Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ιη Μεραρχία Πεζικού "Σμύρνη". 119 χρόνια ιστορικής διαδρομής στα πεδία των μαχών για την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων

Τα 119α  γενέθλια της γιορτάζει αύριο 19 Μαρτίου η...υπεραιωονόβια Ιη Μεραρχία Πεζικού, η οποία  πρωτοσυγκροτήθηκε στη Λάρισα, στις 19 Μαρτίου 1897, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του ελληνοτουρκικού πολέμου, που δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα για τον αλύτρωτο ελληνισμό.

 Πρώτος διοικητής τοποθετήθηκε ο Υποστράτηγος Νικόλαος Μακρής, πρόεδρος της Αναθεωρητικής Βουλής του 1911. Στις τάξεις της συμπεριέλαβε την 1η και 2η Ταξιαρχίες και
τρία ανεξάρτητα Τάγματα Ευζώνων, με αποστολή την επιτήρηση της συνοριακής γραμμής από το Θερμαϊκό κόλπο ως τη στενωπό στο Μπουγάζι του Τυρνάβου.

   Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, υπήρξε μία από τις πλέον αξιόμαχες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και συνέδεσε το όνομά της με σπουδαία πολεμικά επιτεύγματα.

   Στις 05 Οκτωβρίου του 1912, οι άνδρες της Ιης Μεραρχίας κινήθηκαν επιθετικά, με κατεύθυνση την Ελασσόνα και κατέλαβαν τη Μελούνα, ύστερα από σύντομη μάχη με την τουρκική φρουρά του παρακείμενου σταθμού.

   Από τη Μελούνα ορμώμενη, προχώρησε θριαμβευτικά, βήμα- βήμα σε κάθε νικηφόρα μάχη του Ελληνικού Στρατού, που έφερε την ελευθερία οριστικά στη Μακεδονία και τη Θράκη.

   Έχοντας στις τάξεις της κυρίως ανθρώπινο δυναμικό από τη Θεσσαλία, που ξεχώρισε για τις ικανότητές του στο πεδίο της μάχης, ήταν απαίτηση του Βασιλέως Κωνσταντίνου, όταν αποφάσισε τη στροφή από την Ήπειρο προς τη Θεσσαλονίκη, να έχει μαζί του «τη Σιδηρά εκείνη Μεραρχία των Θετταλών», επωνυμία που συντροφεύει από τότε την Ιη Μεραρχία.

   Στα 1913 υπήχθη στο Α΄ Σώμα Στρατού, με έδρα και πάλι τη Λάρισα. Το 1917, με την ανασυγκρότηση του Α΄ΣΣ, ανασυγκροτείται και η Μεραρχία και λαμβάνει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.

   Η μοίρα επέλεξε να είναι οι άνδρες της Ιης Μεραρχίας εκείνοι που θα υλοποιούσαν ένα μακραίωνο όνειρο του ελληνισμού και θα πατούσαν πρώτοι τα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας. Το Μάρτιο του 1919 η Μεραρχία επιβιβάσθηκε στον όρμο των Ελευθερών, με συνοδεία ελληνικών και αγγλικών αντιτορπιλικών, διαπλέει το Αιγαίο, χωρίς να ανακοινωθεί στους άνδρες της ο τόπος του προορισμού τους.
Ο σχετικός φάκελος, ανοίχθηκε εν πλω και στις 07:50 της 2ας Μαΐου, άρχισε η αποβίβαση των στρατιωτών στη Σμύρνη, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

   Εκείνη η μεγάλη στιγμή και η μεγάλη τιμή, έδωσε στη Μεραρχία την επωνυμία «ΣΜΥΡΝΗ» που φέρει σήμερα τιμητικά.

    Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες της μικρασιατικής εκστρατείας, υπό το Α΄ΣΣ, έως τον Αύγουστο του 1922, οπότε και κατέρρευσε το μέτωπο, μαζί με τις ελπίδες και τα όνειρα του μικρασιατικού ελληνισμού.

   Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό το Β΄ Σώμα Στρατού, η Μεραρχία έλαβε ενεργό μέρος σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις στο μέτωπο της Ηπείρου.

    Στη μεγαλειώδη μάχη στο ύψωμα 731, η Ι  Μεραρχία έγραψε νέο ιστορικό κεφάλαιο. Οι Ιταλοί, μπρος στην ασυγκράτητη ορμή και το πείσμα των Ελλήνων στρατιωτών, θα σηκώσουν πρώτοι λευκή σημαία, για να περισυλλέξουν την εκατόμβη των θυμάτων τους.

  Το Μάρτιο του 1948 ανασυγκροτήθηκε τη Λαμία κι έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του 1949. Από το 1950 έως το 1954, η έδρα της μεταφέρθηκε διαδοχικά στην Κόνιτσα, τον Τύρναβο και την Κατερίνη.

   Το 1954 απενεργοποιήθηκε και μεταστάθμευσε σαν πυρήνας αρχικά στη Λάρισα, στη συνέχεια στο Βόλο. Παρέμεινε ανενεργή μέχρι το 1974.
    Ενεργοποιήθηκε με την επιστράτευση του 1974, υπήχθη στο Β΄ΣΣ και το 1975 μεταστάθμευσε στα Γιαννιτσά. Τον Απρίλιο του 1997, στα πλαίσια της ειρηνευτικής αποστολής της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας, προσωπικό της Μεραρχίας αναπτύχθηκε στην Αλβανία.
   Στις 4 Μαρτίου 1998 μετατράπηκε σε επιχειρησιακό στρατηγείο του Β΄ΣΣ και στις 30 Ιουνίου 2003 μεταστάθμευσε στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Βέροιας.
   Από τις 15 Νοεμβρίου του 2013 υπάγεται στο ΓΕΣ και η έδρα της βρίσκεται στη Βέροια, στο Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ». Μετά τη διάλυση του Β΄ Σώματος Στρατού, η Μεραρχία ανέλαβε τη διοίκηση της 71 Α/Μ ΤΑΞ, της 1ης ΤΑΞΚ/Δ-ΑΛ, της 32 ΤΑΞΠΖΝ, της 13ης ΔΕΕ και της 1ης ΤΑΞΑΣ κι αποτελεί το μοναδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό, που δύναται να μεταφέρεται και να αναπτύσσεται ταχέως, με αεροπορικά και ναυτικά μέσα, σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό.

    Συμμετέχει με δυνάμεις της στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και στους Σχηματισμούς Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μονάδες των Σχηματισμών της συμμετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις με αντίστοιχο προσωπικό ξένων χωρών και σε διεθνείς ασκήσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη Χώρα μας διεθνώς.

   Τιμώντας τα 119 χρόνια ιστορικής διαδρομής και τους χιλιάδες νεκρούς στα πεδία των μαχών, με ενεργή παρουσία στα πολεμικά δρώμενα, με επιτυχίες στις αποστολές της ειρηνικής περιόδου και ανυπολόγιστης αξίας ανθρωπιστικό έργο και προσφορά στον Έλληνα πολίτη, η Ιη Μεραρχία συνεχίζει δυναμικά τη δύσκολη και εξόχως τιμητική αποστολή της: να επαγρυπνά για την Πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου