Σημαντική ενδυνάμωση της μεσαίας της γραμμής επιτυγχάνει η Βέροια με τη μεταγραφή του 34χρονου αμυντικού μέσου Ντιε από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο παίκτης απασχόλησε και ομάδες σούπερ λίγκας (Λεβαδειακός, Εργοτέλης), ωστόσο προτίμησε να...
υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Βέροια.Ο Σερτζ Ντιέ (πλήρες όνομα Mhinsea Serge Aristide Die) είναι ποδοσφαιριστής με διεθνή σταδιοδρομία. Γεννήθηκε την 4η Οκτωβρίου 1977 στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Γεννήθηκε σε μία 9μελή οικογένεια και πολύ σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με ένα τρομερό συμβάν, το θάνατο του πατέρα του, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Βρέθηκε έτσι μόνος με τη μητέρα του, Odette Koide και τα αδέρφια του. Εγκατέλειψε τις σπουδές του για να μπορέσει να φροντίσει την οικογένειά του και έτσι το ποδόσφαιρο έγινε το επάγγελμα που θα εξασφάλιζε τα αναγκαία για την οικογένειά του.
Έγινε μέλος της ομάδας Africa Sport of Abidjan, όπου αναρριχήθηκε από τις μικρές ομάδες στην πρώτη ομάδα. Το 1996 του ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η επιλογή του για την Εθνική Ομάδα της χώρας του. Από τη στιγμή εκείνη, ξεκίνησε η διεθνής καριέρα του και το 1998 ξεκινά να παίζει στην ομάδα Ρετζίνα της Ιταλίας.
Το 2000 διανύει την πιο σκοτεινή περίοδο στην ποδοσφαιρική του καριέρα, κατά την οποία ήταν ελεύθερος, χωρίς ομάδα για ένα χρόνο. Τότε ήταν που ο ίδιος θεώρησε ότι πιθανόν να έχει τελειώσει με το ποδόσφαιρο και η χρονική στιγμή που αποφασίζει να προσφέρει τη ζωή του στο Θεό και γίνεται Χριστιανός. «Ήμουν χαμένος και ο Κύριος με έφερε πίσω» δηλώνει ο ίδιος.
Το 2001 κάνει την επάνοδό του στο ποδόσφαιρο υπογράφοντας συμβόλαια με:
FC Αβελλίνο και FC Μπενεβέντο από το 2001 έως 2003 στην Ιταλία
OGC Νις από το 2003 έως το 2005 στη Γαλλία
ΠΑΕ Ηρακλής από το 2008 έως το 2010 .
Ο Serge Die παράλληλα με την ανάκαμψη της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 2001, συναντά τον έρωτα της ζωής του, τη Λύντια Ντομορό (Lydia Domoraud), η οποία γίνεται σύζυγός του ένα χρόνο μετά, στις 22 Ιουνίου 2002. Η ένωση αυτή θα δώσει ζωή στον Manasse Chris – Samuel Die την 17η Ιανουαρίου 2006.
Το Σεπτέμβρη του 2002 η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει μία περίοδο πολιτικής κρίσης η οποία διαρκεί έξι χρόνια περίπου. Πολλές καταστροφές προκλήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στο δυτικό τμήμα της, όπου είναι και η γενέθλια χώρα του ποδοσφαιριστή.
Στη θέα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία περιήλθε η πόλη και η χώρα του, Ο Serge Die αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού τον Ιούνη του 2005 προκειμένου να δωρίσει ρουχισμό και τρόφιμα στα θύματα του πολέμου στην πόλη Γκιτροζόν (Guitrozon), προάστιο του Djouekoue, πόλης στη δυτική ακτή της Ακτής Ελεφαντοστού.
Για το σκοπό αυτό κάλεσε τους κατοίκους της πόλης Αμπιτζάν σε μαζική κινητοποίηση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να αναζητήσει οικονομική βοήθεια. Η κινητοποίηση αυτή είχε εξαιρετική επιτυχία και μεταδόθηκε από τις ειδήσεις σε όλη τη χώρα.
Το Δεκέμβρη του 2006, ο Σερζ Ντιέ συμμετείχε σε πράξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους της πόλης Τουλεπλέ (Toulepleu), η οποία οργανώθηκε από την Πρώτη Κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού κατά την οποία προσέφερε τρόφιμα στους κατοίκους.
Το Δεκέμβρη του 2007 του δόθηκε ο τίτλος του “Πρέσβη της Ειρήνης” από τον πρόεδρο του OMPP, ενός Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ειρήνη, για τις προαναφερθείσες δωρεές του καθώς και αυτές που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στις στους φυλακισμένους του MACA Σωφρωνιστικού Κέντρου και τις φυλακές του Αμπιτζάν. Εκεί προσέφερε τρόφιμα και μπάλες και έγινε χορηγός ενός ποδοσφαιρικού αγώνα λίγο πριν την ανάδειξή του σε Πρέσβη Ειρήνης.
Τον Ιούνιο του 2008 επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Ακτή Ελεφαντοστού, αυτή τη φορά την πόλη Djuekoue προκειμένου να παρατηρήσει ο ίδιος τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον εμφύλιο. Εκεί συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης, και συζήτησε μαζί του τις ανάγκες των κατοίκων και πιθανούς τρόπους βοήθειας προς αυτούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά από τη συζήτηση αυτή αποφάσισε να δώσει ζωή στο “ίδρυμα Μanasse” τον ίδιο χρόνο.
Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι να βοηθήσει τις χήρες και τα ορφανά που χρήζουν βοήθειας καθώς και αυτούς που έχουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας τη κρίσης, μέσω πολυσχιδών προγραμμάτων υποστήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου