Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα με ή χωρίς Χριστό; Ένα εξαιρετικό κείμενο του Παύλου Κυριακίδη που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας

Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, μπορεί να λέγονται Καραμελογιορτή, Σοκολατογιορτή, Γιορτή των Αγγέλων, Christmas Factory, Γιορτή ξωτικών, γιορτή Αγάπης κλπ… κλπ….  Χριστούγεννα όμως δεν λέγονται και δε νοούνται.
Τι σχέση μπορεί να  έχει η γέννηση του Χριστού, με φουσκωτούς Αη Βασίληδες, μπαλαρίνες, ξυλοπόδαρους, μουσικές συναυλίες, ξωτικά,
εργαστήρια ευχών,  θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, παραστάσεις Καραγκιόζη, παραδοσιακά γλέντια & κάλαντα, δημοπρασίες και κληρώσεις δώρων, χορούς & κεράσματα, , μαγικά & φωτιές;
Και όμως όλα αυτά είναι μέρος μόνο, των εκδηλώσεων που έχουν συμπεριληφθεί στην ατζέντα των αστικών κέντρων αλλά και των τοπικών κοινωνιών αυτών των ημερών. Ένα είδος πάρτι δηλαδή που θέλει να δώσει την σκυτάλη του στις αποκριές που δεν είναι και τόσο μακριά.
Μετάλλαξη λοιπόν και στην μεγάλη εορτή των Ελλήνων τα Χριστούγεννα. Μετάλλαξη και στην ουσία και στο νόημα της εορτής. Πνευματική άγνοια σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο και εμείς στο άρμα των  λαών που στρέψαμε την πλάτη μας στον νεογέννητο Χριστό. Αυτός ο Θεός έγινε άνθρωπος με σκοπό να κάνει τον άνθρωπο κατά χάριν θεό. Και ο άνθρωπος ακυρώνει στην πράξη την μεγαλειώδη αυτή πρόταση αντί πινακίου φακής. Σκέψου ο Θεός ενανθρώπησε, έγινε άνθρωπος, για να σε κάνει θεό και εσύ το προσπερνάς. Άφησε για λίγο τις μεγάλες φιέστες και τα φωτεινά λαμπάκια αυτού του κόσμου και ψάξε τον Χριστό στην ησυχία της ταπείνωσης. Στην θυσιαστική αγάπη στον διπλανού σου. Στην συνάντηση σου με την συγχωρητικότητα προς τους άλλους ανθρώπους που έχεις να δεις ή να μιλήσεις εδώ και καιρό. Μη ξεγελιέσαι χωρίς έμπρακτη αγάπη δεν έχεις θέση στη σπηλιά της γέννησης. Γιατί ο Θεός αποκαλύπτεται στη θεία κοινωνία, στο πετραχήλι τοῦ πνευματικού, στα μάτια τοῦ φτωχού, τοῦ πεινασμένου, τοῦ άνεργου, τοῦ ορφανού, τοῦ πρόσφυγα, τοῦ ξένου. Χριστούγεννα λοιπόν με ή χωρίς Χριστό; Στο χέρι σου είναι να επιλέξεις. ….

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου