Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πρότυπα ανάπτυξης για την οικονομική ανάταση της χώρας.Του Άγγελου Τόλκα Υπ. Βουλευτή Ημαθίας-πρώην Υφυπουργού


Γυρνώντας την σκέψη λίγα χρόνια πριν σε εκείνο το καλοκαίρι του 2008 τίποτα στον κόσμο δεν έδειχνε ότι η πορεία προς την απόλυτη οικονομική αναταραχή είχε αρχίσει να διανύεται. Και όμως, αυτή η πορεία ήταν λιγότερο ή περισσότερο προδιαγεγραμμένη από την στιγμή εκείνη που όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί ηγέτες, ευρωπαϊκοί και διεθνείς μηχανισμοί, οικονομικοί παράγοντες, κατά τρόπο απερίσκεπτο και ατομικά ωφελιμιστικό διέλυσαν την πρωτογενή παραγωγή, εξόντωσαν τον δευτερογενή τομέα προς όφελος της παροχής των υπηρεσιών. Προς όφελος δηλαδή αυτού του τομέα που κυρίως αναπτύχθηκε πάνω σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα, με τα οποία κάποιοι ουσιαστικά στοιχημάτιζαν πάνω στους κόπους και στις αγωνίες αυτών που πραγματικά συνεισφέρουν στην πρόοδο και στην σχηματοποίηση της παραγωγής, των αγροτών, εργατών, μικρών & μεσαίων επιχειρηματιών.Φυσικά απέναντι σε αυτήν την κρίση, η τότε ηγεσία της
χώρας μας τίποτα το αποτρεπτικό δεν έκανε, τρόμαξε μπρος το μέγεθος, έκρυψε την αλήθεια ακόμα και από τον εαυτό της και όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο τράπηκε σε φυγή. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, τον κακό τους δρόμο που σήμερα γνωρίζουμε. Τώρα όμως; Τώρα τι κάνουμε; Μένουμε στατικοί και εκστατικοί μπρος σε αυτό το κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό τσουνάμι; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική. Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και ενεργοποίηση όλων εκείνων των θαυμαστών αντανακλαστικών του κόσμου της εργασίας, της συνέργειας, της υγειούς επιχειρηματικότητας. Στην Ημαθία - ήδη χρόνια πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης - βιώναμε την σταδιακή αλλά ουσιαστική αποδόμηση της παραγωγικής της βάσης. Εργοστάσια έκλειναν, τοπικές ασχολίες εγκαταλείπονταν, χωράφια έμεναν χέρσα ως αποτέλεσμα ενός απόλυτα αποτυχημένου συστήματος επιδοτήσεων. Ακόμα και αυτός ο τομέας των υπηρεσιών συγκροτούνταν μόνο από δημόσιες υπηρεσίες, χρήσιμες μεν αλλά ετεροβαρώς ανεπτυγμένες. Η ένταση της κρίσης επομένως βρήκε την άλλοτε ακμαία Ημαθιώτικη οικονομία σε αστάθεια και συνεχή υστέρηση. Παρόλαυτά σήμερα υπάρχουν οι θετικές προϋποθέσεις για την αναστροφή του κλίματος ειδικά στον πρωτογενή Τομέα για τον οποίον όλοι συμφωνούμε ότι από αυτόν μπορεί να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη.
•Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μεγαλώνουν και η στρεμματική απόδοση αυξάνεται ως αποτέλεσμα της συστηματικής αναδιοργάνωσης της διαδικασίας παραγωγής από την πλευρά των γεωργών και την απαγκίστρωση τους από τα δεσμά των επιδοτήσεων (έτσι όπως το κράτος της διαχειριζόταν) τα οποία μόνο ύπνωση τελικά προκάλεσαν.
•Τίθενται σε εφαρμογή νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή (πχ υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας με συμπαραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και CO2)
•Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, πήραν πάνω τους το βάρος της προώθησης των προϊόντων,  πραγματοποιώντας το άνοιγμα αγορών στο εξωτερικό (Ρωσία, Κεντρική Ευρώπη) Παράλληλα με αυτούς δραστηριοποιούνται και εμπορικές εξαγωγικές επιχειρήσεις φρούτων.
•Ο εμπεδωμένος στην ιστορία της Ημαθίας πυλώνας της κομποστοποίησης των φρούτων, κυρίως του ροδάκινου, ξαναβγαίνει από την αφάνεια παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
•Η κτηνοτροφία της περιοχής, επιμένει στην δύσβατη πορεία της και παραμένει πρώτη στην παραγωγή βόειου κρέατος στην Ελλάδα.
•Στον τομέα της με5ταποίησης: Συνεταιρισμός οινοπαραγωγών προχωράει στον αναπροσανατολισμό της στόχευσης του, ανοίγοντας την μεγάλη κινεζική αγορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επιτυχία της οινοποιίας ενισχύεται από μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες που εξάγουν ποιοτικό και επώνυμο κρασί (ξινόμαυρο Ναούσης) το οποίο και εκτιμάται με την απονομή και βραβείων σε οικείες εκθέσεις και διαγωνισμούς.
•Εταιρεία του Νομού με αντικείμενο της την αγροτική παραγωγή εξαγόρασε πρόσφατα από την Α.Τ.Ε. της Ελληνικής Εταιρείας Ζωοτροφών, γεγονός καθοριστικό στην πορεία αποδέσμευσης της χώρας από τις σχετικές εισαγωγές, όταν αυτές φθάνουν στο απογοητευτικό 90%
•Εταιρεία με πεδίο δράσης αυτήν των πλαστικών, κερδίζει με τις δικές της και μόνο δυνάμεις & προσπάθειες αγορές στην Ευρώπη αλλά και στο Ισραήλ προωθώντας τα καινοτόμα προϊόντα της.         
Τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα από τις προσπάθειες ενός νομού και των παραγωγικών ανθρώπων του να αντεπεξέλθουν την κρίση.Η προσπάθεια φυσικά δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη σε κάθε επίπεδο. Ωστόσο όμως  μέσα από αυτά τα παραδείγματα και με πολλή δουλειά φαίνεται ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία, με τις δικές μας δυνάμεις και τα ισχυρά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου