Πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 18-11-2011 το Συμβούλιο των προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων όλων των Π.Ε. της χώρας στη Θεσ/νική, την Π.Ε. Ημαθίας εκπροσώπησε ο πρόεδρός της κ Δημήτρης Μάντσιος από τη Νάουσα. Το βασικό μήνυμα σύσσωμου του Ξενοδοχειακού κόσμου, όπως αναδείχθηκε μέσω του Συμβουλίου, με γνώμονα τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, είναι η επείγουσα ανάγκη οριστικής επίλυσης των φλεγόντων ζητημάτων που απασχολούν την Eλληνική Ξενοδοχία το τελευταίο διάστημα, καθώς και η ...
ολοκλήρωση θεσμικών παρεμβάσεων που κινήθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Τα ζητήματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα θεμάτων, από παρεμβάσεις μείζονος κλίμακας που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, η ΚΥΑ για τις προδιαγραφές της τουριστικής κατοικίας, η σύσταση του μικτού φορέα marketing και η θεσμοθέτηση του τελικού κειμένου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, μέχρι πιο ειδικά θέματα της ξενοδοχίας, όπως το θέμα των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Καθολική υπήρξε η διαπίστωση ότι η μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει πληθώρας δυσκολιών και προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της και απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητά της, από την εξοντωτική υπερφορολόγηση και τις συντριπτικές έκτακτες εισφορές - τύπου Τέλος Ακινήτων - μέχρι τη γενικότερη αφερεγγυότητα του Κράτους (επιστροφές ΦΠΑ, καταβολή επιδοτήσεων για υλοποιηθείσες επενδύσεις), αλλά και τα ιλιγγιωδώς αυξανόμενα λειτουργικά κόστη, την έλλειψη ρευστότητας και την πολιτική “ασφυξίας” από την πλευρά των Τραπεζών, τη βαθύτατα ελλειμματική προβολή στις αγορές ενδιαφέροντος καθώς και τη δραματική κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς τουρισμού. Στα πλαίσια των εργασιών παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα μιας ιδιαίτερα αξιόπιστης έρευνας benchmarking που κάνει στα ελληνικά ξενοδοχεία η GBR για λογαριασμό της ΠΟΞΑπό την ερευνά προκύπτει ότι έχουν διαμορφωθεί τρεις ταχύτητες φέτος στον ελληνικό Τουρισμό.
1. Τα ξενοδοχεία resort που γενικά πήγαν καλά, βελτιώνοντας πληρότητα και τιμές
2. Τα ξενοδοχεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που είδαν τις πληρότητες τους να ανεβαίνουν, αλλά τα έσοδά τους να υποχωρούν
3. Τα ξενοδοχεία όλων των υπόλοιπων πόλεων είδαν πληρότητες και τιμές να υποχωρούν.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας το γεγονός της σύγκρισης Ελλάδας, Κύπρου, Κροατίας και Ισπανίας, σύγκριση από την οποία προκύπτει ότι η μοναδική χώρα που σημειώθηκε πτώση της κατά κεφαλής τουριστικής δαπάνης είναι η Ελλάδα .Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος, συνοψίζοντας και παρουσιάζοντας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας τα όσα συζητήθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επόμενοι μήνες, με αποκορύφωμα την τουριστική σαιζόν του 2012, θα είναι από τις πλέον δύσκολες και απρόβλεπτες περιόδους στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού» και πρόσθεσε ότι «η διεθνής εικόνα της χώρας μας, έτσι όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, η αμφισβητούμενη πιστοληπτική μας επάρκεια και ικανότητα, αλλά και οι έως πολύ πρόσφατα συνεχείς παλινωδίες και ανατροπές στο πολιτικό μας σκηνικό που δημιουργούν εικόνα αφερεγγυότητας στο εξωτερικό, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, εκτίμησε ότι και η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη και έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με το θέμα των εσόδων, μάλιστα, τόνισε ότι η παραοικονομία στον τουρισμό ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο εκτιμάται και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία, προσεκτικότερη εξέταση και αντιμετώπιση της διάστασης αυτής.
Με τιμή
Δημήτρης Μάντσιος
Πρόεδρος ΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου