Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Νέο αφήγημα-έξυπνες δράσεις. Ο Γιάννης Κελεσίδης για το Powering Naoussa up

Την  Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  παρουσιάστηκε από την Δημοτική Αρχή της Νάουσας ένα σχέδιο αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δήμου, σαν εργαλείο ανάπτυξης και σχεδιασμού, βασιζόμενο στο τρίπτυχο
Καινοτομία-Αειφορία-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κατ αρχάς, η παρουσίαση της μελέτης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την χρήση νερού απλή και ολοκληρωμένη, εκμεταλλεύεται την δυναμική η κινητική ενέργεια του νερού και την μετατρέπει σε ηλεκτρική.
Μάλιστα η αναφορά σε μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά συνεχούς ροής ,το καθιστά έργο φιλικό προς  το περιβάλλον και αποδίδει το νερό στον φυσικό του ταμιευτήρα ακολουθώντας την φυσική του ροή.
Χρηματοοικονομικά το έργο έχει προβλέψιμο χρόνο απόσβεσης, διότι τέτοιου είδους έργα είναι αξιόπιστα, έχουν άριστη διαχρονική συμπεριφορά γιατί βασίζονται στον αέναο κύκλο του νερού (πηγές,βροχή,ήλιος, εξάτμιση, βροχή).
Έχει επίσης χαμηλό κόστος συντήρησης.
Το σημαντικότερο όμως κατά την άποψη μου,είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση περί Καινοτομίας-Αειφορίας-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής ανοίγει νέους δρόμους και σχεδιάζει από την αρχή τον τρόπο που ένας Δήμος μπορεί να πορευτεί σε καιρούς κρίσης, δημιουργώντας έσοδα για το καλό του Δήμου και των δημοτών.
Ιδιαίτερα ο όρος της καινοτομίας, ιδέες δηλαδή που μπορεί να γίνουν επιχειρηματικές δράσεις, ιδέες που μπορεί να προέρχονται και από την ίδια την κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας έτσι μια τράπεζα ιδεών, κυρίως προερχόμενες από νέους ανθρώπους.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα πιλοτικών καινοτόμων δράσεων,είναι αυτό του Λιμεναρχείου της Πόλης του Αμβούργου για την κατασκευή έξυπνων δρόμων, καινοτόμος φωτισμός βασίζεται σε αισθητήρες θερμότητας οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κίνηση πεζών και ποδηλάτων,τα 60 φώτα του δρόμου ανάβουν διαδοχικά καθώς κινείται ο περαστικός και σβήνουν επίσης διαδοχικά πίσω του,εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια.
Προσωπικά θεωρώ την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την χρήση του νερού της Αράπιτσας  ένα έργο πρωτοποριακό στην σύλληψη και εκτέλεση του και εύχομαι να υλοποιηθεί άμεσα για το καλό του Δήμου και των δημοτών.
ΚΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ.Π.ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου