Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων προς Κουμουτσάκο και βουλευτές της ΝΔ για την χρήση του όρου "Μακεδονία"

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον υπουργό εξωτερικών κ. Κοτζιά, τον ΥΕΘΑ κ. Καμμένο ,την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Κόλλια, τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο και τους περιφερειάρχες Κεντρικής, Ανατολική και Δυτικής Μακεδονίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων διαμαρτύρεται για τις δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου, αλλά και 18 βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή». Η επιστολή έχει ως εξής:


1. Με έκπληξη, αλλά και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την απάντηση στα ΜΜΕ του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκου σχετικά με τις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (7/5/17), ο οποίος
τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
2. Προηγήθηκε κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης από 18 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
3. Μετά τα παραπάνω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), με μέλη πολυάριθμους Συλλόγους, που εκπροσωπούν  χιλιάδες Μακεδόνων και υποστηρικτές πολύ περισσότερους εντός και εκτός Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να επισημάνει τα εξής:

α. Υπενθυμίζουμε την απόφαση που ελήφθη από την τελευταία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις 13 Απριλίου 1992, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο τότε Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μολυβιάτης: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

β. Υπενθυμίζουμε επίσης τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί τα τέλη Απριλίου 1992 για το συγκεκριμένο θέμα: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει».
γ. Η επιστολή του στις αρχές του ιδίου έτους στους τότε ηγέτες της ΕΟΚ, στην οποία κυριάρχησε η εξής φράση: «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον, αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει δικαίωμα ούτε εθνολογικά ούτε ιστορικά να λέγεται Μακεδονία».

 4. Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Τι έχει αλλάξει από το 1992 και φέρεται ως επίσημη πολιτική του Ελληνικού Κράτους η αποδοχή σύνθετης ονομασίας;  Τι συμφέρον έχει η χώρα μας από την αποδοχή σύνθετης ονομασίας για το γειτονικό κράτος, το οποίο όπως προκύπτει από τις πρόσφατες εξελίξεις θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αλλάξει την ονομασία του;  Γιατί δε γίνεται σεβαστή η απόφαση του τελευταίου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (1992) που πραγματοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό;  Γιατί αποφασίζουν κάποιοι ερήμην του Ελληνικού λαού και αποφεύγουν να τον καλέσουν να πάρει θέση για το ζήτημα;

5. Τόσο η αναγραφόμενη ως επίσημη θέση του Ελληνικού Κράτους στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, όσο και η άστοχη αντίδραση των 18 βουλευτών της ΝΔ για τις δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου έρχονται σε σαφή αντίθεση με τους καταστατικούς σκοπούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), ο κυριότερος των οποίων είναι η υπεράσπιση του ονόματός μας, ως Μακεδόνων, από ανιστόρητη άμεση ή έμμεση προσθήκη  οιουδήποτε επιθετικού προσδιορισμού και από απροκάλυπτο σφετερισμό. Ως εκ τούτου καλούμε τους ερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν ευθέως εάν διαφωνούν με την τοποθέτηση: «Δεν δεχόμαστε τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Όλα τα υπόλοιπα είναι μικροκομματικά παιχνίδια εντυπώσεων και όχι πολιτική με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.


                       Ο Πρόεδρος                                          Η Γραμματέας              
                               
              Τάτσιος Ευθ. Γεώργιος                                             Κωστίκα Άννα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου