Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Aγρότες Αλεξάνδρειας. Ήταν...στραβό το κλίμα, το αποτελείωσε το χαλάζι!

Στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Ημαθίας, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 23ης Μαρτίου οι αγρότες της Αλεξάνδρειας, έχοντας στο πλευρό τους τον βουλευτή Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη και τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, για να ενημερωθούν με το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς του οργανισμού, στο ζήτημα του
πρόσφατης χαλαζόπτωσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, αλλά και το πρόβλημα της ακαρπίας που υπήρξε στα οπωροφόρα δένδρα και την ξηρασία που πλήττει τα σιτηρά. Οι παριστάμενοι ζήτησαν από την προϊσταμένη του υποκαταστήματος κ. Παπά να μεταφέρει στην ηγεσία του ΕΛΓΑ την αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες.

Ο κ Βεσυρόπουλος  έθεσε εκ νέου το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ημαθίας, που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τις αρχές του 2015) οι δενδροκαλλιέργειες τους ξεράθηκαν, για το οποίο έχει καταθέσει και σχετική Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνοντας ότι «παρόλο που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να εγκρίνει το πρόγραμμα για να αποζημιωθούν οι αγρότες από κρατικές ενισχύσεις, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει κάνει τίποτα».  Ακόμη, ο βουλευτής Ημαθίας, στην ερώτηση του για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών της περυσινής χαλαζόπτωσης απέσπασε τη δέσμευση από την προϊσταμένη κα. Παππά ότι, οι αγρότες που επλήγησαν θα πληρωθούν μέσα στον Ιούνιο. Επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος, ζήτησε να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ τα σιτηρά που λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς και η ακαρπία που υπάρχει στα οπωροφόρα δέντρα (μήλα, αχλάδια, κυδώνια κ.α.).
Σε δήλωση του ο κ. βουλευτής τονίζει τα εξής:

«Επισκέφθηκα σήμερα το υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη Βέροια, παρουσία του Συλλόγου Αγροτών Αλεξάνδρειας, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και του Δημάρχου Αλεξάνδρειας, προκειμένου να έχουμε μια ουσιαστική ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες μας. Το ελάχιστο που πρέπει να εγγυάται μια κυβέρνηση είναι η ταχύτητα στους ελέγχους και στις εκτιμήσεις των ζημιών που υφίστανται οι αγροτικές καλλιέργειες αλλά και η άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων για τους δικαιούχους. Δυστυχώς, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει καμία συνέπεια, δεν τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα. Ακόμη και η τροπολογία που κατέθεσα το 2014 μαζί με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε γίνει αποδεκτή και όριζε ότι, η απώλεια της παραγωγής θα αποζημιώνεται από κάθε ζημιογόνο αίτιο και ενώ έγινε η τροποποίηση του νόμου, έγιναν οι αναλογιστικές μελέτες και απέμεινε μόνο η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε οι παραγωγοί να καλύπτονται ασφαλιστικά και να αποζημιώνονται άμεσα, εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργού. Δεν ξέρω αν είναι από ανευθυνότητα ή ιδεοληψία, αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί για να δώσει ανάσα σε χιλιάδες αγρότες».
Αντίστοιχα ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης δήλωσε τα εξής:
"Στεκόμαστε αρωγοί στον αγώνα των αγροτών μας, ως προς την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν από την χαλαζόπτωση της προηγούμενης βδομάδας, όπως και της ακαρπίας που υπήρξε στα οπωροφόρα δένδρα της περιοχής, από τις καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης. Καλούμε τον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να παρέμβει έγκαιρα, ολοκληρώνοντας καταγραφές, εκτιμήσεις και αποζημιώσεις. Δυστυχώς οι αγρότες μας ακόμη να πληρωθούν τις ζημιές της χαλαζόπτωσης της περασμένης χρονιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου