Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας για τα σενάρια απομάκρυνσης του πανεπιστημιακού τμήματος


Απόφαση μετάβασης διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου στη Σύγκλητο του ΑΠΘ το πρωί της Τετάρτης για να επιδώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (μειοψήφησαν τα μέλη της ΛΑΣ) υπέρ της παραμονής του πανεπιστημιακού τμήματος μηχανικών χωροταξίας και περιβάλλοντος στη Βέροια, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Τρίτης.
Ωστόσο, στη διάρκεια της συνεδρίασης τα πράγματα δεν είχαν την ίδια ομοθυμία…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ξήλωμα του πουλόβερ
Η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου τόνισε στην εισήγησή της με σαφήνεια ότι οι διδάσκοντες στο πανεπιστημιακό τμήμα επιθυμούν κατά πλειοψηφία την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι οι ίδιοι που δεν επιθυμούσαν καν τη δημιουργία του τμήματος. Σχολίασε την απόφαση αυτή ως αρχή για το ξήλωμα του πουλόβερ. Αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών του δήμου για την έλευση (αρχικά) και την παραμονή (μετέπειτα) της σχολής, τόνισε ότι δαπανήθηκαν γι’ αυτό περίπου 2 εκατ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργατοώρες της τεχνικής υπηρεσίας και τα έργα της ΔΕΥΑΒ), πρότεινε την επιδίωξη της μη απομάκρυνσης του τμήματος με τη βοήθεια των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, ενώ τέλος εστίασε στη διεκδίκηση των οικοπέδων (από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και των χρημάτων που επενδύθηκαν στην περίπτωση που η σχολή μετακινηθεί.


Παρών… οίκοθεν ο Τόλκας
Παρών στη συνεδρίαση (με δική του πρωτοβουλία) και ο βουλευτής Άγγελος Τόλκας, που τόνισε ότι όπως και μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής, θα σταθεί δίπλα στις δίκαιες διεκδικήσεις του δήμου Βέροιας, ζητώντας όμως ξεκάθαρα λόγια από το ΑΠΘ και τον πρύτανη για το μέλλον του τμήματος.
Υπέρ των θέσεων και απόψεων του δήμου, όπως σταθερά μέχρι σήμερα, στάθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης και η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά (ο αντιπεριφερειάρχης απουσίαζε στην Αθήνα), ειδάλλως πρότεινε να επιστραφούν οικόπεδα και κτίσματα στον δήμο.

Να φύγουν, να πάν’ αλλού!
Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις κάποιων συμβούλων:
Σοφρόνωφ: Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το θέμα…
Αγγέλογλου: Η πόλη δεν ενσωμάτωσε ποτέ το πανεπιστημιακό τμήμα…
Κάκαρης: Να βάλουμε στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά. Δώσαμε γη και ύδωρ για το πανεπιστημιακό τμήμα, η δήμαρχος έκανε ό,τι μπορούσε. Αν δεν θέλουν να μείνουν, να φύγουν, να πάνε αλλού! Είχε ημερομηνία λήξης η ιστορία. Ας προχωρήσουμε μόνοι μας.
Παυλίδης: Παλλαϊκό αίτημα ήταν το πανεπιστημιακό τμήμα. Αν φύγει νιώθω ότι μου κλέβουν κάτι. Είναι μια επένδυση στη γνώση. Στο βαθμό που είναι απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ελπίζω να γίνει νέος χωροταξικός σχεδιασμός, αφού ο παλιός έχει ανομοιομορφίες υπέρ συγκεκριμένων πόλεων.

Και μνημόσυνα…
Γκαμπέσης: Λασποπόλεις κατάφεραν να πάρουν σχολές πριν από χρόνια. Εμείς επικεντρώναμε αλλού, είχαμε τα ροδάκινα, τα εργοστάσια. Αλλά ποιος θα περίμενε ότι σήμερα συμπολίτες μας θα ψάχνανε στα σκουπίδια για να επιβιώσουν. Όταν πουλούσαν δεν αγοράζαμε σχολές . Τώρα δεν έχουμε συμμάχους ούτε τους φοιτητές. Τι να κάνουν σε μια πεθαμένη πόλη; Σήμερα κάνουμε μνημόσυνο παλιών ατυχών συμπεριφορών δημοτικών αρχών. Να ασχοληθούμε με την προοπτική της πόλης, επιτέλους.
Γιαννουλάκης: Πριν από δύο χρόνια το είχα επισημάνει. Η αντίδρασή μας ήταν από τότε χαλαρή. Αλλά και σήμερα το ίδιο χαλαρή είναι. Όφειλε να καλέσει σε γενικό προσκλητήριο τους φορείς η δημοτική αρχή, να πάμε με ενισχυμένη αντίδραση στη Σύγκλητο.
Λαζαρίδης: Είναι ωμή κοροϊδία. Να κάνουμε κάθε προσπάθεια, αλλιώς να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα κτίρια για αναπτυξιακές χρήσεις, να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του μουσείου της Βεργίνας, τελωνείου και χημείου, αστικών αναπλάσεων κ.ά.
Βοργιαζίδης: Είναι πηγή ανάπτυξης το πανεπιστημιακό τμήμα. Μονόδρομος το εισηγητικό της δημάρχου.
Μαυροκεφαλίδης: Ήταν και επιλογή του ΑΠΘ η έλευση της σχολής, έχοντας το αυτοδιοίκητο το πανεπιστήμιο. Σταθερά εκθείαζαν τις υποδομές, το περιβάλλον και τη λειτουργικότητα του χώρου οι πρυτάνεις. Είναι συντεχνιακοί οι λόγοι της μεταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου