τομογράφο από το καλοκαίρι του 2014. Ως άμεση και προσωρινή λύση είχε προταχθεί από την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου που απεγκαταστάθηκε από το Νοσοκομείο της Φλώρινας. Μετά την ακατανόητη άρνηση υπηρετούντος ιατρού στο Νοσοκομείο της Νάουσας να εγκατασταθεί ο
συγκεκριμένος αξονικός, ο τότε Υποδιοικητής κ. Αναστάσιος Μπίνος, σε ενημερωτική συνάντηση που είχαμε, μου ζήτησε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποκτηθεί νέος αξονικός τομογράφος με την αρωγή του Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση στο Δ.Σ του” Ιδρύματος Δημούλα” και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση εντάξαμε στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το 2015 το ποσό των 80.000 ευρώ για την προμήθεια αξονικού υπό δυο αιρέσεις. Η πρώτη να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα απόκτησης αξονικού από τον καθ’ όλα υπεύθυνο για ζητήματα υγείας – την Ελληνική Πολιτεία και η δεύτερη να συνδράμουν και άλλοι φορείς οικονομικά προκειμένου να προχωρήσουμε στην απόκτηση αξονικού. Την ώρα που διεξάγονταν αυτές οι συζητήσεις υπήρξε σε εξέλιξη πρόσκληση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προμήθεια αξονικού μέσω ΕΣΠΑ – η οποία ναυάγησε αποτέλεσμα ενστάσεων από τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό εταιρείες, καθώς και από ζητήματα αβεβαιότητας που συνόδευσαν την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης.
Εν συνεχεία σε συζήτηση με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, το πρώτο τρίμηνο του 2015 τέθηκε μετ’ επιτάσεως από την πλευρά μας το ζήτημα απόκτησης αξονικού. Ο Υπουργός είχε δεσμευθεί να κάνει ότι ήταν αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες απόκτησης αξονικού μέσω ΕΣΠΑ ως έργου «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο. Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015 αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Υγείας ο κ. Ξάνθος. Από τον Δεκέμβριο του 2015 οπότε αποχωρεί ο κ. Μπίνος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 οπότε διορίζεται ο κ. Μαυρογιώργος είναι μια νεκρή περίοδος για το Νοσοκομείο – το οποίο ουσιαστικά στερείται διοίκησης. Στο διάστημα αυτό, που τα προβλήματα διογκώνονται, καλείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2016 ο Υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων για λύση στο θέμα του αξονικού τομογράφου. Λίγο αργότερα, εντός του θέρους γίνεται σαφές από πλευράς Υπουργείου πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την απόκτηση αξονικού.
Με την έλευση του νέου Διοικητή ξεκινάει ένας εποικοδομητικός διάλογος για πολλά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Νοσοκομειακής Μονάδας της Νάουσας. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα του αξονικού όπου ενημερώνω τον κ. Διοικητή σχετικά με τη δυνατότητα του Ιδρύματος και του Δήμου να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο μας στο πλαίσιο των ανωτέρω συζητήσεων που είχαν προηγηθεί επί θητείας κ. Μπίνου και με τις δυο αιρέσεις που τέθησαν. Ο νέος Διοικητής κ. Μαυρογιώργος μου ανέφερε πως θα ξεκινούσε μια προσπάθεια εξεύρεσης και άλλων δωρητών. Έκτοτε δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας για την εξέλιξη της προσπάθειας πλην κάποιων προφορικών σύντομης διάρκειας συνομιλιών, οι οποίες όμως δεν έδιναν ξεκάθαρη εικόνα.
Τον Μάρτιο του 2016 και ενώ είχε προηγηθεί η αναταραχή με το κλείσιμο της Παθολογικής κλινικής επισκεφθήκαμε με τον κ. Προδρομίδη και την κα. Ζάλιου εκ μέρους του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Κίρκο, όπου αφού εξέφρασα τη στήριξη μου στον κ. Μαυρογιώργο – την οποία επανέλαβα και άλλες τόσες φορές τη στιγμή που βαλλόταν πανταχόθεν – αποσπάσαμε τη δέσμευση του κ. Κίρκου για την απόκτηση αξονικού μέσω ειδικής προμήθειας που θα υλοποιούσε το Υπουργείο Υγείας για 20 Νοσοκομεία της χώρας. Αυτή η δέσμευση έγινε απολύτως επίσημη όταν σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, παρουσία της κας Αραμπατζή, του εκπροσώπου των εργαζομένων κ. Λογγινίδη και της κας Ανθρακέα, ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως η Νάουσα είναι εντός των 20 Νοσοκομείων που θα αποκτήσουν μέσω της διαδικασίας της μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).
Μετά την επιστροφή μου από την Αθήνα ενημέρωσα την Υποδιοικήτρια κ. Πέρβου για τα όσα διημείφθησαν στην Αθήνα. Με ανακοίνωση μου μετά τη συνάντηση ζήτησα να υπάρξει ενημέρωση για τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί και τους δωρητές, κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, δεν έγινε ποτέ.
Σε χθεσινή επικοινωνία με συνεργάτες του Υπουργού υπήρξε εκ νέου διαβεβαίωση πως ότι είχε δεσμευθεί ο Υπουργός ισχύει στο ακέραιο. Κατά συνέπεια από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να κάνει το αυτονόητο – να εξοπλίσει το Νοσοκομείο μας με αξονικό θεωρώ πως εκλείπει κάθε λόγος περαιτέρω συζήτησης σχετικά με την απόκτηση αξονικού μέσω δωρεών.
Σχετικά με τα υπόλοιπα ζητήματα θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου που η συνεχής πίεση που ασκεί η δημοτική μας αρχή, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν προσλήψεις ιατρών και ειδικότερα να βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την επαναλειτουργία της Μαιευτικής κλινικής - κάτι που αποτελούσε βασικό προεκλογικό μας στόχο.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω πως τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας είναι αρκετά και πως χρειάζεται ομόνοια και διεκδικητικότητα έναντι της κεντρικής διοίκησης, προκειμένου να τα ξεπεράσουμε και να φτάσουμε σ’ ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας. Αυτή είναι και η υποχρέωση της Διοίκησης του.
ΥΓ.: Ελπίζω να μην δούμε τον αξονικό της Βέροιας που απεγκαταστάθηκε σε κάποια άλλη νοσοκομειακή μονάδα, όπου εκεί θα συμφέρει οικονομικά η εγκατάσταση και λειτουργία του.
Νίκος Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου