Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Γιάννης Κούσιος στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας: «Μην με κοροϊδεύετε άλλο, κάντε τη γέφυρα»!


Στην αγωνιώδη φράση του παρόντα δωρητή Γιάννη Κούσιου «Βαρέθηκα να με κοροϊδεύουν, θέλω επιτέλους προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου», εστιάζεται η ζωηρή συζήτηση του θέματος της γέφυρας Κούσιου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Μέχρι να ρωτηθεί όμως ο κ. Κούσιος για τις...
σκέψεις του, επί δύο και πλέον ώρες, στη συνεδρίαση ακούστηκαν όλα όσα κατά καιρούς επαναλαμβάνονται στο σώμα σε προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες συζήτησης ενστάσεων ή εκτός ημερήσιας διάταξης ερωτήσεων για το ίδιο έργο. Τελικά το σώμα έλαβε απόφαση έγκρισης του 5ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου (λευκό ψήφισαν η μειοψηφία και ο κ. Τσαπαρόπουλος), υποχρεώνοντας στην ουσία τον ανάδοχο να επιστρέψει άμεσα στο έργο και να συνεχίσει τις εργασίες ολοκλήρωσής του.

Μπαίνει στο έργο ο εργολάβος;
Ωστόσο, επιστολή της αναδόχου εταιρείας προς τον δήμο με τίτλο «σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες υπηρεσίας» (27 Μαρτίου), που μοιράστηκε στους συμβούλους (και χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τους κ.κ. Λαζαρίδη και Δάσκαλο), δείχνει ότι μάλλον ο εργολάβος δεν δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει το έργο υπό τις παρούσες συνθήκες, με άγνωστες φυσικά συνέπειες για την πορεία του.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ανάδοχος εταιρεία ‘Αλιάκμων’ δείχνει τις προθέσεις της αφού κάνει μεταξύ άλλων λόγο για παρατυπίες και δόλιες μεθοδεύσεις από την πλευρά του δήμου στη σύνταξη του 5ου ΑΠΕ, με σκοπό την πρόκληση καταστροφικής για την εταιρεία οικονομικής ζημιάς ύψους 900.000 ευρώ, ενώ απειλούνται μηνύσεις εναντίον όλων όσων συνέπραξαν στη σύνταξή του (ΑΠΕ) και καταγγελίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Αν δεν μπει ο εργολάβος στο έργο σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τότε τι;» ρωτήσαμε θορυβημένοι τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Άρη Λαζαρίδη.
«Θα τον κηρύξουμε έκπτωτο, ωστόσο θα έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειες για να περισώσουμε την πορεία εκτέλεσης του έργου»! μας απάντησε.

Τίποτε δεν έγινε σωστά…
Η προηγηθείσα συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο στάθηκε ως επί το πλείστον σε τεχνικά ζητήματα, με τον αντιδήμαρχο κ. Λαζαρίδη να ζητά την έγκριση του ΑΠΕ για να μην υπάρχει πρόβλημα στη συνέχιση του έργου.
«Μεγαλειώδη και γενναιόδωρη» χαρακτήρισε την προσφορά του παρόντα δωρητή ο κ. Τσαβδαρίδης, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες. Ο κ. Τσαβδαρίδης όμως σχολίασε ότι τίποτε δεν έγινε σωστά στο έργο, αν και είχε δείξει κακά σημάδια από την αρχή ο ανάδοχος, με άγνοια στο αντικείμενο και υψηλή έκπτωση. «Αντί να τον στείλετε από εκεί που ήλθε, δώσατε έξι παρατάσεις. Εμείς συναινέσαμε μέχρι τη δεύτερη παράταση, αλλά όχι σε παραλείψεις, αβλεψίες και προχειρότητες. Δεν είστε ικανοί να τελειώσετε έργο με έτοιμα τα χρήματα στην τράπεζα. Δώσατε δικαίωμα να είναι από πάνω ο εργολάβος. Έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
«Έπρεπε να γίνει έργο ειδικού τύπου για να ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Μελιόπουλος.
«Πιο οικονομικά έπρεπε να είναι τα ικριώματα», τόνισε ο κ. Δάσκαλος.
«Απαράδεκτη η κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής. Χάιδευε τον εργολάβο», σημείωσε ο κ. Νεστορόπουλος.

Ανοησίες…
Για ‘ανοησίες’, με την αυστηρή έννοια της έλλειψης ορθοφροσύνης όπως είπε, έκανε λόγο στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης.
«Σε βάρος του δήμου θα ήταν η έκπτωση του εργολάβου. Και πείτε μου εσείς ένα έργο στο οποίο κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος και το έργο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε», σχολίασε, αναφερόμενος στις τραυματικές εμπειρίες στα έργα Σέλι-Άνω Σέλι και το κολυμβητήριο.
«Προσέξτε μην τυχόν το υπόλοιπο ποσό της δωρεάς που υπάρχει για το έργο το δώσετε σε αποζημιώσεις υπέρ του εργολάβου με συνέπεια να πάτε για υπεξαίρεση από την τσέπη του κ. Κούσιου», είπε δευτερολογώντας ο κ. Τσαβδαρίδης, αιτιολογώντας τη λευκή ψήφο της μειοψηφίας.
«Είναι διατεθειμένοι κάποιοι συνάδελφοι να ζητήσουν συγνώμη για ανακρίβειες που ειπώθηκαν σήμερα;», ρώτησε κλείνοντας το θέμα η δήμαρχος κ. Ουσουλτζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου