Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βέροιας για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα"

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε προς τους διευθυντές και τους προϊσταμένους των δημοτικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο διευθυντής της κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος ζητά εκ μέρους τους την ενημέρωση γονέων και μαθητών για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι και οι έφηβοι από το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, ακόμη και για την ζωή των παιδιών και κατακλύζει παγκόσμια πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον και στη Χώρα μας το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση παραγγελίας από την Εισαγγελία του
Αρείου Πάγου για άμεση λήψη μέτρων
πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από συνεργασία που είχαμε χθες (σ.σ  Δευτέρα 29 Μαΐου) με τον Αντεισαγγελέα Ανηλίκων Βέροιας, στείλαμε εγκύκλιο σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Ημαθίας για άμεσο προγραμματισμό ενημερώσεων των μαθητών και των γονέων. Οι ενημερώσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τη λήξη των μαθημάτων, θα αφορούν στην επικινδυνότητα του συγκεκριμένου παιχνιδιού και στην προφύλαξη των παιδιών μέσω της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Για την επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, αυτονόητη είναι η συμβολή των γονέων στον διαρκή έλεγχο των παιδιών τους στη χρήση του διαδικτύου, γι αυτό και η συμμετοχή τους στις ενημερωτικές συναντήσεις των σχολείων είναι απαραίτητη» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Προφανώς στα ίδια προληπτικά μέτρα θα οδηγηθεί και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, αφού το φαινόμενο «Μπλε Φάλαινα» απειλεί άμεσα και την ζωή των εφήβων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το σημαντικότερο όλων είναι η άμεση επαφή των γονέων με τα παιδιά τους και η προστασία τους από τον κίνδυνο που εγκυμονεί η μη ασφαλής χρήση του διαδικτύου, σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά δε  μέσω θανατηφόρων «παιχνιδιών» όπως είναι το συγκεκριμένο της «Μπλε Φάλαινας» στο οποίο οι νέοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μια σειρά προκλήσεων, που στην αρχή είναι φαινομενικά αβλαβείς αλλά στη συνέχεια γίνονται ριψοκίνδυνες ή επικίνδυνες. Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους 50 ημέρες για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίαιων ταινιών και την υιοθέτηση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (χαράζουν μια φάλαινα στο χέρι με ένα ξυράφι). Για να ολοκληρωθεί η κάθε φάση
του παιχνιδιού, οι νέοι πρέπει να στείλουν μια φωτογραφία τους, που να αποδεικνύει την εμπειρία τους. Η τελευταία πρόκληση καλεί τον συμμετέχοντα να κερδίσει το παιχνίδι, αυτοκτονώντας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: