Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Η "μάχη" της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας να σώσει τον παγκόσμιο πολιτιστικό θησαυρό της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης,χωρίς καμία βοήθεια κρατικού φορέα!

Επισκέφθηκα χθες το πρωί την βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, όπου είχαμε μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση με τον πρόεδρο της Φώτη Φανιάδη και την γραμματέα της Βάσω Καραγιαννοπούλου, για αυτόν τον παγκόσμιο πολιτιστικό θησαυρό που φυλάσσεται στον χώρο της, τους 973 τόμους που διασώθηκαν, από τους 5.000 τόμους που έφεραν οι πρόγονοι τους το 1922 στη Νάουσα, μετά τον διωγμό από τις προγονικές τους εστίες και την γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός και μικρασιατικός ελληνισμός από τις ορδές του Κεμάλ. Αργότερα θα σας δώσουμε σε video τα όσα μας είπαν οι δυο τους. Για τον τόμο με τα
άπαντα του Αριστοτέλη, με έτος έκδοσης το....1550, τα σπάνια χειρόγραφα που υπάρχουν, την προσπάθεια της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, στην οποία συνδράμει και ο δήμος, να βρεθεί ένα "σπίτι" για αυτό τον θησαυρό, που θα τα φιλοξενήσει, μαζί με τα θρησκευτικά κειμήλια της Αργυρούπολης, που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κ. Φανιάδης μας μιλά για την αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης των τόμων. Για τον σκοπό αυτό η Λέσχη οραματίζεται να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, που κοστίζει γύρω στις 200.000 ευρώ και να εκπαιδεύσει δικά της μέλη, ώστε να τα συντηρήσουν. Κάνω έκκληση στην αγαπητή μου Αγγελική Κοτταρίδη να επισκεφθεί κάποια στιγμή αυτό τον πολιτιστικό μας θησαυρό. Και στους τέσσερις βουλευτές της Ημαθίας να προστρέξουν, τόσο στο κράτος, όσο και στην Ευρώπη, για να βρεθούν οι πόροι συντήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης τους. Μόνο η απεντόμωση του χώρου κοστίζει στην "Λέσχη" 4.000 ευρώ ετησίως, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για τους σημερινούς καιρούς. Η προσπάθεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν, τόσο με τις "Λύρες στις πηγές", όσο και με την εκδήλωση στον Αλιάκμονα, από όλα τα ποντιακά σωματεία της Ημαθίας, θετική. Αλλά το κόστος της συντήρησης και της δημιουργίας μουσείου, είναι εκτός δυνατοτήτων τούτης της προσπάθειας. Είναι χρέος της Καρασαρλίδου, του Ουρσουζίδη, του Αντωνίου και του Βεσυρόπουλου, να αναδείξουν την βιβλιοθήκη  και το υπουργείο πολιτισμού, να βρει, μέσα από την Ευρώπη, τους πόρους για την διάσωση τους. Η αρχή με την ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, έγινε πριν από λίγα χρόνια και τώρα ο αναγνώστης μπορεί από την σελίδα της ΕΛΠΝ να διαβάσει όλον αυτό τον πολύτιμο θησαυρό. Στο video που θα σας δώσουμε ο Φώτης Φανιάδης αναφέρεται στην συγκίνηση των επιστημόνων της αριστοτελικής φιλοσοφίας που είδαν από κοντά τα άπαντα του Αριστοτέλη φέτος, 2.400 χρόνια από τη γέννηση του.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου