Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Έφυγε ο Κυριάκος Λαζαρίδης

Θλίψη προκαλεί στη Νάουσα, αλλά και σε όλη την χώρα το άγγελμα του θανάτου του Κυριάκου Λαζαρίδη, ο οποίος στα 62 του χρόνια  έφυγε από τη ζωή, δίνοντας πολύμηνη μάχη, μετά το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο είχε υποστεί.
Ο Κυριάκος Λαζαρίδης γεννήθηκε   στις 18 Νοεμβρίου 1954 στη Νάουσα, τελειώνοντας το Γυμνάσιο ακολούθησε τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στην ΣΚΥΠ (Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής Πειραιώς). Το 1975 και σε ηλικία 21 ετών φεύγει στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές σε ίδιο κλάδο σε Πανεπιστήμιο του Μπόλτον (μηχανολόγος
κλωστοϋφαντουργός).
Εκεί εντάσσεται στην ομάδα στίβου του Μπόλτον, όπου εξειδικεύεται στο αγώνισμα του μαραθωνίου, έχοντας για προπονητή τον σπουδαίο Ρον Χιλ (νικητή των πανευρωπαϊκών αγώνων της Αθήνας 1969). Το 1977 τρέχοντας στο μαραθώνιο του Μπάρσλει Αγγλίας τερματίζει 2ος με πανελλήνιο ρεκόρ 2:20:15. Το ρεκόρ του έμεινε ως το 1982 όταν ο Κούσης έκανε 2:14:36.
Έχει τρέξει πάνω από 50 μαραθωνίους στο εξωτερικό. Μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου από 1977-1985 με 100 συμμετοχές. Συμμετείχε σε βαλκανικούς αγώνες, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμια πρωταθλήματα. Επίσης το 1983 και το 1984 ήρθε πρώτος στο διεθνή μαραθώνιο της Νυρεμβέργης με ρεκόρ διαδρομής και τις δυο χρονιές. Μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του η 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Το 1988 μαζί με τέσσερις ακόμη ειρηνοδρόμους κάλυψε τρέχοντας την απόσταση Αθήνα-Μόσχα 3000 χλμ. για την ειρήνη με αφορμή τη σύνοδο Ρίγκαν – Γκορμπατσόφ.
Υπήρξε καθηγητής φυσικής αγωγής και εργάστηκε ως γυμναστής στο δημοτικό σχολείο Βουλιαγμένης. Από το 1982 ανήκε στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας σαν εκπαιδευτής των σχολών και στη συνέχεια υπηρέτησε στην Τουριστική Αστυνομία Νοτιοανατολικής Αττικής με έδρα τη Γλυφάδα.
Το ατομικό ρεκόρ στο μαραθώνιο ήταν 2:18:57, επίδοση που ακόμα και σήμερα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί από Έλληνα δρομέα.
Από τον περασμένο Ιούνιο, Λαζαρίδης νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας καθώς είχε υποστεί ανακοπή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: