Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Αστέρια και άνθρωποι τη νέα χιλιετία- Επιταχυνόμενο Σύμπαν και βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2011»


Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας( αξίζει να σημειώσουμε την φοβερή δουλειά που κάνει ο καθηγητής κ. Χαρίτων Τουμπουλίδης). Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών με θέμα «Επιταχυνόμενο Σύμπαν και βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2011».  Ομιλητής θα είναι ο κ.
Χάρης Βάρβογλης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
Περίληψη Ομιλίας
Πριν από δέκα χρόνια δύο ομάδες αστρονόμων –μία από την Αυστραλία και μία από τις ΗΠΑ- άλλαξαν το ως τότε αποδεκτό μοντέλο του Σύμπαντος και πρόσθεσαν μια πέμπτη δύναμη, στις ως τότε τέσσερις γνωστές δυνάμεις της φύσης. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από τη συστηματική παρατήρηση απομακρυσμένων υπερκαινοφανών αστέρων (supernova), η οποία έδειξε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται επιταχυνόμενο και όχι επιβραδυνόμενο, όπως πιστευόταν μέχρι τότε. Η μεταγενέστερη επιβεβαίωση αυτής της ανακάλυψης από μια τρίτη ερευνητική ομάδα, που ανέλυσε την παρατηρούμενη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, χάρισε στους αρχικούς ερευνητές το βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2011. 
Βιογραφικό Ομιλητή
Ο Χάρης Βάρβογλης γεννήθηκε το 1949 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε το 1967 από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), από όπου πήρε πτυχίο το 1972 και το Διδακτορικό το 1980. Το 1983 διορίσθηκε ως Λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. και σήμερα είναι καθηγητής στο ίδιο Τμήμα και διευθυντής του Σπουδαστηρίου Μηχανικής. Έχει εργασθεί ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πρόγραμμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris XI στη Γαλλία. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (1998-2002), καθώς και Γενικός Γραμματέας (2007-2009) και Πρόεδρος (2009-2010) του ΚΔΕΜΤ Νόησις. Αρθογραφεί τακτικά στο ένθετο BHMAScience της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής.

                                   

1 σχόλιο: