Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Πυροσωλήν ακαριαίος, γέμισμα τέταρτον!

"Αστέρα 1 από Αστέρα 14 αποστολή βολής έτοιμος". Τέτοιες μέρες ήταν πριν από 31 χρόνια, στο ίδιο πεδίο βολής στην περιοχή του "Ασκού-Προφήτη" Λαγκαδά, όταν λάμβανα μέρος ως ασυρματιστής του Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή της 130 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, που έδρευε στο Σιδηρόκαστρο.  "Τότε που ο κεντρικός ανά μια, πυροβολαρχία ανά τρεις" και το πυροσωλήν ακαριαίος, γέμισμα τέταρτον", με την απαιτούμενη κλίση και παρεκτροπή, έβαλε επιτυχώς
επί του στόχου. Με τα κοντάρια και το χειροκίνητο Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός και
φυσικά την Αγία Βαρβάρα πάνω στο  πεδινό πυροβόλο των 105 χιλιοστών , που τόσες φορές φύλαξα στον όρχο στην διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας στο Ένδοξο Πυροβολικό.  Αναπολώ εκείνες τις στιγμές της νιότης. Τότε που η κούραση από το άπλωμα ατελείωτων χιλιομέτρων τηλεφωνικών καλωδίων, μετριαζόταν το βράδυ  της τελευταίας μέρας της άσκησης, όταν καίγαμε στα χωράφια  την αχρησιμοποίητη πυρίτιδα των γεμισμάτων. Ο εφιάλτης μας φυσικά το "αόρατον", όταν το βλήμα έφευγε εκτός στόχου. Ποιος άκουγε τα σχολιανά του διοικητή, που του τα μετέφερε ο διευθυντής Πυροβολικού της 10ης και πάει λέγοντας. Τώρα το πεδινό ρυμουλκούμενο πυροβολικό έπαψε να υφίσταται στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Με συγκίνησαν όμως οι φωτογραφίες από την εκπαιδευτική βολή των  Μονίμων Ανθυπολοχαγών και Λοχιών του Πυροβολικού μας, που πήραν το βάπτισμα του πυρός, βάλλοντας με τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χιλιοστών.Μ101. Να είναι πάντοτε τους γεροί, όπως και όλοι  οι πυροβολητές του Ελληνικού Στρατού και να τους σκέπει η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα.





















Οι φωτογραφίες είναι από το περιοδικό "Πτήση και Διάστημα"

1 σχόλιο:

  1. Έψαχνα στην γέρικη μνήμη μου να θυμηθώ τα χιλιοστά της παρεκτροπης , πόσα ήτανε ...τελείωναν σε 400 Και να που βρέθηκα εδώ ! Μετά από 44 χρόνια ! 1975 - 2019 !
    110 ΜΠΠ. Α/Β. Α/Π. και Α/Α σ εκείνα τα τετράδυμα πενηνταρια ΓΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

    Από κάπου εκτός Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή