Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η βραδιά των ‘πρώην’. Παρουσίαση του βιβλίου του πρώην νομάρχη Ημαθίας Έκτορα Νασιώκα


Ο γιατρός, πρώην νομάρχης Ημαθίας και πρώην υφυπουργός Υγείας Έκτορας Νασιώκας, παρουσίασε στις 15 Απριλίου στο Επιμελητήριο Βέροιας το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Αγωγιάτης». Για το βιβλίο μίλησαν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, στη διάρκεια της 15μηνης θητείας του στην Ημαθία. Ο Μιχάλης Χαλκίδης, τότε δήμαρχος Μελίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο τότε δήμαρχος...
Βέροιας Γιάννης Χασιώτης, ο τότε πρόεδρος Κεφαλοχωρίου και πρώην δήμαρχος Αντιγονιδών
Τάσος Τασιόπουλος, αλλά και ο Δικηγόρος – Ιστορικός και πρώην νομαρχικός σύμβουλος Γιάννης Μοσχόπουλος.
Τη συζήτηση διεύθυνε με επιτυχία ο Κώστας Ασλάνογλου, που επί τετραετίες διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Ο συγγραφέας, ιστορεί στο βιβλίο του την ηρωική προσπάθεια ενός αγωνιστή, ενός δημιουργικού πολίτη, ενός ακάματου οικογενειάρχη. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον πατέρα του συγγραφέα. Του πολιτικού, λογοτέχνη και επιτυχημένου επιστήμονα, του γνωστού και ιδιαιτέρως αγαπητού στον λαό της Ημαθίας Έκτορα Νασιώκα.
Το πάνελ συγκροτούσαν εξ ολοκλήρου σχεδόν πολιτικά πρόσωπα. Εξαίρεση ο Γιάννης Μοσχόπουλος ο οποίος, αν και πολιτικοποιημένος, στη συνείδηση των Ημαθιωτών έχει κερδίσει τον χαρακτηρισμό του διανοούμενου, του ιστορικού, λαογράφου και βαθιά φιλοσοφημένου ατόμου.
Οι ομιλητές χειρίστηκαν το θέμα υπεύθυνα και εύστροφα. Ανέλυσαν τους κεντρικούς στόχους και τις αρετές του βιβλίου, βλέποντας από το δικό του πρίσμα ο καθένας τις αρετές της συγγραφής και τους συναισθηματικούς κραδασμούς του συγγραφέα.
Ο τελευταίος ομιλητής, ο κ Τάσος Τασιόπουλος, δεν απέφυγε τον πειρασμό να πολιτικοποιήσει την πληθωρική του παρουσίαση. Επί πλέον, η προσπάθειά του να υπογραμμίσει τις αρνητικές πλευρές των ιερωμένων που εμφανίζονται στο βιβλίο, θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβατική.
Και ακόμη πιο άκομψη καθιστά την υπέρβασή του το γεγονός ότι στην αίθουσα βρισκόταν, για να τιμήσει το συγγραφέα, ο ίδιος ο Μητροπολίτης.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Νασιώκας, αναφερόμενος στο ιστορικό της απόφασής του να παραθέσει στις σελίδες ενός βιβλίου προσωπικά βιώματα, κάποια από τα οποία θα πρέπει σύμφωνα με τις καταθέσεις των ομιλητών, να χαρακτηριστούν συγκλονιστικά.
Η μη αναμενόμενη αναφορά του στο σημερινό εθνικό δράμα, θα ήταν ευπρόσδεκτη, αν δεν την συνέδεε με κυβερνητικές παραλείψεις του 2007, στις οποίες ο κ. Νασιώκας απέδωσε την κακή πορεία της οικονομίας. Αν το επέτρεπε η δεοντολογία, θα μπορούσε κανείς επεμβαίνοντας, να θυμίσει τις προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού και τις αρνητικές συμπεριφορές της τότε αντιπολίτευσης, στο κόμμα της οποίας ανήκε και ο ίδιος ως βουλευτής.
Ορέστης Σιδηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου