Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Νάουσα, η πόλη του οίνου και της παράδοσης. Η ομιλία του προέδρου της δημοτικής ενότητας Νάουσας κ. Τσουκαλά στην υποδοχή των νέων της Ευρώπης


Η Νάουσα είναι μια πόλη με ιστορία. Επί τουρκοκρατίας οι Ναουσαίοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους Τούρκους, όρθωσαν το ανάστημα τους έναντι της πανίσχυρης οθωμανικής αυτοκρατορίας και όταν οι Τούρκοι τελικά μπήκαν στην πόλη, επακολούθησαν σφαγές, πυρπολήσεις και φρικιαστικές στιγμές. Ήταν τότε που δέκα Ναουσαίες επειδή δεν θέλησαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων , θυσιάστηκαν πέφτοντας μία μια μαζί με τα παιδιά τους στην περιοχή των Στουμπάνων, γι΄αυτό και η πόλη χαρακτηρίστηκε ως ηρωική πόλη .  Στο παρελθόν έχει λαμπρή οικονομική ανάπτυξη, από το 1874  έχει μεγάλη
μεταποιητική δραστηριότητα, ιδρύονται και αναπτύσσονται βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούν τον κύριο πυρήνα οικονομικής ανάπτυξης της. Η εικόνα της πόλης χαρακτηρίζεται ως αστική και βιομηχανική. Όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σημειώνεται μεγάλη πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κλείνουν και σε συνδυασμό με την δυσμενή εξέλιξη της γεωργίας η πόλη οδηγείτε σε οικονομική ύφεση, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.  Αναγκάζεται να αναζητήσει την ταυτότητα της ως τουριστικός προορισμός αξιοποιώντας την φυσική της ομορφιά και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και παράδοση. Μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική για χειμερινές εξορμήσεις , αλλά και για καλοκαιρινές διακοπές, είναι διάσημη  στη Βόρειο Ελλάδα και για την  παραγωγή κρασιού. Παράγει την  πιο εκλεκτή ποικιλία του ξινόμαυρου -το οποίο καλλιεργείται σε συγκεκριμένη αμπελουργική ζώνη – και χαρακτηρίζεται ως τοπικός οίνος Ανωτέρας Ποιότητος Ονομασίας Προέλευσης Νάουσα (VQPRD). Είναι το κλασικό vin de garde, δηλαδή ένα κρασί επιδεκτικό παλαίωσης. Στην περιοχή δραστηριοποιείται και παράγει κρασί ένας μεγάλος  αριθμός οινοπαραγωγών ( 15 και άνω) . Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών οίνων της Βόρειας Ελλάδας δημιουργήθηκαν « Οι δρόμοι του κρασιού», μια διαδρομή μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Νάουσα. Με αυτόν τον τρόπο υποτυπωδώς γίνεται προορισμός και οινοτουρισμού. Η πόλη  έχει συσχετιστεί ή καλύτερα θα μπορούσε να συσχετιστεί με την παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητα του Αριστοτέλη, διότι ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς της είναι η Σχολή  Αριστοτέλους: Στο ειδυλλιακό, εξοχικό και ήρεμο περιβάλλον του Νυμφαίου της Μίεζας, μόλις 2 χλμ από τη πόλη της Νάουσας, ο μεγάλος φιλόσοφος της Αρχαιότητας Αριστοτέλης, μύησε τον Μέγα Αλέξανδρο στην φιλοσοφία και την πολιτική, του δίδαξε τον «ηθικόν και πολιτικόν λόγον» . Η συμβολή του πολιτισμού στην τουριστική ανάπτυξη είναι μείζονος σημασίας στην περίπτωση της Νάουσας, η οποία είναι πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση:
   1) Το Θέατρο Μίεζας :Στο υπό αναστήλωση θέατρο της παρακείμενης αρχαίας πόλης, χωρητικότητας 2000 θεατών, μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης την αρχιτεκτονική της υστεροελληνιστικής εποχής. Για αυτό τον τόπο ο Ηρόδοτος έγραψε στο όγδοο βιβλίο του «και εγκαταστάθηκαν εκεί κοντά στους κήπους που λέγεται ότι ήταν του Μίδα, του γιου του Γόρδιου, όπου φυτρώνουν άγρια τριαντάφυλλα εξηντάφυλλα και που ξεπερνούν τα άλλα σε ευωδιά»
    2) Οι Τάφοι Κρίσεως, Λύσωνος – Καλλικλέους και Ανθεμίων: Οι μακεδονικοί τάφοι, μνημειακά υπόγεια κτίσματα, μάρτυρες του πλούτου της αρχαίας πόλης, προσομοιάζουν με αρχαία σπίτια και ναούς, δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Ζωγραφικές παραστάσεις, με έντονα χρώματα, κοσμούν αυτά τα αρχιτεκτονήματα και εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα.
     3) Το Δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες: Την περίοδο της Αποκριάς, την άνοιξη, αναβιώνει το έθιμο της Μπούλας, που αποτελεί συνέχεια των διονυσιακών δρώμενων της αρχαιότητας. Συμμετέχουν νεαροί άνδρες, ντυμένοι με παραδοσιακή φουστανέλα, ασημικά στο στήθος,  μακρύ σπαθί (πάλα) στο χέρι και κέρινο προσωπείο. Κύριο ρόλο διαδραματίζει η Μπούλα, άνδρας ντυμένος σαν γυναίκα. Το δρώμενο πλαισιώνεται από τη παραδοσιακή μουσική του ζουρνά και του νταουλιού.  Ξεκινά με τη συγκέντρωση των χορευτών από σπίτι σε σπίτι και συνεχίζεται με ατελείωτο χορό σε ολόκληρη την πόλη. Έχουν γίνει αποσπασματικές  προσπάθειες  με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη της πόλης με τελευταία την δημιουργία γραφείου τουρισμού του Δήμου Νάουσας, χωρίς όμως να έχει γίνει καταγραφή των δεδομένων της πόλης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της με στόχο τον σχεδιασμό και οργάνωση της τουριστικής προβολής της πόλης μέσα από συγκεκριμένους στόχους. Για να μιλήσει κανείς για την διαχείριση της εικόνας και την σημασία της ενιαίας εικόνας της πόλης θα πρέπει πρώτα αυτή να υπάρχει και να είναι συγκεκριμένη. Στην περίπτωση της Νάουσας είναι υπό αναζήτηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η δημιουργία «γραφείου διασύνδεσης νέων», όπου έπειτα από μια καταγραφή βάσεως δεδομένων και χαρτογράφηση των ποσοστών ανεργίας στην πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και της επιχειρηματικότητας στην υγιή  και νοσηρή μορφή της σε συνδυασμό με έναν στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για το που θα ήθελε να οδηγήσει την ανάπτυξη του τόπου π.χ. ως τουριστικό προορισμό, το γραφείο διασύνδεσης θα μπορούσε να επικοινωνεί τα επιδοτούμενα προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης με τους νέους της πόλης, να τους βοηθάει στην ένταξη και υλοποίηση τους  και να δημιουργήσει την υποδομή για μια  επιτυχή αναπτυξιακή πορεία της πόλης στο μέλλον.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου