Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τριπόταμος: ένας φυσικός κάδος απορριμμάτων του δήμου Βέροιας. Απογοητευτική η συμμετοχή στον καθαρισμό του


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο εθελοντικός καθαρισμός της κοίτης του Τριποτάμου. Η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Βέροιας στην πανελλήνια εκστρατεία Lets do it που είχε ως στόχο να καθαριστεί η Ελλάδα σε μια μόνο μέρα. 
Δεκάδες εθελοντές κάθε ηλικίας (σύμφωνα με το δελτίο τύπου του δήμου Βέροιας –βλέπε...
σχόλιο στο τέλος!) συναντήθηκαν νωρίς την Κυριακή στο σημείο εκκίνησης στην Οδό Θερμοπυλών, όπου προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τον καθαρισμό όπως πλαστικά γάντια, σακούλες, φτυάρια κτλ.
Οι εθελοντές στη συνέχεια χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και εξαπλώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της κοίτης, καταβάλλοντας κάθε φιλότιμη προσπάθεια, με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και των εκπροσώπων του Δήμου, να καθαρίσουν την περιοχή από την ανεύθυνη και εκτεταμένη ρίψη απορριμμάτων.
Κοινή διαπίστωση όλων όσων συμμετείχαν στον καθαρισμό ήταν η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και η παράλληλη κακοποίησή του από μέρους συμπολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ομορφότερο σημείο της Βέροιας ως «φυσικό κάδο απορριμμάτων».
Μάλιστα, σε πολλά σημεία κατά μήκος της κοίτης, η συγκέντρωση σκουπιδιών και μπαζών ήταν τόσο μεγάλη που αποδεικνύει τη συστηματική και παγιωμένη πρακτική ορισμένων να πετούν ανεξέλεγκτα στο ποτάμι κάθε είδους απορρίμματος.
Για παράδειγμα, οι εθελοντές εντόπισαν και απομάκρυναν έπιπλα, στρώματα, λάστιχα, οικοσκευές και κάθε τι άλλο χωρά η ανθρώπινη φαντασία. Σημειώνεται ότι ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων που συγκέντρωσαν ξεπέρασε τον έναν τόνο.
Το τελικό αποτέλεσμα χαροποίησε όλους τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία και τη διάθεσή τους για την περιοδική επανάληψη του εγχειρήματος ώστε να διατηρείται ο χώρος καθαρός, ανοικτός και προσβάσιμος για όλους τους κατοίκους της πόλης.
Ο δήμος Βέροιας ευχαριστεί δημόσια όλους τους συμμετέχοντες στον εθελοντικό καθαρισμό, για τη θερμή ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα να καθαρίσουμε το ομορφότερο σημείο φυσικού κάλλους της πόλης και να στείλουμε μαζί το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς και της αγάπης για το περιβάλλον.

Σ.σ.: Καλό θα είναι και τα δελτία τύπου να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διορθωθούμε ποτέ. Ασφαλώς και η συμμετοχή στην εκδήλωση της Κυριακής ήταν απογοητευτική, για μια πόλη 65.000 κατοίκων. Η επιτυχία της δράσης έγκειται φυσικά στο αποτέλεσμα, που ήταν ο καθαρισμός του ποταμού και η ενημέρωση για την… ύπαρξή του! Θα επανέλθουμε με σχόλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου