Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της ΛΑΣ κ.Λάκη Λακηνάνου για τον ισολογισμό του 2015 του δήμου Νάουσας

Ο ισολογισμός είναι το αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής με την  κατεύθυνση που χάραξε ο προϋπολογισμός του 2015 και περιλαμβάνει:
Μείωση κρατικής χρηματοδότησης. Π.χ. για φέτος προβλέπεται περαιτέρω μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό  τουλάχιστον 7% και  κατάργηση της επιχορήγησης του αρθρου 27 των παρακρατηθέντων, δηλαδή μείωση  680000ευρώ
Συνεχιζόμενη κάλυψή του από τα ίδια έσοδα αφού το 2015 η αύξησή τους είναι περίπου 300000 ευρώ
Προώθηση της εργολαβίας στον τομέα υπηρεσιών σε βάρος της μόνιμης σχέσης εργασίας π.χ. στην  καθαριότητα. Αυτό  συνοδεύεται  με ανατροπές  του συσχετισμού μεταξύ
μόνιμης  εργασίας και ορισμένου χρόνου, σε βάρος της πρώτης. Επίσης αναθέσεις σε ιδιώτες για μελέτες και συμβουλευτικό έργο.
Προώθηση της λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Η ΚΕΔΕ συμβαδίζει με την λογική της επιχειρηματικής ανάπτυξης των Δήμων. Διεκδικεί την είσπραξη των χαρατσιών, όπως του  ΕΝΦΙΑ και την επιβολή νέων φόρων. Το λεγόμενο  σχέδιο του Δήμαρχου για παραγωγή ενέργειας από  τον Δήμο, είναι στην ίδια ρότα, πέρα από το γεγονός ότι συμβάλλει στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Μην ξεχνάμε  ότι είναι ο λόγος για τις αυξήσεις του ρεύματος.
Είναι  επόμενο λοιπόν, ο ισολογισμός  να είναι αρνητικός κατά 610000 ευρώ περίπου, παρά την φορομπηχτική πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. ΟΙ ζημιές αυτές δεν λογιστικές. Για παράδειγμα, οι 410000ευρώ από αυτές, που αφορούν ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πρώην σχολικών φυλάκων, είναι πληρωτέες με διακανονισμό σε βάθος χρόνου.
 Οι μελλοντικοί ισολογισμοί θα περιέχουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ, καθώς και της κλειστής ΔΕΤ , με σημερινό συνολικό εκτιμώμενο κόστος πάνω από 2000000ευρώ. Όλες τις ζημιές θα κληθεί να τις πληρώσει ο Δημότης, είτε με επιβολή νέων φόρων, είτε με μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών , είτε με συνδυασμό τους
 Άποψή μας είναι ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο χρηματοδότησης των Δήμων. Αυτό πετυχαίνεται με  ανατροπή των σχεδίων τους. Διότι, άξονας της πολιτικής τους είναι η  χρηματοδότηση του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου,  προκειμένου να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη, που στην συνέχεια δήθεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πάνω στα ερειπωμένα εργασιακά δικαιώματα (π.χ. χαμηλοί μισθοί).
Αυτό δεν γίνεται με  δημοτική αρχή όπως η σημερινή. Χρειάζεται  δημοτική αρχή που να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή των σχεδίων, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, των συνοδοιπόρων τους  Ν.Δ- ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ-ΠΟΤΑΜΙ αλλά και της λεγόμενης «αντισυστημικής» Χρυσής Αυγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου