Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Άμεσος σχεδιασμός και βαρύτητα στις υποδομές για τη ‘βασίλισσα’


Η αγωνιστική χρονιά για τη Βέροια ολοκληρώθηκε με επιτυχή έκβαση. Η ομάδα σώθηκε, κι αυτό που απομένει τώρα είναι ο καλός σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο. Ένας σχεδιασμός που πρέπει να ξεκινήσει από τον προπονητή. Η μακροσκελής επιστολή του Δημήτρη Καλαϊτζίδη (ακολουθεί), στις γραμμές της οποίας αιωρείται πνεύμα αποχώρησης (‘έκλεισε ο κύκλος’), δίνει λαβή για τις πρώτες συζητήσεις. Στην περίπτωση που ο Καλαϊτζίδης δεν συνεχίσει στη...
‘βασίλισσα’, ο νέος προπονητής πρέπει να επιλεχθεί και να ανακοινωθεί σύντομα και να πιάσει δουλειά. Με τις δικές του εισηγήσεις πρέπει να γίνουν οι αποδεσμεύσεις και οι προσθήκες παικτών, κι όχι με τις εισηγήσεις τρίτων, άσχετων περί τα προπονητικά. Κι αυτό είναι μια καλή βάση για να έχει η Βέροια μια πιο ομαλή πορεία στην επόμενη περίοδο της σούπερ λίγκας, με τη ‘μαγιά’ της ομάδας στις μικρές ηλικίες να συνεχίσει το έργο της. Αν η επιλογή του προέδρου είναι ο Καλαϊτζίδης, τότε ο καλός κώουτς πρέπει να πειστεί (με οδηγό όλες τις μεγάλες ομάδες) ότι πρέπει να αφιερώνει χρόνο της δουλειάς του στις ομάδες των υποδομών, αυτές που θα επανδρώσουν τις ομάδες του μέλλοντος και θα καταστήσουν βιώσιμη αν όχι επικερδή την ανώνυμη εταιρεία. Γιατί περί Α.Ε. πρόκειται, κι αυτό οφείλει να το κατανοεί κάθε προπονητής που σέβεται τον εργοδότη και τη δουλειά του.
Κ.Π.

Η επιστολή Καλαϊτζίδη
«Επειδή έχω διατελέσει ίσως ο ‘μακροβιότερος’ προπονητής της Βέροιας (έστω και µε τα διαλείμματα της απουσίας µου, που τελικά - όπως έδειξε η ζωή - µας ένωναν περισσότερο...), θα µου επιτρέψετε να ξεκινήσω την αναφορά µου για τη φετινή περίοδο αρχίζοντας από την περσινή. Ο λόγος είναι το ότι εκείνη η ομάδα κέρδισε την άνοδό της στη Super League, παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο, όπως ομολογούσαν και µας παρασημοφορούσε αυτή η ομολογία, η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστικών αντιπάλων µας, των προπονητών, των ποδοσφαιριστών, των δημοσιογράφων αλλά και των φιλάθλων που μας χειροκροτούσαν στα περισσότερα γήπεδα.
Όταν ανέλαβα τη φετινή ομάδα, στις 20 Νοεμβρίου 2012 και με καλυμμένο το 1/3 του φετινού πρωταθλήματος, οι ήδη διαμορφωμένες συνθήκες ήταν διαφορετικές, δυσκολότερες, περισσότερο πολύπλοκες, συν την πιεστική ανάγκη να ξεφύγουμε από την προτελευταία θέση της βαθμολογίας και να αυξήσουμε τη βαθμολογική συγκομιδή από τους μονοψήφιους 9 πόντους. Ευτυχώς, στην ομάδα υπήρχαν μερικά από τα παιδιά που είχαμε δουλέψει μαζί την προηγούμενη χρονιά, κι αυτό σημαίνει µε απλά λόγια πως ήταν ήδη εκπαιδευμένοι στην αγωνιστική φιλοσοφία μου, όπως κι εγώ γνώριζα καλά τις δυνατότητές τους και τον καλό τους χαρακτήρα. Αυτό µας έδωσε χρόνο ώστε να προσαρμοστούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, που τελικά έφεραν σε πέρας, µε επιτυχία, την αποστολή που µας ανατέθηκε. Η φετινή ομάδα κατάφερε και συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στις οποίες είχε συνηθίσει η περσινή ομάδα, και πέρα από την παραμονή µας στη Super League, κατορθώσαμε και παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, θεαματικό και παραγωγικό, ίσως όχι στον μέγιστο βαθμό που επιθυμούσαμε, αλλά οι καλές κριτικές που πήραμε από τους δημοσιογράφους και από τους φιλάθλους, τόσο των αντίπαλων ομάδων όσο και από τους δικούς µας, µας χαροποιούν πολύ. Το μέγεθος της προσφοράς των περισσότερων ποδοσφαιριστών µας συνοψίζεται - μολονότι το λεξιλόγιό µου δεν είναι επαρκές για να το διατυπώσω ακριβώς όπως το αισθάνομαι - σε µια πρόταση: χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε πετύχει το προσδοκώμενο για την ομάδα και την πόλη της Βέροιας. Εξίσου σημαντική συμβολή στην πραγματοποίηση του στόχου µας, είχαν. Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ομάδας Κος Γιώργος Αρβανιτίδης και οι συν αυτώ στη διοίκηση. Ο Γιώργος Κυκερίδης, ο οποίος για ακόμη µία σεζόν ήταν πολύπλευρα ωφέλιμος στην ομάδα και εμένα προσωπικά. Ο Στέφανος Γαϊτάνος. Οι συνεργάτες µου στην εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών, Χρήστος Τσελιόπουλος και Κώστας Λιάπης. Η ομάδα που είχε την ευθύνη για την αποκατάστασης της υγείας των ποδοσφαιριστών κοι Γιώργος Γιακουμίδης, Αναστάσιος Τυφλίδης και Αλέξανδρος Χουιλίδης. Ο φροντιστής Σάκης Βούλγαρης Όλοι οι προαναφερόμενοι και μόνον αυτοί κατά την προσωπική µου εκτίμηση είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες, που η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους ήταν αξεπέραστη. Συνειδητά άφησα τελευταίο τον φίλαθλο κόσμο της πόλης, ο οποίος ήταν παρών και στα δύσκολα, βοήθησε μαζικότερα από κάθε άλλη φορά, στην πραγμάτωση της επιθυμίας του, να παραμείνει η ομάδα στη Super League. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους, όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά για τη συνεργασία μας, την κριτική σας και τη βοήθεια που δώσατε στην ομάδα. Έκλεισε ακόμη ένας κύκλος μου στην ομάδα της Βέροιας. Και αυτή την φορά, ευτυχής συγκυρία; θεού θέλημα; έφερε τους συγκεκριμένους ανθρώπους να συνεργαστούν και καθένας από τον τομέα ευθύνης του να συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου και την προσδοκία της ομάδας. Για το εάν θα ανοίξει επόμενος κύκλος, και πότε ο χρόνος θα το δείξει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου