Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Scripta manent(Τα γραπτά μένουν).Γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Στην κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε, και όχι στην κοινωνία της πληροφόρησης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές ειδήσεις που αναφύονται με αφορμή πραγματικά γεγονότα...θα μου πείτε, αφού είναι πραγματικά τα γεγονότα, πού είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στην ερμηνεία τους, στην παρερμηνεία τους και εν γένει στην τάση να αποσιωπούνται οι επεξηγήσεις προς όφελος της εντύπωσης.  Εν ολίγοις, το πρόβλημα δεν είναι
ότι στη δημοσιότητα φτάνουν όσα βολεύουν, το πρόβλημα επικεντρώνεται εκεί που πάντα βρισκόταν, στο ότι στην δημοσιότητα φτάνουν όπως βολεύουν.
Έμαθα πως “ο φανατικός δεν αλλάζει ούτε θέμα ούτε άποψη”. Αυτή η πεποίθηση ήταν πράγματι πολύτιμη, διότι υποδεικνύει το παράδειγμα προς αποφυγή.  Έτσι, κάθε φορά που παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, διαβάζω άρθρα και δηλώσεις ή συμμετέχω σε συζητήσεις, περιμένω να πεισθώ. Αυτό μάλλον συμβαίνει διότι δεν έχω ταμπουρωθεί πίσω από μια άποψη, όπως ίσως άλλοι που σκέφτονται με σκοπιμότητα. Αλλά και πάλι, για όσους δεν είναι ακουστικοί τύποι, ή είχαν το νου τους στο να διατυπώνουν ενστάσεις, στον τοπικό τύπο έχει εκτεθεί ο προγραμματισμός της Διοίκησης κ. Κουτσογιάννη, καθώς και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για τα φλέγοντα ζητήματα που υπάρχουν καθώς και τα στάδια επίλυσής τους.
Ο Σωκράτης υποστήριζε ότι όταν είσαι άρρωστος, δεν συλλέγεις απόψεις άσχετων, ρωτάς τον ειδικό, εν προκειμένω τον γιατρό. Στην περίπτωση της πόλης μας λοιπόν, γιατί θα έπρεπε οι μη ειδικοί να συνδράμουν στην κατάστρωση σχεδίου για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, και την εκ νέου ανάπτυξή της; Και γιατί η συνεργασία του Δήμου με ειδικούς στο branding ή εξειδικευμένες εταιρείες είναι τόσο αρνητικό εγχείρημα; Προσωπικά πιστεύω ότι η τέως δημοτική αρχή, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να δώσει στην πόλη μας την ώθηση που της άξιζε, οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί θέλετε, η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, οδήγησαν στην ανάγκη παροχής υποστήριξης στο κομμάτι αυτό, και στο κάτω κάτω, “αν δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις καλά, να έχεις τον χρόνο να το κάνεις ξανά”. Ε! όπως φαίνεται το κάνουνε και ξανά και καλά, για να μη χρειαστεί να ξαναγίνει. Η πόλη δεν έχει χρόνο για χάσιμο, κατανοητό ότι κάποια πράγματα θέλουν χρόνο και ότι κάποιες φορές δώδεκα χρόνια δε φτάνουν. Δεν πειράζει, δεν είπε κανένας τίποτα, όλοι στα πόστα τους είναι και κάνουν τη δουλειά τους. Και ασφαλώς κανείς δεν αμφισβητεί το φυσικό κάλλος της περιοχής μας, την βαριά της Ιστορία και τον Πολιτιστικό της θησαυρό, τουναντίον, πασχίζουμε όλοι μαζί να το δούνε και άλλοι, και άλλοι τόσοι.
          Και για να γίνουμε και λίγο συναισθηματικοί, σε δωμάτιο του “Βερμίου” ντύθηκα νύφη, και οι εργαζόμενοι που τώρα είναι σε επίσχεση εργασίας ήταν από τους πρώτους που με είδαν. Δε θα υπεισέλθω στα “αν” και “πώς” και “όταν” που ακούστηκαν σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Ο κύβος ερρίφθη και τα πράγματα πήραν τη σειρά τους. Θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο..στο πολιτικό και προσωπικό κόστος που κλήθηκε να σηκώσει ο ίδιος ο δήμαρχος. Ευτυχώς ήταν πολύ σαφής στις εξηγήσεις του ο τέως δήμαρχος, και μπόρεσα να κατανοήσω το μέγεθος του προβλήματος και το τέλμα στο οποίο είχε φτάσει η επιχείρηση. Σκέφτηκα λοιπόν, ότι αν κάποιος ψυχορραγεί για χρόνια και δεν τον βοηθήσεις.. θα καταλήξει. Θα φωνάξεις τους συγγενείς, θα πεις ότι δε μπορούσες να κάνεις κάτι παραπάνω, θα δείξουν κατανόηση και, τέλος καλό όλα καλά για σένα. Για τον νεκρό ούτε λόγος. Αν όμως τον παραλάβεις στα μαύρα του τα χάλια, δεν τον ξεγράψεις, και τον θέσεις σε καταστολή, κάτι μπορεί να γίνει. Σκέφτομαι λοιπόν, ότι αν κάποιος είχε το σθένος να λάβει νωρίτερα την απόφαση που έλαβε ο νυν Πρόεδρος της επιχείρησης, οι ζημίες θα ήταν διαχειρίσιμες. Αυτό που βλέπω όμως, είναι ότι έχουμε εστιάσει σε ποιου το χέρι έσκασε η χειροβομβίδα, ενώ θα ‘πρεπε να ψάχνουμε ποιος κρατάει την περόνη.
     Σε μια εποχή που όλα καταγράφονται σε βίντεο και εικόνες, σε μια εποχή που υπάρχουν δημοσιευμένα πρακτικά, είναι ατυχές να μιλούμε για λόγια του αέρα, καθώς τα γραπτά μένουν. Και δε χρειάζεται καν αυτό, γιατί στην μοναδική πόλη που ονομάζεται Ηρωική, δε θα πήγαινε ο νους μου ότι ο λόγος σοβαρών ανδρών δεν είναι συμβόλαιο. Άδικο έχω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου