Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Πετυχημένος ο χορός των Βλάχων της Βέροιας

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι και τα μέλη του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» στην αίθουσα του κέντρου «ΣΕΙΡΙΟΣ» στη Βέροια, το Σάββατο 28/01/2017, στον ετήσιο χορό που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή των 500 και πλέον
προσκεκλημένων έδωσε εντυπωσιακή διάσταση και ξεχωριστό παλμό στο γλέντι που ακολούθησε.
       Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό στη βλάχικη διάλεκτο του προέδρου του Συλλόγου, κ. Δημήτρη Πίσκου, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την στήριξη προς τον Σύλλογο, καθώς και τους χορηγούς και δωροθέτες για τα δώρα της βραδιάς. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους χοροδιδασκάλους όλων των τμημάτων, Κουκουτέγο Αντώνη, Χρυσή Σταμάτη, Πίσκου Τασούλα, Ζήση Χάϊδω και Μαρία και Λέμη Γατοπούλου, για την συστηματική δουλειά που κάνουν αφιλοκερδώς.
      Ακολούθησε η παρουσίαση χορών και τραγουδιών από τα χορευτικά τμήματα. Το παιδικό τμήμα, με την καθοδήγηση και την επιμέλεια κ. του Τάκη Γεωργίου, καλωσόρισε στη βλάχικη γλώσσα τους παραβρισκόμενους, χόρεψε και τραγούδησε βλάχικα τραγούδια,  πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, πολλά υποσχόμενη για το μέλλον του συλλόγου. Την σκυτάλη  πήρε  το «εφηβικό» τμήμα που με μοναδική χάρη και λεβεντιά απέδωσε βλάχικους χορούς από την πλούσια παράδοση των Βλάχων προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, και ο κύκλος των χορευτικών έκλεισε  με  το τμήμα ενηλίκων,  ανδρών και γυναικών,  που μπήκαν στην αίθουσα τραγουδώντας  και χορεύοντας παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια της περιοχής μας , με αυθεντικό και συγκινητικό τρόπο, θυμίζοντας πρότερες  εποχές και αναβιώνοντας  το χθες στο σήμερα.
        Η συμμετοχή στο γλέντι, ο χορός και το ξεφάντωμα  κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες αφήνοντας σε όλους άριστες εντυπώσεις. Η αίθουσα πλημμύρισε μελωδικούς ήχους από την ορχήστρα των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη και το τραγούδι του Θανάση Κουτίνα και Θωμά Γρηγορόπουλου, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρηθεί το κέφι σε υψηλά επίπεδα. Φιλική συμμετοχή στο βλάχικο τραγούδι, ο Δημήτρης Κοκκώνης από Σέρρες. Παράλληλα, η εμφάνιση στο τραγούδι των  νέων παιδιών Πίσκου Τάνια και Παράσχου Γιώργου αναδεικνύει ότι η παράδοση στο βλάχικο τραγούδι έχει και μέλλον και συνέχεια στο Σύλλογο. Ο γιατρός Τάκης Γεωργίου έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην βραδιά, αλλά και επιπλέον κέφι τραγουδώντας, με το μοναδικό δικό του τρόπο, γνωστές "ποπ" επιτυχίες διασκευασμένες  με «βλάχικο» στίχο.  H εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας καταδεικνύει ότι οι νέοι γνωρίζουν, θέλουν και μπορούν να διασκεδάζουν και με εναλλακτικούς τρόπους στηριγμένους στην πλούσια παράδοσή μας.

     Την εκδήλωση τίμησαν ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κ.,  οι δημοτικοί σύμβουλοι Παπαγιάννης Ι. και Τσιαμήτρος Ν., ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σελίου κ. Πιτούλιας Α.,  ο πρόεδρος του Μεγάλου Συνεταιρισμού Σελίου κ. Πιτούλιας Χ., ο πρόεδρος του  «Μικρού Μερά» κ. Τσιαπάρας Δημήτρης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κουμαριάς κ. Τζήμας Κ.
     Επίσης παρέστησαν πολυμελείς αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι της Συντροφιάς Βλάχων Αθήνας, του πολιτιστικού συλλόγου Ανηλίου Μετσόβου, του Συλλόγου Βλάχων Δίστρατου, του Συλλόγου Αετομηλητσιωτών Θεσσαλονίκης «Το Ντενισκο», της Εστίας Βλάχων Κοζάνης «Fantana», του Συλλόγου Περιβολιωτών Ν. Ημαθίας,  του παλιού Σκυλίτσι, του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, του Συλλόγου Νέων Νεοκάστρου, του Τουριστικού Ομίλου Σελίου, του πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, καθώς και του τουριστικού Ομίλου Κουμαριάς.
Και όπως κάθε χρόνο στο Χορό των Βλάχων, δεν έλειψαν οι προσφορές προς το Σύλλογο. Και βέβαια «η λαχειοφόρος αγορά» ήταν εμπλουτισμένη με πλούσια δώρα, που διατέθηκαν ευχαρίστως από πολλούς επαγγελματίες και φίλους  της Βεροιώτικης Κοινωνίας (Εμπορικά Καταστήματα και Επιχειρήσεις) και η κλήρωση απογείωσε την καλή διάθεση. Στο τέλος όλοι ήταν ευχαριστημένοι,  καθότι όλοι όσοι αγόρασαν λαχεία έφυγαν με πλούσια δώρα, αλλά και ο Σύλλογος με σημαντικά έσοδα,  τόσο αναγκαία στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, για να συνεχίσει τις πλούσιες δραστηριότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου