Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες. Μια συνταγή του Δημήτρη Μάντσιου*


 Για να φτιάξουμε νηστίσιμους ρεβιθοκεφτέδες θα χρειαστούμε 500 γρ ρεβίθια,2κσ μαγειρική σόδα, χυμό από ένα λεμόνι, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια από μια κούπα, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, 1 σφηνάκι τσίπουρο, 2 σφηνάκια ελαιόλαδο,  1 κούπα αλεύρι, 2 κγ αλάτι και 1κγ πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνι. Από το προηγούμενο βράδυ  σε βαθύ μπολ, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του λεμονιού και βάζουμε μέσα τα ρεβίθια γεμίζουμε με νερό 2 φορές τον όγκο τους ώστε να φουσκώσουν. Το άλλο πρωί σε μεγάλο μπολ, ετοιμάζουμε ένα μίγμα ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια τον άνηθο, το δυόσμο και το μαϊντανό, με το
αλεύρι, το τσίπουρο, πολύ ψιλοκομμένα το αλάτι το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνουν μια ελαφριά τριφτή ζύμη. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα-λίγα στο μούλτι.   Τα ρίχνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα και το ξερό κρεμμύδι τριμμένο. Σιμώνουμε καλά τα υλικά μας προσθέτοντας το ελαιόλαδο και κάνουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε κεφτέδες, τους περνάμε στο αλεύρι και τινάζουμε σε καυτό  ελαιόλαδο λάδι. Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο λάδι πχ ηλιέλαιο, απλά το ελαιόλαδο τους κάνει ποιο αρωματικούς και γευστικούς.  Τηγανίζεται και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά ενώ τους βγάζετε να στραγγίζουν σε απορροφητικό χαρτί.  Εναλλακτικά μπορείτε να τους κάνετε στο φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά, ή σε αντιπολιτικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και σε χαμηλότερη θερμοκρασία φωτιάς. Απολαύστε τους ζεστούς ή κρύους, με μπόλικο λεμόνι.


*Δημήτρης Μάντσιος
www.esperideshotel.gr
2o χιλ Νάουσας προς Σ.Σ.
Τ.Θ. 99 Τ.Κ 592 00 
Νάουσα Ημαθίας
τηλ 2332020250
fax  2332022212

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου