Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Το δημοτικό σχολείο Κουλούρας φιλοξενεί τους Ευρωπαίους φίλους του από το Erasmus

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2016 το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας είχε τη χαρά να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εταίρους, φίλους πλέον, από τα σχολεία εφτά ευρωπαϊκών χωρών με τα οποία συνεργάζεται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και τίτλο “Nature Detectives”.
Η συνάντηση χαρακτηρίζεται συντονιστική και αντικείμενό της ήταν ο απολογισμός της έως τώρα πορείας του προγράμματος, η αξιολόγησή
της και η χάραξη της νέας πορείας για το υπόλοιπο του προγράμματος που ολοκληρώνεται στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17.
Ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με το σχολείο εξασφάλισαν ένα όμορφο, φιλόξενο και παραδοσιακό περιβάλλον εντός του σχολείου για το πρώτο καλωσόρισμα και τις ανάγκες της συνάντησης.
Δεδομένου ότι τον περασμένο Μάιο είχαμε την ευκαιρία να τους παρουσιάσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών και χωρών με ζωντανές ορχήστρες και συγκροτήματα που απλωνόταν από τα δικά μας Ρουμλουκιώτικα έως τον Πόντο και την Κρήτη, αυτή τη φορά καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα προσπαθήσαμε να τους βάλουμε στο κλίμα των ελληνικών Χριστουγέννων με παραδοσιακά κάλαντα,- με το ελληνικό καράβι στα χέρια των μαθητών, κατασκευάσαμε, με τη βοήθεια των γιαγιάδων των παιδιών του σχολείου και τη συμμετοχή των ίδιων των φιλοξενουμένων πίτες, ανάμεσα σ’ αυτές και την παραδοσιακή βασιλόπιτα με φλουρί κ.τ.λ. και εξηγήσαμε κάθε έθιμο και κάθε συνήθειά μας καθώς και τους συμβολισμούς της.
Στα πλαίσια της γνωριμίας τους με τη χώρα μας επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίον, το κάστρο του Πλαταμώνα και απολαύσαμε μαζί τους μια προγραμματισμένη, αλλά έκπληξη για αυτούς, βαρκάδα στα νερά του Αιγαίου με φόντο τις πανέμορφες παραλίες της Κατερίνης και απέναντι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ο καιρός σύμμαχος και συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας να μετατρέψουμε τους φίλους και συνεργάτες του προγράμματος σε πρεσβευτές της χώρας μας στην Ευρώπη.
Την επόμενη ημέρα η πορεία ήταν προς την Πίνδο. Ανάμεσα σε εικόνες φανταστικές που διαρκώς εναλλασσόταν, ήλιος, σύννεφα, ομίχλη, ψιχάλα και πάλι ήλιος και φως φτάσαμε στο Μαντείο των Δελφών, όπου μας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση, γνώρισαν μιαν άλλη γεωγραφική και ιστορική περίοδο από αυτή της Μακεδονίας, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Βρέλλη , την πόλη των Ιωαννίνων και ένα εργαστήρι αργυροχρυσοχοΐας και καταλήξαμε το απόγευμα στο μαγευτικό, παραδοσιακό και έτοιμο να καλωσορίσει τον χειμώνα, Μέτσοβο.
Γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις, μοιράστηκαν στιγμές με ανθρώπους ηλικιωμένους, παππούδες και γιαγιάδες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές, συνομίλησαν, αγκαλιάστηκαν, ένιωσαν ανθρώπινη ζεστασιά, τέτοια που μόνο εμείς, ως Έλληνες (και ας μην εκληφθεί κάπως…) έχουμε το μαγικό κουμπί να μεταδίδουμε.
Παράλληλα, έγιναν οι προγραμματισμένες δράσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής σε σχέση με το αντικείμενο μελέτης και διερεύνησης του προγράμματός μας σχετικά με τα ξενικά είδη.
Τελικό συμπέρασμα, μετά από κάθε συνάντηση, είναι ότι από τη συμμετοχή ενός σχολείου σε παρόμοια προγράμματα μόνο οφέλη μπορεί να προσδοκά κανείς για το ίδιο το σχολείο (όραμα, στρατηγική, προοπτική, εγρήγορση…), για τους εκπαιδευτικούς (επαφή, γνωριμία με άλλους συναδέλφους, άλλα συστήματα, άνοιγμα οριζόντων…), και τους μαθητές (νέες φιλίες, πρωτόγνωρες εμπειρίες, παραστάσεις και ερεθίσματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου