Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δημήτρης Κουκούδης:Αν ήμουν στη θέση της Αγγελικής Κοτταρίδη, ίσως μερικοί να μην κοιμόταν καλά τα βράδια

Με ένα εξαιρετικό ποστάρισμα στην σελίδα του στο fb ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κουκούδης περιγράφει τη σκηνή που ο εργολάβος στην δεκαετία γκρεμίζει το αρχοντικό του Σιορμανωλάκη στη Βέροια για να φτιάξει στην θέση του τα σημερινά...κουτιά! Αξίζει να το διαβάσετε και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στον Δημήτρη γιατί τολμά και αντιπαρατίθεται με κατεστημένα, όλων των...ειδών. Κλείνοντας τούτη την εισαγωγή θα ήθελα να τονίσω ότι θεωρώ απαράδεκτη κάθε προσβολή, απ΄όπου και αν έρχεται, στην βλάχικη φυλή,χωρίς την οποία η Αθήνα θα ήταν άδεια και μνημεία. Αν και μικρασιάτης στην καταγωγή, αλλά και με πόντια γυναίκα αγαπητέ Δημήτρη αντιστρέφομαι το "τα βλάχικα αλλού", στα..."ποντιακά αλλού". Πονάει, ξεπονάει, ας προσέχουν ορισμένοι!
Θόδωρος Ελευθεριάδης

"Διασωθέντα αρχιτεκτονικά στοιχεία από το εσωτερικό του περίφημου αρχοντικού του Σιορμανωλάκη στην Βέροια την
δεκαετία του 60 , όπως παρουσιάζονται στο Βυζαντινό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας . Ο καθηγητής μας στην Αρχιτεκτονική σχολή στο Αριστοτέλειο , Νίκος Μουτσόπουλος (ναι αυτός που μας χάρισε το αρχείο του ) μας περιέγραφε σε ένα μάθημα , την περίοδο που αποτύπωνε με τους φοιτητές τα κτήρια της Βέροιας.
Όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε με τα σλάιτς το αρχοντικό του Σιορμανωλάκη , έβγαλε έναν αναστεναγμό και λέει.;
" Παρακαλούσαμε τον εργολάβο που θα γκρέμιζε το αρχοντικό ,να αργήσει λίγο το γκρέμισμα για να σώσουμε τις τοιχογραφίες. Μας είπε ο εργολάβος θυμωμένος που τον καθυστερούμε : "'έχετε μια μέρα για να πάρετε ότι θέλετε."
Τι να σώσεις σε μια μέρα .....Τι να πρωτοπάρεις από εκείνο το σπίτι , είπε ο καθηγητής και σταμάτησε το μάθημα . Δεν θα συνεχίσουμε το μάθημα είπε και βγήκε από την αίθουσα ...
Και σήμερα 2016 υπάρχουν επιστήμονες και μάλιστα μέσα σ αυτούς, αρχιτέκτονες, που νομίζουν ότι η αναθεώρηση του αρχαιολογικού τόπου της πόλης θα βλάψει την ....εξέλιξη και θα εμποδίσει την πρόοδο.
Βλέπεις τότε δεν υπήρχε καν η έννοια του Αρχαιολογικού Τόπου για να σταματήσει κάποιος την κατεδάφιση των αρχοντικών .Πόσο μάλλον η αναθεώρησή της και χάσαμε την πόλη μας .
Γράφω το κείμενο αυτό γιατί σήμερα με ρώτησε , φίλος μηχανικός την θέση μου με την εξής απλοϊκή ερώτηση : Είσαι με την Κοταρίδη η εναντίον της .....
Φίλε ΓΙΏΡΓΟ δεν είναι αυτό το δίλημμα . Δεν έχουμε πόλεμο .Με την πόλη είμαι και είμαι Αρχιτέκτονας , γιατί αυτό ήθελα κι όχι γιατί μου προέκυψε .... .Αν είμουν εγώ στην θέση της Angeliki Kottaridi ίσως μερικοί να μην κοιμότανε καλά τα βράδια . Στο λέω με πλήρη επίγνωση" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου