Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Γλυκιά Ισορροπία": Πρόληψη, ενημέρωση και χαμόγελο είναι η καλύτερη συνταγή για την αντιμετώπιση του διαβήτη


Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 π.μ , πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε  ο Σύλλογος Διαβητικών Ν.Ημαθίας «Γλυκιά Ισορροπία» στο χώρο του ΚΑΠΗ Νάουσας όπου υπάγεται και    το γραφείο του συλλόγου. Ο κ. Κούλας  αναπτύσσοντας το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής κατέληξε συνοπτικά στα εξής  συμπεράσματα: Ακολουθώντας την Μεσογειακή διατροφή έχουμε θετικά αποτελέσματα  στην αντικαρκινική δράση, στην
προστασία του προστάτη λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που έχουν οι τροφές π.χ. κατανάλωση ντομάτας .Οι υδατάνθρακες θα πρέπει  να αποτελούν το 50% του ημερήσιου συνόλου της διατροφής μας, να χρησιμοποιούνται στη φυσική του μορφή γιατί έχουν καλύτερη απορρόφηση δίνοντας μας την μέγιστη ενέργεια(λαχανικά- φρούτα –δημητριακά)και όχι κατεργασμένους υδατάνθρακες(ζάχαρη- γλυκά-αναψυκτικά)γιατί αυτοί συμβάλουν στην Παχυσαρκία..Τα ψάρια και τα όσπρια είναι απαραίτητα για την καρδιά ,μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και κατά συνέπεια μειώνοντας τις θρομβώσεις. Το ελαιόλαδο και αυτό με την σειρά του βοηθάει στην αύξηση της καλής χοληστερίνης κρατώντας τα αγγεία ανοικτά. Αντίθετα  τα λεγόμενα «Τρανς» λιπαρά, δηλ. τα λιπαρά από το τηγάνισμα θεωρούνται ισχυρότερα τοξικά και αθυρογόνα προκαλώντας θρόμβους –αρτηριοσκλήρυνση μειώνοντας την ευαισθησία της ινσουλίνης. Το κρασί  συντελεί στην άμυνα και καλή λειτουργία των αγγείων του καρδιακού συστήματος. Τα μπαχαρικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση εμφάνισης Διαβήτη αλλά και  την  καλή ρύθμιση των πασχόντων προς αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων ,άσθματος, κατάθλιψης κλπ. Τελειώνοντας επισημάνθηκε  ότι η μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να εφαρμόζεται από την παιδική μας ηλικία τόσο από την ίδια την οικογένεια και το περιβάλλον, όσο και από την ίδια την Πολιτεία(εφαρμογή ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ακόμη και μέσα στα σχολεία)ώστε να γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ η Μεσογειακή διατροφή.
Ο κ. Λυκόπουλος αναφέρθηκε στην περιφερική αγγειοπάθεια των κάτω άκρων. Παράγοντες κίνδυνου αναφέρονται ο διαβήτης-το κάπνισμα-η υπέρταση-η υπερλιπιδαιμία ,οι οποίοι οδηγούν στην αρτηριοσκλήρυνση και τα έλκη μέχρι και τους ακρωτηριασμούς. Επειδή οι διαβητικοί είναι πολύ ευαίσθητοι στις λοιμώξεις θα πρέπει να τηρούν τον Προληπτικό Έλεγχο. Να εφαρμόζουν την καθημερινή φροντίδα των κάτω άκρων με πλύσεις  και χρήσεις κατάλληλων κρεμών ώστε να υπάρχει η ανάλογη ενυδάτωση. Να γίνονται κλινικές εξετάσεις , triplex για την παρακολούθηση των αγγείων και φυσικά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ έστω και μισής ώρας.
Η κ.Αμοιρίδου επισήμανε να μη ξεχνάμε το ηλεκτρομυογράφημα,το καρδιογράφημα ,το τεστ κοπώσεως και να παρακολουθούμε τους παράγοντες κινδύνου  που προαναφέραμε και παραπάνω καθώς επίσης και της αρτηριακής πίεσης Η ημερίδα τελείωσε με την κ.Τζιουβάρα στο θεμα του θυροειδή. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ελέγχει όλη την ισορροπία του οργανισμού και  τυχαίνει πολλές φορές ο ίδιος ο οργανισμός  να τον καταστρέφει σαν αυτοάνοση άμυνα. Αντιμετώπιση του θυρεοειδή γίνεται με φάρμακα ιωδίου και θυροξίνης  ανάλογα την περίπτωση, με την παρακολούθηση των ορίων του με αιματολογικές εξετάσεις καθώς και το σπινθηρογράφημα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Νάουσας κ.Ηλίας Γ.,οι Αντιδήμαρχοι κ.Μαραντίδης Π.και Λογδανίδης Σ. Η ομιλία είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους ομιλητές  που χρησιμοποίησαν τον πιο γλαφυρό , παιδαγωγικό και απλό τρόπο  για την ενημέρωση. Ο Σύλλογος ΓΛΥΚΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ  τους ευχαριστεί όλους  θερμά  .Επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Ιωαννίδης  επισήμανε πως πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να στηρίζουμε τις εταιρίες που είναι άμεσα δίπλα όπως είναι οι  BAYER ΕΛΛΑΣ/ACCU CHEK DIAGNOSTICS σε κάθε προσπάθεια διοργάνωσης ημερίδας.
ΠΡΟΛΗΨΗ …ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ….ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟ…ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!

Με εκτίμηση
Η γραμματέας του γραφείου
Ιωάννου Μάγδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου