Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας, μέρος Γ΄.Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Ο καλός αέρας, τον οποίο δημιούργησε η επιθυμία συνόλου των πολιτών της Νάουσας να αναγερθούν τα σχολεία που λείπουν στην πόλη και να καλυφθούν οι ανάγκες της πολυπληθούς μαθητικής κοινότητας, φαίνεται ότι βρίσκει εμπόδιο την οικονομική αστάθεια της εποχής.
Στις 30 Απριλίου 1917, η Διαρκής Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας συσκέπτεται επί των νέων δεδομένων, ώστε να μην ανακοπεί η δυναμική που έχει
αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Παρά ταύτα, από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των αντιπροσώπων φαίνεται ότι μετριάζονται οι στόχοι. Για το σχολείο του Αγίου Μηνά εγκρίνεται ομόφωνα να ανεγερθεί ένα ολιγοδάπανο διδακτήριο για να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό σχολείο αρρένων με τους υπάρχοντες πόρους. Η παραπάνω απόφαση κοινοποιείται στα μέλη της επιτροπής που παρεπιδημούν στη Θεσσαλονίκη.
Μετά από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου του 1917, συγκαλείται η επιτροπή επί της ανεγέρσεως των σχολείων στο σπίτι του Δημητρίου Πεχλιβάνου, μέλους της επιτροπής, όπου ανακοινώνονται από τον εκ Θεσσαλονίκης Ναουσαίο Γεώργιο Σαμαρά τα εξής:
α) Σχετικά με την παραχώρηση για μια πενταετία των εσόδων των εκκλησιών για τον σκοπό της ανέγερσης των σχολείων, το Υπουργείο δεν έχει καμιά αντίρρηση, όμως περιμένει και τη γνώμη του Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Καλλινίκου, ο οποίος ελπίζεται ότι θα συγκατατεθεί και θα εγκρίνει την παραχώρηση.
β) Σχετικά με την ανέγερση του σχολείου του Αγίου Μηνά, ο τμηματάρχης του Υπουργείου της Παιδείας κ. Ι. Χαντέλης είπε στην επιτροπή, ότι για τον χώρο και τον τρόπο της ανέγερσης σχολείου αρμόδια να αποφασίσει είναι επιτροπή που αποτελείται από τον τμηματάρχη του Υπουργείου Παιδείας, τον σχολικό γιατρό και τον νομομηχανικό του Υπουργείου.
γ) Η γνώμη των εν Θεσσαλονίκη μελών της επιτροπής, προς την οποία ταυτίζεται και η γνώμη των αρμοδίων κύκλων, είναι ότι ο παρών καιρός δεν είναι κατάλληλος για ανέγερση σχολείων, διότι όλα τα είδη είναι υπερτιμημένα και προς το παρόν πρέπει να γίνει η περισυλλογή των κοινοτικών κτημάτων ώστε "εν καιρώ ευθέτω" να εκπληρωθεί ο γενικός πόθος των πολιτών και ανεγερθούν τα αναγκαιούντα στην πόλη σχολεία. Για το σκοπό αυτό, είναι ανάγκη η Αντιπροσωπεία της Κοινότητας να εξουσιοδοτήσει τα τέσσερα μέλη της, τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, να αναθέσουν σε κάποιον από τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης την εκκαθάριση της περιουσίας και την περισυλλογή και συγκέντρωσή της στον ταμία που θα εκλεγεί από την Αντιπροσωπεία.
δ) Να ληφθεί φροντίδα να εισπραχθούν τα ενοίκια των δύο κοινοτικών κτημάτων στη Θεσσαλονίκη και, αν είναι δυνατόν, να εκποιηθούν αυτά. Για το σκοπό αυτό να παρακληθεί ο Γεώργιος Τουρπάλης να διευκολύνει το έργο της εκποίησης των κτημάτων αυτών.
Οι παραπάνω προτάσεις των εν Θεσσαλονίκη Ναουσαίων γίνονται αποδεκτές και εξουσιοδοτείται ο Γ. Σαμαράς να ενημερώσει και τους άλλους Ναουσαίους στη Θεσσαλονίκη για τα περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου