Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

"Πάμε για βρούβες". Του Τάσου Τασιώνα,δασολόγου

Πάμε για βρούβες λέγαμε με σκωπτική διάθεση όταν ήταν να πάμε κάπου χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα.  Φράση η οποία χαρακτηρίζει ταυτόχρονα και τα χορταρικά αυτά που στη φύση είναι τόσο κοινά που δεν χρειάζεται να βάλλει κανείς στόχο για να τα βρει.
Φυτρώνουν παντού και είναι ευρέως διαδεδομένα σε ηλιόλουστα ασβεστούχα εδάφη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό.  Πρόκειται για τα γνωστά «σινάπια» από τα οποία θα ξεχωρίσουμε τα τρία είδη, το ασπροσινάπι, το μαύρο και το άγριο sinapis abba, sinapis nigra και
sinapis arvensis.
 Φυτά ύψους μέχρι 80 εκ. με φύλλα μετρίου μεγέθους εναλλασσόμενα και από το χρώμα των νεύρων των φύλλων κατά την ανάπτυξη τους όταν σχηματίζουν ροζέτα και του αριθμού και του μεγέθους των σπόρων ξεχωρίζουμε τις τρεις ποικιλίες.
Τα φύλλα τρώγονται βραστά σαλάτα λαδολέμονο, ενώ πολύ νόστιμα είναι τα ανθοφόρα βλαστάρια που τα τσιμπάς με τα μπουμπούκια νωρίς την Άνοιξη, βραστά σαλάτα ή λαδερά φαγητά ή σε πίτες η σαν σπανακόριζο.  Έχουν δράση καθαρτική και καλά αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό και την καρδιά.  Αν ανακατέψουμε το ζουμί τους με μέλι γίνεται το περίφημο σιρόπι και περνάει αμέσως η βραχνάδα και καθαρίζει η φωνή.
Τα άνθη σχηματίζουν βότρυ και αποτελούνται από τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού και η ανθοφορία τους διαρκεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, χρόνος ικανοποιητικός για τις μέλισσες να συλλέξουν νέκταρ και γύρη.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αναφέρονται κυρίως στους σπόρους που βρίσκονται στο σκληρό κεράτιο του καρπού και μαζεύονται κατά τα μέσα του καλοκαιριού.  Από τους σπόρους των σιναπιών εξάγεται η άσπρη και μαύρη μουστάρδα ενώ η καφέ εξάγεται από τη sinapis juncea.
Έχουν διεγερτική επίδραση σ’ όλες τις λειτουργίες του οργανισμού στον οποίο προσδίδουν μια αίσθηση ευεξίας.
Τα σινάπια έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτελούν πηγή ουσιών όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, η λουτείνη, η Ζεαξανθινη, ενώ πλούσια είναι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλικό οξύ και βιταμίνη Κ
Το μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν τα σινάπια ως συντηρητικό των τροφίμων διότι σταματά τη δράση των μικροοργανισμών.
Στην αρχαιότητα ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης τα έδιναν ως φάρμακο για στομαχικές διαταραχές και να καθαρίσει το έντερο, και να γιατρέψει τη δυσκοιλιότητα.
Ο σπουδαίος γιατρός Γαληνός του 2ου αιώνα μ.χ, εφάρμοζε την καινοτόμο χρήση των σιναπισμών, που ήταν καταπλάσματα με λιναρόσπορο σαφραν και μουστάρδα,για τους ρευματισμούς,τις αποφράξεις βρόγχων και τα κρυολογήματα.
Η θεραπεία της βεντούζας που χρησιμοποιούσαν σ''όλα τα παλαιά Ναουσαίικα σπίτια για τις σοβαρές ψύξεις και αποφράξεις των βρόγχων, παραμένει ακόμη και σήμερα μια κλασσική μέθοδος.
Για να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα βάζουμε σε βραστό νερό ένα κουτάλι σούπας σπόρους από άσπρο σινάπι αφήνουμε να μουλιάσουν και πίνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ. πριν τα γεύματα για λίγες μέρες.
Πολλοί Ναουσαίοι όπως ο Νίκος Τράιος μαζεύουν σινάπια γιατί τα θεωρούν .ένα πολύ νόστιμο άγριο εποχιακό ανοιξιάτικο σαλατικό. Το βρίσκουν σε χέρσα και ακαλλιέργητα χωράφια. Όσοι πάλι δεν θέλετε να μπείτε σ'' αυτήν την διαδικασία υπάρχουν και οι πάγκοι της λαϊκής αγοράς.
tatassos@yahoo.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου