Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2017 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μιας πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2017, με θέμα «Οι Βλάχοι ευεργέτες της Βέροιας». H επιλογή του θέματος έγινε, μετά το θάνατο (11/7/2016) του Γιάννη, τελευταίου των αδελφών Κούσιου, με σκοπό να αποδοθεί
ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που με το περίσευμα ψυχής τιμούν και σήμερα, με τις δωρεές τους, το όνομα Βλάχος.
Τα κείμενα είναι από το βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση « Από τη ζωή των Βλάχων /Di tu bãna Armãnjilor», έκδοση του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Το εξώφυλλο κοσμούν φωτογραφίες από ενδεικτικές δωρεές Βλάχων στη Βέροια, ενώ στο προλογικό κείμενο εξηγείται η ταύτιση των Βλάχων με την ευεργεσία. Με τις δωρεές τους οι αδελφοί Κούσιου, οι μέγιστοι ευεργέτες από συστάσεως του Δήμου Βέροιας, η Κορνηλία Κούσιου-Καραναστάση , η Ιωάννα Κυράνη , η οικογένεια Σωσσίδη και Βλαχογιάννη, ο Νίκος Ντέμος , ο Απόστολος Τεγούσης, η Κολυπέτρη-Ουσαντοπούλου Μαρία, η Μαρίκα Μπέλα, οι αδελφές Χατζίκου και οι άλλοι Βλάχοι δωρητές από τη Βέροια ενέταξαν εαυτούς στη χορεία των μεγάλων Βλάχων ευεργετών της Ελλάδας, της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης: του Σίνα και του Δούμπα, του Μπέλιου και του Σταύρου, του Ζάππα και του Στουρνάρα, του Τοσίτσα και του Αβέρωφ και όλων των άλλων ευεργετών που κατέστησαν το όνομα Βλάχος συνώνυμο του ευεργέτη. Στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες και αναλυτικά κείμενα για τη ζωή και τις δωρεές των Βλάχων ευεργετών από τη Βέροια.
Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την τοπική ιστορία και παράλληλα ένδειξη τιμής προς τους μεγάλους δωρητές της πόλης, οι οποίοι μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα μίμησης και για μέλλοντες ευεργέτες, και γι’ αυτό αξίζει το Ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά και όλων των πολιτών της Ημαθίας.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το Ημερολόγιο από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα :
1. Πίσκος Δημήτρης : 6931431514 (Πρόεδρος)
2. Μητριτώνης Ιωάννης:6948270199 (Αντιπρόεδρος Α)
3. Ζήση Χάιδω: 6936260171 (Αντιπρόεδρος Β)
4. Αναστασίου Νούλη: 6978894518 (Γεν. Γραμματέας)
5. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου