Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αρσένιος, Μητροπολίτης Βεροίας και η ταφή του στο Ναό του Μάρτυρος

«Χαίροις ο Βερροίας θείος ποιμήν, Ο υπέρ τής ποίμνης, έναθλήσας καρτερικώς χαίροις Ίεράρχα, και Μάρτυς του Σωτήρος, Μακεδονίας κλέος, Πάτερ Αρσένιε».

Ερωτήσεις για την αναστύλωση της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, εν όψει της έναρξης των 21ων Παυλείων.

Οι απαντήσεις που έδωσε, σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλει η κ.Κοτταρίδη, ιδιαίτερα θετικές, ενώ θα υπάρξει πλήρης
αποκατάσταση των αγιογραφιών του και στο μέλλον θα καταστεί λειτουργικός, έτσι ώστε η Βέροια να γιορτάζει τα ελευθέρια της εκεί, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

“Υπάρχουν πληροφορίες για το σκήνωμα του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρσενίου, Μητροπολίτη Βέροιας, ο οποίος εμαρτύρησε κατά την άλωση της πόλης από τους Τούρκους, στον διπλανό πλάτανο της Μητρόπολης;» ρώτησα τον Σεβασμιώτατο.

«Στην παλιά ακολουθία προς τιμή του, η οποία γράφτηκε τον 15° με 16° αιώνα υπάρχει αναφορά ότι ετάφη στο Ναό του Μάρτυρος» μου απάντησε ο Δεσπότης(σ.σ ο π.Πορφύριος, ηγούμενος της Ι.Μ Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βέροιας κάνει αναφορά στον Ι.Ν του Αγίου Προκοπίου).

Ευχή όλων η επαναλειτουργία της Παλαιάς Μητρόπολης μας να συνδυαστεί με την εύρεση του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρσενίου, που μαρτύρησε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εκεί.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου