Η επίσημη διαδρομή των ημερών, διαδρομή των αρχαιολογικών Μακεδονικών θησαυρών, είναι Μακεδονία – Λούβρο και στη συνέχεια, με τη λήξη της έκθεσης, Λούβρο - Μακεδονία. Και όταν λέμε Μακεδονία Λούβρο, εννοούμε τη διαδρομή που έκαναν οι Μακεδονικοί θησαυροί από τα επίσημα Μουσεία μας προς το Λούβρο, όπου χάρμα ιδέσθαι θα εκτεθούν και όσοι Μακεδονικοί θησαυροί θα βγουν από τις αποθήκες του Μουσείου του Λούβρου. Από τα Μουσεία μας π.χ. εκτίθενται στο Λούβρο θησαυροί της Βεργίνας, της Αιανής, της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, τις οποίες ελέγχουν οι κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορείες, αρχαιολογικά ευρήματα εκθέματα ή όχι των αρχαιολογικών μας Μουσείων. Σύνολο πάνω από ..
.650 κομμάτια. Θείο δώρο για τους Γάλλους και μεγάλο επίτευγμα για τους ένθεν κακείθεν αρχαιολόγους. Επί πλέον, στα εξ Ελλάδος Μακεδονικά του Μουσείου της μεγάλης αυτής έκθεσης του Λούβρου για τον Αλέξανδρο περιλαμβάνονται και ευρήματα που ήταν φυλαγμένα στις αποθήκες του Λούβρου. Ποια είναι αυτά;1.Είναι ευρήματα των ανασκαφών που διενήργησαν στο ανάκτορο της Βεργίνας και όπου αλλού οι Γάλλοι Εζέ και Ντομέ.
2.Είναι, ακόμη, τα «Μαγεμένα», αμφίπλευρα γλυπτά του 2ου αι. μ.Χ. Πάρθηκαν από τη Στοά της Αγοράς της Θεσσαλονίκης με άδεια των Τουρκικών αρχών. Τα αποκόλλησε ή τα αγόρασε από Εβραίο έμπορο ο Γάλλος Εμμανουήλ Μίλερ το 1864.
3.Είναι και όσα από άλλους χώρους (Καραμπουρνάκι κλπ) έβγαλε η σκαπάνη Γάλλων αρχαιολόγων στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Πληροφορίες για την προέλευση των πάνω από τα εξακόσια τόσα δικά μας κομμάτια (τα υπόλοιπα δεν είναι δικά μας; Μεγάλο το θέμα) μας δίδονται με ανακοίνωση του Προξενείου Θεσσαλονίκης. «le reste, des fouilles entreprises dès 1860 par les archéologues français, puis par l’armée d’Orient …». Στη φωτογραφία μας τα αμφίπλευρα ανάγλυφα, τα «Μαγεμένα», όπως φαίνεται η μια τους πλευρά. Στην παραπάνω ανακοίνωση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη συντήρηση και την έκθεσή τους στο Λούβρο. Ο κ. Μπουτάρης θα είναι στα εγκαίνια σήμερα της έκθεσης και θα έχει ένα βαρύ πρόγραμμα στη συνέχεια. Θα τον ζαλίσουν οι Γάλλοι.Αλήθεια, τι θα γίνει με το υφιστάμενο αίτημα της επιστροφής του θησαυρού της Θεσσαλονίκης; Θα βρεθεί ο κ. Μπουτάρης απέναντι στα «Μαγεμένα», στα αριστουργήματα αυτά της Σαλονικιότικης γλυπτικής. θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα; Με τα «πιστρόφια» ή το «αντίδωρο» των Γάλλων… θα επανέλθουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου