Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Πακτωλό χρυσού αναζητούν σε πανευρωπαικό συνέδριο στην Κουτσούφλιανη σύγχρονοι...Ιντιάνα Τζόουνς, που χαρακτηρίζουν τη Νάουσα ως Μέκκα των θησαυρών!

Πρωτοσέλιδο υπήρξε στην σκανδαλοθηρική εφημερίδα Espresso" η Κουτσούφλιανη της Νάουσας, με την διοργάνωση του 1ου πανευρωπαϊκού συνεδρίου χρυσοθηρίας, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (29 με 31 Μαΐου) στο ξενοδοχείο "Αλέξανδρος"! Οι σύγχρονοι...Ιντιάνα Τζόουνς αναζητούν πλάκες από ατόφιο χρυσάφι, λίρες...αρχαιολογικά κτερίσματα (σ.σ αλήθεια δεν είναι παράνομη η αναζήτηση αρχαιολογικών αντικειμένων;), ενώ στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Νίκος Πιτσιακίδης γίνεται λόγος για ολόκληρο θησαυροφυλάκιο, το οποίο θα μπορούσε να...σβήσει το χρέος της Ελλάδας, εφ΄όσον ερχόταν στο φως,ενώ χαρακτηρίζεται η  Νάουσα ως...Μέκκα των θησαυρών! Η...προοπτική λοιπόν στη Νάουσα να υπάρξει μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού, αυτού της..."ψακτικής", όπως λέγεται στην argo των φαν της χρυσοθηρίας είναι σημαντικότατη, ενώ οι προσδοκίες των διοργανωτών φτάνουν σε τέτοιο βαθμό, που ονειρεύονται την περιοχή ως το El Dorado της Ευρώπης
Οι χρυσοθήρες
αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο μυστικό στο Βέρμιο, στα έγκατα του οποίου φαίνεται ότι υπάρχουν δεκάδες πλάκες χρυσού, βάρους 12 κιλών η καθεμία (!), και κουτιά με λίρες από την εποχή του εμφυλίου. Στη... σκιά του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια οι ίδιοι έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν, όπως λένε, ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη του θησαυρού που μένει εδώ και δεκάδες χρόνια καλά κρυμμένος αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος.

«Στο Βέρμιο πιστεύεται ότι υπήρχε ένα από τα πέντε ορυχεία χρυσού από την εποχή του Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στα νεότερα χρόνια, σε υπόγειες στοές που είχαν ανακαλύψει και οι Αγγλοι, οι Γερμανοί έλιωναν το χρυσό που μάζευαν από τους Εβραίους και όχι μόνο. Στην περίοδο του εμφυλίου αρκετοί βρήκαν πολλές φορές θησαυρό στο Βέρμιο. Οταν πριν από δύο χρόνια πήραμε άδεια να σκάψουμε για να βρούμε αυτό τον θησαυρό, καταφέραμε να βάλουμε μικροκάμερα σε αεραγωγό στις υπόγειες στοές που υπάρχουν στο βουνό και σε μεγάλο βάθος φωτογραφίσαμε τις πλάκες χρυσού! Φωτογραφίες από τις προηγούμενες ανασκαφές που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν.Από τις γεωλογικές μελέτες που έγιναν υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου τριάντα πλάκες. Κανείς δεν ξέρει πόσες ήταν στην αρχή, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες από την περίοδο του εμφυλίου ότι οι αντάρτες είχαν δώσει εντολή σε ένα ραφείο στη Νάουσα να φτιάξει εκατό βελούδινες θήκες για πλάκες χρυσού.«Κάποιες σίγουρα τις έχουν πάρει, αλλά μετά το τέλος του πολέμου ανατίναξαν τις εισόδους στις στοές του βουνού με σκοπό να θάψουν το μυστικό τους»» αναφέρουν χαρακτηριστικά!


«Επιλέξαμε τη Νάουσα, καθώς θεωρείται στους κύκλους των χρυσοθήρων ως η Μέκκα των θησαυρών» λέει στην Espresso  ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου Γιώργος Δεληγιαννίδης, προσθέτοντας: «Η περιοχή αποτελεί κέντρο επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς ακόμη και σήμερα αναζητούνται κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας μας που αποτυπώνονται σε χαμένους θησαυρούς. Είναι άπειρες οι ιστορίες αναζήτησης θησαυρών στον νομό, καθότι εδώ υπάρχει ιστορική καταγραφή από τις μακεδονικές δυναστείες των αρχαίων χρόνων, τα βυζαντινά χρόνια, την Τουρκοκρατία, Φωτογραφίες από τις προηγούμενες ανασκαφές που τελικά δεν ολοκληρώθηκανμε αποκορύφωμα τη γερμανική κατοχή και την εποχή του εμφυλίου». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αποκαλύψεις που αναμένεται να γίνουν, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας: «Και αυτό διότι θα αποδειχτούν τα εγκλήματα των Γερμανών στον πόλεμο μέσα από την ανεύρεση θησαυρών και κειμηλίων που ληστρικά βρέθηκαν στα χέρια τους και ένα μέρος τους, ευτυχώς, παρέμεινε σιωπηρά θαμμένο στην πατρίδα μας».

Στη διάρκεια του συνεδρίου πλήθος χρυσοθήρων αναμένεται να παρουσιάσει τεχνικές αναλύσεις μεθόδων εντοπισμού και χειρισμού των ειδικών μηχανημάτων. Επιπλέον, πρώτη φορά θα τεθεί επί τάπητος η δημιουργία ενός συνεταιριστικού φορέα που θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει γεωλογικές έρευνες για εξορύξεις θησαυρών! Φέρνοντας σε επαφή τους κυνηγούς θησαυρού ο φορέας θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αναζήτησης θησαυρών, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης.

«Είναι πιο εύκολο να υπάρχει ένας φορέας που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει, για παράδειγμα, το κόστος των εγγυήσεων για μια ανασκαφή, καθώς το ελάχιστο ποσό που απαιτείται είναι 5.000 ευρώ. Πιστεύουμε το συνέδριο να αποτελέσει φορέα πίεσης στην Πολιτεία με σκοπό να γίνει πιο "φιλική" η αναζήτηση θησαυρών από τον πολίτη, καθώς το κράτος θα είχε μεγάλα οφέλη από τον εντοπισμό των εναπομεινάντων θησαυρών.

»Το 50% της αξίας των θησαυρών που εντοπίζονται καταλήγει στα δημόσια ταμεία. Από εκεί μπορούν τα χρήματα να επιστραφούν ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου ανακαλύπτονται θησαυροί» σημειώνει ο κ. Δεληγιαννίδης.

Οι σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς συμφωνούν ότι η αγάπη τους για τους κρυμμένους θησαυρούς έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από την τόνωση των δημόσιων οικονομικών, όπως λένε, από την ανεύρεση των εναπομεινάντων θησαυρών, οι ίδιοι συμβάλλουν στην προστασία των αρχαίων.

Κάθε προσπάθειά τους να ανακαλύψουν κάτι γίνεται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών και σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία, αμέσως παραδίδονται στους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή, τόσο το συνέδριο όσο και η ενασχόληση περισσότερων με το κυνήγι χαμένων θησαυρών μπορούν να αποτελέσουν μια πρωτότυπη εναλλακτική μορφή τουρισμού, που θα μπορούσε να τονώσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, λένε οι διοργανωτές του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: