Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Εκρηκτική...πεντάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας!

Άλλη μια εκρηκτική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, που διάρκεσε πέντε ώρες. Τα 4/5 της αναλώθηκαν σε επείγοντα προ ημερησίας θέματα, σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και στις απαντήσεις που δόθηκαν από τον δήμαρχο κ. Κουτσογιάννη. Ο τελευταίος, μάλιστα, έσπασε όλα τα ρεκόρ, απαντώντας, εξηγώντας και σχολιάζοντας, ενώ δεν απέφυγε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Καραμπατζό, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Τον ακολούθησε και ο κ. Γκαρνέτας. Λίγο αργότερα, σε ένδειξη
διαμαρτυρίας για την αντιμετώπισή του στο δημοτικό συμβούλιο και ιδιαίτερα εκνευρισμένος αποχώρησε και ο κ. Βασιλείου. Όσο για τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, υπηρεσιακά κυρίως, συμπτύχθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και «πέρασαν» στο… «τσακ μπαμ».
Η αντιπαράθεση με τον κ. Καραμπατζό άρχισε όταν ο δήμαρχος καυτηρίασε την αποχώρησή του από την έκτακτη συνεδρίαση για το προσφυγικό, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά», αφού, όπως είπε, από ένα κρίσιμο συμβούλιο προτίμησε το «προεκλογικό p» του συνδυασμού του.
Ο κ. Καραμπατζός απάντησε ότι η εκδήλωση της «Δημοτικής Αναγέννησης» είχε προγραμματιστεί προ δεκαπενθημέρου και πως η συνεδρίαση ορίστηκε τη συγκεκριμένη ημέρα «για να μας κατηγορήστε». Έκανε λόγο για «προσβολή» της παράταξής του, υποστήριξε ότι ο δήμος έχει συνέχεια και πως ο συνδυασμός του βοηθάει τη δημοτική αρχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου, ενώ η τελευταία διαγράφει τις δρομολογημένες δράσεις και ενέργειες της δικής του θητείας.
Νωρίτερα, σύσσωμη αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει «προεκλογική» και «αχρείαστη» την ειδική περιοδική ενημερωτική έκδοση του δήμου «ΝάουσαLetter», ενώ σχολιάστηκε αρνητικά ο τίτλος της «Η Νάουσα στην κορυφή της Ευρώπης». Απαντώντας ο δήμαρχος αναρωτήθηκε: «Σας ενοχλεί πάρα πολύ που υπήρξε διοίκηση, που κάθισε και σκέφτηκε την αξιοποίηση της δύναμης των νερών και του ήλιου; Αυτό θα γίνει και… περαστικά σας!». Απάντησε έδωσε και στα παράπονα κυρίως του κ. Καραμπατζού για την τήρηση της διαδικασίας από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή που υπάρχει ένας τέτοιος πρόεδρος σήμερα, που συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, γιατί δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο από προηγούμενους προέδρους». Αυτό ήταν και το σπίρτο που άναψε το φιτίλι! Ο κ. Καραμπατζός διαμαρτυρήθηκε έντονα, το ίδιο και ο κ. Γκαρνέτας και, αφού προηγήθηκε λογομαχία με τον δήμαρχο, αποχώρησαν από την αίθουσα. Ζητήθηκε από τον δήμαρχο να πάρει όσα είπε πίσω, κάτι που αρνήθηκε, ενώ για την αποχώρηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι «η συνήθης πρακτική του».
Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο αργότερα, όταν ο δήμαρχος μίλησε για τους «χρυσούς εθελοντές του Ζερβοχωρίου, που πληρώνονταν», προκαλώντας την έκρηξη του κ. Βασιλείου, που απείλησε «θεούς και δαίμονες» με καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά. Όταν αυτή ξανάρχισε, τόσο ο κ. Καρτσιούνης, όσο και η κ. Μπαλτατζίδου υποστήριξαν ότι η διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο έχει ξεφύγει και πως οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν χαρακτήρα προσωπικής αντιδικίας. Συστάσεις για πολιτικό πολιτισμό έκανε η κ. Μπαλτατζίδου, σημειώνοντας ότι τέτοιες καταστάσεις αποτρέπουν τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις. «Εδώ είμαστε 33 άνθρωποι, που ο καθένας από το πόστο του θέλει να βοηθήσει τον τόπο μας. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις και τσαντίζεται ο ένας με τον άλλον», υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα για ν’ ασχοληθεί το σώμα και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που αισθάνεται εχθρός της πόλης. Οι συνεδριάσεις είναι μια δύσκολη διαδικασία, που πρέπει όμως να τη φέρουμε εις πέρας».
Στα σημαντικότερα θέματα της συνεδρίασης συμπεριλαμβάνεται η προώθηση της εγκατάστασης κέντρου συντήρησης και έκθεσης ψηφιδωτών στο μπροστινό κτίριο της «Μαθητικής Εστίας», σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη της κ. Κοτταρίδη (ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία μαζί της, τονίζοντας ότι «η Νάουσα εντάσσεται, πλέον, στον αρχαιολογικό χάρτη»), καθώς και στην εγκατάσταση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Νάουσας στο πίσω ακριβώς κτίριο.
Η αντιπολίτευση πρότεινε το κέντρο συντήρησης να εγκατασταθεί στο Λόγγου – Τουρπάλη, που θα είναι πιο κοντά στις αρχαιότητες της περιοχής μας. «Το Λόγγου - Τουρπάλη είναι ακατάλληλο για δημαρχείο και κατάλληλο για το κέντρο συντήρησης;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.
Το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εξαγορά του φωτοβολταϊκού πάρκου της Χαρίεσσας από τον δήμο. Σε ό,τι αφορά τα χρέη της κινεζικής εταιρείας προς τον δήμο, το ζήτημα, μάλλον, όπως είπε ο δήμαρχος, θ’ ακολουθήσει τη δικαστική οδό.
Ο κ. Κουτσογιάννης απάντησε αναλυτικότατα σε πλήθος ερωτήσεων των συμβούλων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που ξεκίνησε λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, τα μεσάνυχτα.
Οι απαντήσεις του:
Καταργείται ο κόμβος της Ευαγγελίστριας γιατί περιλαμβάνονταν σε παλιό κυκλοφοριακό σχεδιασμό με τη δημιουργία πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία.
Ξεκινάει σύντομα και θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού.
Συνεχίζονται οι επαφές και οι συζητήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την εξαγορά της υδατόπτωσης Βαρβαρέσου. Στόχος του δήμου είναι να έχει δικά του έσοδα και να μην εξαρτάται από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο δήμος μας προχωρά, όπως τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης, στην αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών και της δύναμης των υδάτων και του ήλιου της περιοχής μας.
Καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια για την ενεδειγμένη λύση στο πρόβλημα των νεκροταφείων Νάουσας και Κοπανού.
Συνεχίζονται οι επαφές για την επαναλειτουργία της σχολής αστυφυλάκων. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του υποθηκοφυλακείου στη Βέροια, ο δήμαρχος δεν έδειξε ν’ ανησυχεί, αφού, όπως είπε, δεν έχει σχετικές πληροφορίες. Ακόμα κι αν μεταφερθεί, είπε, δεν επηρεάζει τον δήμο, που έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο.
Η έκδοση του «ΝάουσαLetter» κόστισε 600 ευρώ και η ετήσια δαπάνη για την έκδοσή του δεν θα ξεπεράσει τις 2.500 ευρώ. «Δεν είναι προεκλογικό φυλλάδιο», είπε, αλλά μια «συνήθης πρακτική των δήμων ανά την Ελλάδα να ενημερώνουν τους δημότες τους». «Κανείς δεν μας συνεχάρη», παρατήρησε ο δήμαρχος, «που εξοικονομήσαμε 8.500 ευρώ για τον δήμο από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Σήμερα χρησιμοποιούμε και πληρώνουμε οι ίδιοι τα κινητά μας τηλέφωνα».
Μέσο δυνητικής προστασίας της δημοτικής περιουσίας χαρακτήρισε ο κ. κουτσογιάννης την κατάθεση αγωγής κατά της Ε.Τ.Α. Α.Ε.
Το φθινόπωρο θα ενοικιαστούν τα κυλικεία της «Βέτλανς» και της «Έρια». Το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσει και η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για τα «3-5 Πηγάδια».
Εντός των επόμενων ημερών θα αποκατασταθεί κατεστραμμένο κομμάτι του δρόμου προς το Ροδοχώρι και το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατασκευαστούν μικρά τεχνικά έργα για την αποφυγή κατολισθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου